Ευκαιρία ανάπτυξης | Τα «Ξύγκια» πόλος έλξης ιαματικού τουρισμού

Έναν ακόμη λόγο, εκτός από το “Ναυάγιο”, που θα μετατρέψει τις ορεινές κοινότητες σε έναν εναλλακτικό και τουριστικά δημοφιλή προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αποκτά πλέον η Ζάκυνθος. Πρόκειται για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα “Ξύγκια” για τις οποίες μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει γίνει η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού με την οποία θα πιστοποιείται.
Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η σχετική μελέτη και πήρε το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της μελέτης πιστοποίησης με σκοπό την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης είχε ζητήσει ο Δήμαρχος από την Υπουργό Τουρισμού. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στον οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Ζακύνθου, και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι “Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος ” εξακολουθεί να κυριεύει και να γοητεύει πρώτα εμάς και μετά κάθε επισκέπτη της. Μέρα με τη μέρα, ομάδες πολιτών ανακαλύπτουν ποια είναι… η “άγνωστη” Ζάκυνθος.
Αλλάζοντας τα κακώς κείμενα, βελτιώνοντας δομές, υπηρεσίες, νοοτροπία και συνήθειες, πρέπει κάποια στιγμή και η ποιότητα να μας απασχολήσει, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ποσότητα.

Ένα βημα πιο κοντά
Αυτό σημαίνει πως ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην τελική έγκριση του φακέλου και την άδεια για την αξιοποίηση και ανάδειξη της. Την ίδια στιγμή με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, έχουν καθοριστεί οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.
Όπως και να έχει είναι ανάγκη ανάπτυξης της συγκεκριμένης ορεινής περιοχής και οικονομικής στήριξης των κατοίκων μέσω των νέων θέσεων εργασίας. Το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον για τον θεματικό τουρισμο.

Διαβούλευση με τους κατοίκους
Για τα ωφελήματα και τα πλεονεκτήματα, που έχει να κάνει κυρίως με τον ιαματικό τουρισμό, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν οι κάτοικοι των Ορθονιών κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη των διαδικασιών πιστοποίησης, παρουσία και του μελετητή, Σεραφείμ Σκοβολά.
Ο Δήμος Ζακύνθου έχει υποβάλλει φάκελο για την αναγνώριση της ανωτέρω πηγής στο Υπουργείο Τουρισμού. Συμπληρωματικά του φακέλου ζητήθηκε Υδρογεωλογική-Γεωλογική Μελέτη, μικροβιολογική και φυσικοχημική ανάλυση, ραδιολογική έκθεση, υγειονομική έκθεση. Για την σύνταξη των ανωτέρω ελήφθησαν δείγματα τόσο κατά την ξηρή περίοδο (Μάιο-Οκτώβριο) όσο και κατά την υγρή περίοδο (Οκτώβριο-Μάιο). Με την αναγνώριση της πηγής δημιουργούνται τρεις ζώνες, ήτοι: Ζώνη 1: Η κύρια ανάβλυση της πηγής Ξύγκια – Ζώνη 2: Σχετίζεται άμεσα με τους γεωλογικούς σχηματισμούς που τροφοδοτούν την πηγή. – Ζώνη 3: Αποσκοπεί στην ποιοτική προστασία του νερού της πηγής από χημικούς ή ραδιενεργούς ρύπους που δύσκολα αποικοδομούνται ή διασπώνται.

Στα Ιόνια Νησιά
Η Ιαματική Πηγή στην περιοχή των Ορθονιών να θυμίσουμε ότι είναι η μόνη πιστοποιημένη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αξίζει και έχει όλες τις δυνατότητες να φιλοξενήσει αυτές τις εγκαταστάσεις και να επωφεληθούν οι κάτοικοι. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε τις υποδομές που χρειάζονται για να είναι επισκέψιμος αυτός ο χώρος. Πρέπει να δουλέψουν εντατικά και πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το νησί μας. Και στην Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που ενδιαφέρονται για αυτό το είδος του τουρισμού όπως και από χώρες της Άπω Ανατολής. Είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει σε 12μηνη βάση και να αλλάξει την τουριστική ροή της Ζακύνθου.

Με σπάνιες ιδιότητες
Τη κατάθεση του σχετικού φακέλου στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού, είναι πρωτοκολλημένο εντός του 2016. Το επόμενο βήμα, μετά την πολυπόθητη κατοχύρωση, είναι η αξιοποίηση της πηγής. όπως Είναι γνωστό, η πηγή στα Ξίγκια αναβλύζει μεγάλες ποσότητες από θείο και κολλαγόνο γνωστά για τις ιδιαίτερες ιαματικές τους ιδιότητες για μια σειρά από παθήσεις του δέρματος, των αρθρώσεων, του μυοσκελετικού συστήματος και άλλες. Η αξιοποίηση της πηγής θα αναδείξει μια από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού και βέβαια θα διαφημίσει τη Ζάκυνθο ως προορισμό πέρα από το Ναυάγιο και το Λαγανά.

