Εκδήλωση με θέμα “Η Ζάκυνθος στη γειτονιά του Εγκέλαδου”

Με μια εκδήλωση που εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια ζωής της, η “Λέσχη ο Ζάκυνθος” (1839-2019) έρχεται να μας θυμίσει πως πέρασαν 65 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1953.
Το Δ.Σ. του ιστορικού σωματείου “Λέσχη ο Ζάκυνθος”, καλεί όλους τους Ζακυνθινούς, που με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ωριμότητα βίωσαν την τελευταία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ζακύνθου, να παρευρεθούν στην επετειακή εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σωματείου στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης με θέμα: “Η Ζάκυνθος στη γειτονιά του Εγκέλαδου”. Τον καθηγητή θα παρουσιάσει ο Δρ. Φυσικός και ερευνητής προσεισμικών φαινομένων Γιάννης Κοπανάς. Θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει το Φωνητικό Σύνολο του Παναγιώτη Μαρίνου με 2 ανέκδοτα παλιά Ζακυνθινά τραγούδια που αναφέρονται σε σεισμούς του παρελθόντος.
Υπενθυμίζεται πως, στο εργαστήρι της φύσης που γεννά σεισμούς, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, που έχουν καταθέσει στον Εγκέλαδο ανθρώπινες ζωές και ανεκτίμητες απώλειες υλικών και πνευματικών αγαθών αξίζει να οργανωθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο. Το οφείλουμε στους προγόνους μας που βίωσαν μεγάλες σεισμικές καταστροφές, το οφείλουμε και στις νεότερες γενιές που έχοντας γνώση του φυσικού φαινομένου έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα. Έφτιαξαν μετά το 1953, θωρακισμένες κατασκευές για να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα τους σεισμούς του μέλλοντος. Ο τελευταίος σεισμός που έγινε στη Ζάκυνθο μεγέθους 6.8 ήταν ο μεγαλύτερος, από όλες τις απόψεις, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Και μπορεί η αντισεισμικά κτισμένη Ζάκυνθος να άντεξε για μια ακόμη φορά, όμως οι 850 σεισμικές δονήσεις πάνω από 3 που ακολούθησαν, μας επιβεβαίωσαν ξανά πως ζούμε σε ένα σεισμικό εργαστήρι, που μπορεί να γεννά κάθε στιγμή τους μεγαλύτερους και τους περισσότερους σεισμούς σε όλη την Ευρώπη.