Κοινωνικό μέρισμα || Παράπονα πολιτών για τα ευτράπελα στου συστήματος


φωτο: Dikaiologitika

Αρκετά είναι και φέτος τα περίεργα με το κοινωνικό μέρισμα με τους πολίτες από την μεριά τους να εκφράζουν τα έντονα παράπονα τους για το ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα και ποιοι όχι. Το βασικότερο πρόβλημα είναι για όσους είναι φιλοξενούμενοι σε κάποιο σπίτι, αφού δεν μπορούν να πάρουν κοινωνικό μέρισμα. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που έχουν κάποιοι οδηγηθεί στο να μένουν σε σπίτι συγγενή τους επειδή αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και θεωρούν άδικο ότι δεν μπορούν να πάρουν μια οικονομική ενίσχυση που θα τους βοηθήσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης ζητάνε οι πολίτες το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί με διαφορετική κριτήρια, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο ποιοι είναι οικονομικά άποροι, ώστε να πάει σε αυτούς πρώτα και μετά σε κάποιους που έχουν λίγο μεγαλύτερο μισθό.

Οι παγίδες που πρέπει
να αποφύγουν οι δικαιούχοι

Μια από τις παγίδες σχετικά με τις αιτήσεις των δικαιούχων έχει να κάνει με το νοικοκυριό και τα ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, αφού απαιτείται η συγκατάθεση τους για να δει κάποιος να έχει όλα τα κριτήρια που χρειάζονται. Επίσης το ΑΜΚΑ που δεν είναι καταχωρημένο. Επίσης ένα προβληματικό ζήτημα ήταν το κομμάτι της πενταετής διαμονής στην Ελλάδα, αφού πέταξε εκτός αρκετούς δικαιούχους που θέλησαν να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Σε ορισμένους αυτό το πρόβλημα έχει διορθωθεί, ωστόσο γίνεται σίγα – σιγά επανέλεγχος των αιτήσεων για να μπορέσουν όλοι να ενισχυθούν οικονομικά και να μην χάσουν τα χρήματα λόγω ενός τέτοιου λάθους. Να πούμε ότι όσοι έχουν κάνει ήδη τις αιτήσεις τους, θα τους καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ στους υπόλοιπους στις 28 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΙΚΗ ΜΑΛΑΦΟΥΡΗ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

“Όταν έχεις φιλοξενούμενο προστίθεται και το εισόδημα του φιλοξενούμενου. Και αφού γίνεται αυτό πληθαίνουν οι απορρίψεις γιατί υπερβαίνουν τα κριτήρια. Πρέπει να συναινέσει φέτος και ο φιλοξενούμενος για το μέρισμα. Είναι χιλιάδες οι αιτούντες που κατά πλειοψηφία το παίρνουν. Ευτράπελα έχουμε ως προς το ΑΜΚΑ που δεν είναι πιστοποιημένο και εκεί γίνεται μπέρδεμα. Φέτος πάει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Υπήρξε παράταση γιατί άργησε να μπει σε εφαρμογή η πλατφόρμα. Είναι γρήγορη η εφαρμογή. Οδεύει καλά και ομαλά η κατάσταση. Δεν είναι δώρο το κοινωνικό μέρισμα αλλά φορολογική επιστροφή ελάχιστη από όσα έχουν δώσει οι φορολογούμενοι”

ΑΝΤΖΕΛΕΤΑ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ
“Είμαι μια παθούσα. Έχει κάποια κριτήρια που δεν τα θεωρώ σωστά. Δεν ξέρω πως τα έχουν σκεφτεί. Εγώ είμαι φιλοξενούμενη από την μητε΄ρα μου με τρία παιδιά. Εφόσον η μαμά μου με φιλοξενεί μπορούν να καταλάβουν άν έχω ανάγκη. Ήταν κάτι που θα βοηθούσε οποιονδήποτε αλλά δεν πειράζει. Βασικό κριτήριο να είναι η φορολογική δήλωση και τι δηλώνει ο καθένας μας και να έχει μια προτεραιότητα γιατί υπάρχουν οικογένειες που σε ένα σπίτι ζουν δυο και τρία άτομα και υπάρχουν ανάγκες. Να κοιτάνε ατομικά την φορολογική δήλωση”

ΣΑΚΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ
“Πρέπει να το πάρουν το κοινωνικό μέρισμα και οι φιλοξενούμενοι από την στιγμή που μπορεί να μην έχουν καλό εισόδημα. Πρέπει να το δικαιούνται. Είναι και οικογένειες που έχουν πολύ μικρό εισόδημα. Η φορολογία που πληρώνει κάθε οικογένεια είναι μεγάλη και δεν φτάνουν τα χρήματα για να ζήσουν. Τα μέλη της οικογένειας παίρνουν τον βασικό μισθό στις περισσότερες των περιπτώσεων. Πρέπει να αλλάξουν κάποια κριτήρια για να είναι καλύτερα τα πράγματα”