Η “κληρονομιά”
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί “κληρονομιά” της προηγούμενης δημοτικής αρχής με Αντιδήμαρχο τον Νίκο Ακτύπη που είχε εκπονήσει σχετική μελέτη από τον Οικονομολόγο Γιάννη Αγγελίδη αναφορικά με τις επιλογές αξιοποίησή της. Μάλιστα, η όλη υπόθεση είχε φθάσει μέχρι το σημείο της σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης και έκδοσης της πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου, αλλά έμεινε εκεί. Ωστόσο, παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την πρόταση που παρουσιάστηκε ωστόσο η τότε δημοτική αρχή δεν προχώρησε ποτέ στον σχετικό διαγωνισμό για να προσελκύσει επενδυτές.

Νέες προοπτικές
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στη βάση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα που αποτέλεσε προτεραιότητα στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική.
Ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα μας με εκείνες που αφορούν στην υγεία να έχουν μεγάλες προοπτικές. Και αυτό γιατί όχι μόνο συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά παράλληλα συνεπάγονται επενδύσεις σε νέους τομείς.

Οικονομικά
και κοινωνικά οφέλη

Αναφορικά με το ιστορικό ανάθεσης της μελέτης, στις ενέργειες των προηγούμενων ετών από την πλευρά των πρώην δημοτικών αρχών και της εταιρείας που εκπόνησε την μελέτη, υπενθυμίζουμε πως είναι αποδεδειγμένη η θεραπευτική αξία της πηγής και η επιθυμία αξιοποίησής της από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής. Υπάρχουν τρόποι αξιοποίησής της και ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων. Έχοντας εξασφαλίσει τη χρήση της πηγής για τα επόμενα 40 χρόνια, η ορθή αξιοποίηση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου θα έρθει μέσα από μια πιθανή παραχώρηση του δικαιώματος αξιοποίησης σε ιδιώτη έναντι ετήσιου μισθώματος στο δήμο ή και αξιοποίησης από τον ίδιο το δήμο. Από αυτήν την πρόταση απορρέουν τα περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την περιοχή και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Αλήθεια, τι είναι εκείνο που στο άκουσμα της αλλαγής, μας κάνει να αντιδρούμε; Ότι και να προταθεί, εμείς αντιδρούμε. Δεν έχουμε μάτια, να δούμε την άλλη νησιωτική μεσογειακή πόλη. Δεν την είδαν οι προγονοί μας, μετά τους σεισμούς και δεν μπορούμε να την δούμε ούτε εμείς, οι πολυταξιδεμένοι, το 2019;

Το BBC
Αξίζει να αναφέρουμε και το ενδιαφέρον που έδειξε πριν από ένα περίπου χρόνο το τηλεοπτικό συνεργείο του BBC για την ανάδειξή τους. Αυτό φάνηκε και από τις αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας ο Σκηνοθέτης Dave Allen διαπιστώνοντας πως η Ζάκυνθος είναι πολύ περισσότερα από το Λαγανά και την έντονη νυχτερινή ζωή του που για διάφορους λόγους “πουλούσε” στο πρόσφατο παρελθόν. Αντιθέτως πρόκειται για ένα γραφικό, φιλόξενο και με εικόνες σπάνιας ομορφιάς νησί στο οποίο η φιλοξενία των κατοίκων, η τοπική γαστρονομία και ο ιαματικός τουρισμός κατέχουν υψηλές θέσεις. Μεταξύ αυτών το “Ναυάγιο” και τα “Ξύγκια”.

Απαντήσεις
σε… επιχειρήματα

Ωστόσο κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί επιχειρήματα σχετικά με την αδυναμία χρηματοδότησης και τη μη αποτελεσματική επιχειρηματική δράση του δημοσίου.
Όπως και να έχει είναι ανάγκη ανάπτυξης της συγκεκριμένης ορεινής περιοχής και οικονομικής στήριξης των κατοίκων μέσω των νέων θέσεων εργασίας. Το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον για τον θεματικό τουρισμού (υδροθεραπευτήρια), την τουριστική προσέλευση όλο το χρόνο καθώς και την προβολή του νησιού για τον θεματικό τουρισμό είναι πρώτη προτεραιότητα.
Και ας μην το δούμε ως ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας ή περί αποκλειστικής εκμετάλλευσης και χρηματοδότησης από την πλευρά του Δήμου αφού ένα ακόμη πνεύμονα τουριστικής ανάπτυξης θα τον έχουμε σκοτώσει με εμβολή.