ΚΠΕ Λιθακιάς || Ξύπνησε ιστορικές μνήμες από τη Ζάκυνθο του χθες

Μια ακόμη προσπάθεια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τέλος την πολιτεία σε ότι μας έχει απομείνει από την παλιά Ζάκυνθο, κατέβαλε το ΚΠΕ Λιθακιάς. Πρόκειται για το σεμινάριο με θέμα “Μνήμες από τη Ζάκυνθο του χθές” με αναφορές στο υπαίθριο μουσείο γλυπτικής τέχνης του νεκροταφείου της πόλης αλλά και από την Μπόχαλη στο Εγγλέζικο νεκροταφείο. Ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τους εισηγητές, οι οποίοι παρέθεσαν τις γνώσεις τους και ενημέρωσαν όσους βρέθηκαν στο σεμινάριο. Μεταξύ αυτών ο φιλόλογος Γ. Φιορεντίνος, η φιλόλογος Γ. Κόκλα, ο εκδότης – συγγραφέας Δ. Βίτσος, ο λαογράφος/ερευνητης Δ. Φλεμοτόμος, το μέλος ΚΠΕ Αγγ. Δαλακιάρη, η υπεύθυνη ΚΠΕ Π. Αβούρη, κα.
“Το θέμα που παρουσιάζω είναι ένας τόπος που αγαπάω η Μπόχαλη, το μέρος που γεννήθηκα και έχω πολλές μνήμες από το χθες. Μην ξεχνάμε ότι η Μπόχαλη βρίσκεται κοντά στο Βενετσιάνικο Κάστρο. Υπήρχαν πολλές εκκλησίες, ο λόφος του Στράνη, ο παλιός ιππόδρομος” μας δήλωσε ο κ. Φιορεντίνος.

Από τη μεριά του ο κ. Βίτσος ανέφερε πως “Οι μνήμες όπως καταλαβαίνεται πρέπει να είναι συνυφασμένες με το σήμερα προκειμένου να έχουν και αξία και με το αύριο. Κάνουμε επισημάνσεις σε σχέση με το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τα μνημεία του εξωτερικού χώρου. Αν δεν δώσουμε μαζί κάποιες θεωρητικές κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θα αναμένουμε. Προσεγγίζω τους τάφους του Τσακασιάνου και του Μαρίνου Σιγούρου. Ο ένας είναι ο τελευταίος μεγάλος σατιρικός ποιητής και ο άλλος ο τελευταίος επίγονος της επτανησιακής σχολής στην ποίηση. Δυο εντελώς αντίθετοι άνθρωποι. Ο ένας πλούσιος, ο άλλος φτωχός, ο ένας με μεγάλη διεθνούς επιπέδου οικογένεια και ο άλλος ένας κουρέας και είναι οι δυο δίπλα δίπλα στο νεκροταφείο”.
Τέλος ο κ. Φλεμοτόμος πρόσθεσε “είναι μια προσπάθεια να βρούμε τις ρίζες μας. Γιατί είμαστε σε μια εποχή που η τηλεόραση προηγήθηκε, το ίντερνετ ακολουθεί και έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Είναι μια διαδρομή από το Κάστρο μέχρι την παλιά προσεισμική πόλη. Εγώ θα αναφερθώ στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου των Καλογρεών το οποίο ακόμα και σήμερα σαν ερείπιο υπάρχει και θα μπορούσε να συντηρηθεί, παίζοντας μεγάλο μεγάλο ρόλο στην ιστορία του νησιού μας”.
Το ΚΠΕ Λιθακιάς παραμένει ευαισθητοποιημένο σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα και προσπαθεί να παρακινήσει τους πολίτες να ενημερώνονται για ζητήματα όπως το ιστορικό παρελθόν της Ζακύνθου.