Ζητούμενα και επιθυμίες στον τουριστικό απολογισμό του Δήμου

Στον απολογισμό της τουριστικής περιόδου του 2018 -έστω και ετεροχρονισμένα- προχώρησε ο Δήμος Ζακύνθου, παρουσία φορέων, υπηρεσιών και εκπροσώπων του κλάδου με τα θετικά και αρνητικά να εναλλάσσονται αλλά και το τι προγραμματίζεται για το 2019. μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκαν ζητούμενα και επιθυμίες αφού το νησί πάσχει από υποδομές και όραμα που παραμένει άσκηση επι χάρτου.
Και το ερώτημα που προβλημάτισε όποιον παρακολουθούσε τις εργασίες της σύσκεψης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το “για πόσο ακόμα το νησί θα προσελκύει κόσμο χάρη στο brand name του;”. Το σίγουρο είναι ότι, οι παρούσες παροχές και υποδομές δεν αντέχουν -παρά εν μέρει- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, των αναγκών, των ζητουμένων, των αυτονόητων.
Ο τόπος μπορεί να έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται άμεσα επιστημονικός τεχνοκρατικός έλεγχος, για να καταλάβουμε τα περιθώρια που απομένουν ή τις κόκκινες γραμμές που ήδη έχουμε ξεπεράσει. Η συνεχόμενη αύξηση, σε τόπους και σε χώρους που δεν μπορούν να την υποστηρίξουν, είναι ζημιά και σε καμία περίπτωση κέρδους

Οι διαπιστώσεις
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και τα οποία έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τα θέματα των υποδομών, της ασφάλειας, της κρουαζιέρας και του λιμανιού.
Αναφέρθηκε στο Ναυάγιο και το γεγονός πως αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού και της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την προστασία του μετά και το περιστατικό κατολίσθησης που καταγράφηκε πριν από δυο μήνες. Και πρόσθεσε “συντάσσουμε τον φάκελο για την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου, το θέμα του θαλασσίου είναι θέμα Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμεναρχείου και Κτηματικής Υπηρεσίας το πως θα βγει ο κανονισμός ώστε να υπάρχει ασφάλεια. Αυτό που μας προσβάλλει είναι η κατάσταση του χερσαίου χώρου”.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε ζητήματα καθημερινότητας ο κ. κολοκοτσάς πρόσθεσε πως “Οι υποδομές έμειναν πίσω για πολλά χρόνια. Χάθηκαν προγράμματα ΕΣΠΑ που μπορούσαν να μπουν νέοι βιολογικοί Γ’ Κατηγορίας με αποτέλεσμα σήμερα να ψάχνουμε την επέκταση του βιολογικού και την ένταξη του Τσιλιβή. Από τον Απρίλη του 2018 μέχρι σήμερα έχουμε δημοπρατήσει πάνω από 60 έργα που θα αλλάξουν την οδική ασφάλεια. Για το θέμα της ανακύκλωσης έχουμε καταγγείλει την υπάρχουσα σύμβαση γιατί δεν ανταποκρίθηκε ο κύριος αυτός και πιστεύω ο νέος ιδιώτης να είναι πιο συνεπής και σωστός. Στο θέμα των ογκωδών μαζέψαμε πάνω από 37 φορτηγά μόνο στην πόλη και τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε σωστά χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα. Στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην αποκομιδή”.

Αρωγός η Αντιπεριφέρεια
Την ενίσχυση και συνδρομή των προσπαθειών της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την περιφερειακή ενότητα εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Δ. Μπάστας επισημαίνοντας πως “Η περιφέρεια σε όποιο βήμα ήταν αναγκαίο ήταν παρούσα και υπάρχουν παραδείγματα στην καθημερινότητα του καθενός μας. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι δεν δικαιούται κανένας να μιλάει ότι δεν έχω πόρους να κάνω κάτι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι διεκδίκησης, αλλά το ζητούμενο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου, είναι υπεύθυνη να εξασφαλίσει τους πόρους. Το ποιος θα εκτελέσει όμως το έργο που τους πόρους έχει βρει ή ο δήμαρχος ή ο πρωθυπουργός, ή ο Αντιπεριφερειάρχης είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο που κινείται, δημιουργεί και εργάζεται η Δημόσια Διοίκηση”.

