Νέα αυτοψία στα Στροφάδια || Μηχανικοί του Πολυτεχνείου Πατρών επικαιροποιούν την μελέτη

Την πλήρη και πραγματική αποτύπωση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στο ιστορικό και μνημειώδες Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, είχε ως στόχο η εκ νέου επίσκεψη του Κλιμακίου μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές.
Η κατάσταση που αποτύπωσαν με μετρήσεις και λήψεις μέσω drown είναι αποκαρδιωτική, οι ζημιές μεγάλες και εκτεταμένες σε όλο το κτιριακό συγκρότημα, παρότι ο ίδιος ο πύργος του Μοναστηριού στάθηκε όρθιος, κυρίως εξαιτίας της περίδεσης που είχε πραγματοποιηθεί μετά τους ανάλογους μεγάλους σεισμούς της περιοχής, το 1997.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο κρίνεται επιβεβλημένη και θα γίνει η επικαιροποίηση της παλιότερης μελέτης που είχε εκπονήσει, και η οποία είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αποκατάσταση των ζημιών που άμεσα χρειάζεται να γίνουν για την υποστήριξη του Μνημείου θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 3.500.000€ που εξαγγέλθηκαν ως άμεση χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ανάλογη αυτοψία πραγματοποίησε άλλο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και υπέβαλε για χρηματοδότηση το Τεχνικό Δελτίο. Επίσης, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης επεσήμανε πως “εγκρίθηκε το έργο στα Στροφάδια που ήταν σημαντικό όπως και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δοθεί χρήματα στον λιμένα της Ζακύνθου”.
Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Δωδώνης απεύθυνε έκκληση από τους απανταχού ανα τον κόσμο Ζακύνθιους μέχρι τους Εβραίους που ευεργετήθηκαν από το νησί και κάθε εθνότητα στον πλανήτη προκειμένου μέσω του ειδικού λογαριασμού που ανοίχτηκε στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη έτοιμης μελέτης δεν παρέλειψε να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα του ανοίγματος του λογαριασμού χαρακτηρίζοντας ως πενιχρή την κυβερνητική χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε προ ημερών. Επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διάσωσης του μνημειώδους ιστορικού κειμηλίου και επεσήμανε πως τα έργα στον Πύργο των Παλαιολόγων μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς πρώτα να γίνουν παρεμβάσεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι υπάρχει λιμάνι για την μεταφορά των υλικών.
Για την ιστορία να θυμίσουμε, πως στο διάβα των χρόνων, η χρηματοδότηση του έργου βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν πολλά ραντεβού στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών και Ναυτιλίας προκειμένου να λυθεί αλλά εις μάτην. Αρχικά, υπήρχε η διαβεβαίωση για την ένταξη του έργου στα πλαίσια του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013 καθώς και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΙΜ Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, της Ιεράς Μητροπόλεως και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Κύκλοι προκειμένου να δημιουργήσουν εμπόδια επικαλέστηκαν ότι αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας. Η ιστορική μονή των Στροφάδων, ανέθεσε στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών την έρευνα και μελέτη του Καστρομονάστηρου, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Αυτή συμπεριλήφθηκε στα θέματα του ΚΑΣ και ως άρτια επιστημονική μελέτη εγκρίθηκε αμέσως. Έκτοτε συντάχθηκαν τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης και ο χρόνος “πάγωσε” εκεί.