“ΝΑΥΑΓΙΟ” || Παρεμβάσεις σε ακτή και πλάτωμα με την πληρωμή αντιτίμου

Μια σειρά από δράσεις για την αναβάθμιση της περιοχής του Ναυαγίου προανήγγειλε ο δήμαρχος Ζακύνθου στα πλαίσια του απολογισμού της τουριστικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες. Πριν την προσεχή τουριστική περίοδο θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μια σειρά από εκκρεμότητες και συγκεκριμένα τα προβλήματα που διαχρονικά έχουν ανακύψει σε σχέση με την ακτή και το πλάτωμα, την κήρυξη της έκτασης του πλατώματος ως αναδασωτέα περιοχή και τον αιγιαλό και την ακτή που επισκέπτονται τα τουριστικά σκάφη. Για αυτό βρίσκεται σε επικοινωνία με τα Υπουργεία Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας. “Με την συνδρομή των ειδικών, των μελετητών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού συντάσσουμε μελέτη για τη διαχείριση της χερσαίας περιοχής καθώς η θαλάσσια αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΕΝ, της Κτηματικής και του Λιμεναρχείου που θα συντάξει την Κανονιστική. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο στον σχεδιασμό για μια περιοχή, που αποτελεί παγκόσμιο προορισμό και είναι το Ναυάγιο” ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, αυτές περιλαμβάνουν την περίφραξη του βράχου, την κατασκευή νέου ασφαλούς δρόμου πρόσβασης προς το πλάτωμα, η κατασκευή ενημερωτικού περιπτέρου και πάγκο διάθεσης αγροτικών ντόπιων προϊόντων. Και φυσικά για τη διαχείριση της περιοχής θα καταβάλλεται ένα μικρό αντίτιμο από τους επισκέπτες.

Δεν έχει γίνει
τίποτα ποτέ

Τα τελευταία χρόνια θρηνήσαμε ανθρώπους που έπεσαν από τα βράχια για μια selfie, το σκαρί είναι ένα μάτσο σκουριασμένα σίδερα χωρίς φροντίδα, συντήρηση και κανόνες προφύλαξης…. η παραλία δεν έχει στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας, κ.α. Στοιχεία που συντελούν πως, εάν είχε το σθένος ο Δήμος, θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα και να προχωρήσει έστω σε στοιχειώδεις παρεμβάσεις. Έστω σε έναν ουσιώδη διάλογο με τους επιχειρηματίες που ζουν και εξελίσσονται, άμεσα από το Ναυάγιο.
Σαφώς ο Δήμος έχει, και πρέπει να έχει, λόγο σε αυτό το νέο εγχείρημα, αλλά συμμετέχοντας και όχι ως επικεφαλής, καθόσον κάτι τέτοιο θα επιφέρει περισσότερα πλήγματα. Υπό ένα τέτοιο καθεστώς, δεν πρόκειται να ελεγχθεί τίποτα αξιοκρατικά και με σεβασμό στην οργάνωση και τον επισκέπτη.
Είναι βέβαιο, πως η περιοχή χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη ευρωπαϊκού επιπέδου, ως προς την διαχείριση, ποιότητα, ασφάλεια και συντήρησης της. Μελέτη φέρουσας ικανότητας και παράλληλα αξιοποίηση της επικοινωνίας των δισεκατομμυρίων προβολών παγκοσμίως.
Μια σύγχρονη μελέτη αξιοποίησης θα απογειώσει τη Ζάκυνθο σε νούμερα πάνω από 300% που κανείς δεν μπορεί σήμερα να πιστέψει. Έχουμε την καλύτερη παραλία του πλανήτη στις ακτές του νησιού μας και δεν την αξιοποιούμε, ούτε τη φροντίζουμε, Δουλεύει από μόνη της, μόνο ο τυχαίος επισκέπτης την αξιοποιεί, την ευχαριστιέται και την προβάλει. Και πάνω στην αδιαφορία, ένας απρόσμενος θάνατος μπορεί να την εξαφανίσει από το χάρτη.
Αν “δεν σπάσεις αυγά, δεν κάνεις ομελέτα” και είναι κρίμα και άδικο, αφού βρισκόμαστε εν τη γενέσει μιας άλλης μεγάλης ευκαιρίας για restart, να μην αναγνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο επιβάλει τη λογική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Εκείνο που αποδεικνύεται περίτρανα κάθε φορά, είναι πως το νησί μας σε βασικούς τομείς υποδομών βάζει “αυτογκόλ” που το φέρνουν αγκομαχώντας ολοένα και πιο κοντά στο γκρεμό. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ποτέ δεν υπήρξε συλλογικό πνεύμα σχεδιασμού των υποδομών και της ανάπτυξης του τόπου και πολύ περισσότερο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έστω και την τελευταία ώρα, να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε, να πείσουμε, να αναλάβουμε δράση για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του τόπου, διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις οποιουδήποτε. Άλλο οι προθέσεις και άλλο η αποτελεσματικότητα! Το πρώτο εκφράζει επιθυμία, το δεύτερο είναι το ζητούμενο!