Έλεγχοι και προστασία
Θετικά αξιολόγησε την τουριστική σεζόν -παρόλο που δεν υπηρετούσε τότε ο ίδιος στη Ζάκυνθο- ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Μ. Οικονομόπουλος αναφερόμενος στις εξορμήσεις που έγιναν στην περιοχή του Λαγανά και τη συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες με βαρύτητα στη διακίνηση αλκοολούχων ποτών, νοθεία τροφίμων, αμπούλες. Κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου εφαρμόστηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση εξειδικευμένο σχέδιο αστυνομικής δράσης. Οι υπηρεσίες πραγματοποίησαν ουσιαστικούς ελέγχους με αποτέλεσμα να υπάρξουν συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, περιπτώσεις κλοπών και άλλα ποινικά αδικήματα.
Από τη μεριά του, ο Λιμενάρχης Αθ. Σιούτης εστίασε στα θέματα της συνεργασίας, της προστασίας των πολιτών αλλά και της διαχείρισης ζητημάτων όπως το Ναυάγιο, η θαλάσσια ρύπανση κ.α.
Στα προβλήματα υποδομών και κυρίως τις ανεξέλεγκτες χωματερές στα ορεινά αναφέρθηκε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Δ. Πατράκης. Στάθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η ανάπτυξη του νησιού να γίνεται χωρίς καμία ισορροπία. Εκτός από την συνεργασία έθιξε και το θέμα να περάσει στους κατοίκους η παιδεία της δικιάς τους ευθύνης.

Μάστιγα η καθαριότητα
Από την μεριά τους και οι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό εξέφρασαν τις εκτιμήσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους για την χρονιά που έφυγε και αυτή που έρχεται. Στην ανάγκη άμεσης και καλής συνεργασίας του Δήμου, με τις αρχές και την τουριστική οικογένεια στάθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θοδωρής Κολπονδίνος επισημαίνοντας πως “τα προβλήματα είναι τεράστια και είναι σε τέτοιο βαθμό που καταντούν δυσφήμηση για τον τόπο μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι υποδομές αλλά η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες να λυθούν προβλήματα και αναφέρω το πρόβλημα των απορριμμάτων και η πεζή καθαριότητα”.
Από τη μεριά της και η κα. Βένια Ξένου μετέφερε την βιωματική εμπειρία της και τις πιέσεις που δέχθηκε ο ξενοδοχειακός κλάδος από τους tour operator όταν πέρυσι τα σκουπίδια βρισκόταν στους δρόμους. Και πρόσθεσε “τους οργανωμένους tour operator είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει πρέπει να τους ακούμε. Δεχόμουν email που ζητούσαν ενημέρωση για το εάν είμαστε σε θέση να ανοίξουμε το ξενοδοχείο και εάν μπορούν να πλησιάσουν πελάτες λόγω σκουπιδιών. Το θέμα των σκουπιδιών είναι τόσο σοβαρό που το νησί μπορεί να μείνει άδειο και να είναι μέρα μεσημέρι και τότε θα έρθει η πραγματική επανάσταση. Δείτε σοβαρά το θέμα μαζί με μας. Όπου μας χρειάζεστε είμαστε αρωγοί. Εύκολο να φτάσουμε σε πρότερες κακές καταστάσεις”.

Δεν υπάρχει φόβος
από το Brexit

Την καλή συνεργασία μεταξύ αρχών και φορέων σε όλη την τουριστική περίοδο επεσήμανε ο Υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στο νησί Μάθιου Ντέλαπ, ενώ αναφερόμενο στο Brexit πρόσθεσε πως “οι Βρετανοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών και ανεβαίνει η κίνηση. Και πέρσι είχαμε 7% άνοδο σε αυτό. Εκτός αυτού νομίζω πως όσο και να υπάρχει φόβος για το Brexit μέχρι στιγμής τα νούμερα που μας έφεραν στο Υπουργείο Εξωτερικών η Ελλάδα δείχνει να έχει άνοδο”.