Το πρώτο «σενιο» του Αγ. Διονυσίου || Η Ζάκυνθος σε μια εβδομάδα εορτάζει τον Πολιούχο της

Σμπάρα και κανονιές (ή μάσκουλα κατα το Ζακυνθινό) συνοδευόμενα από το χαρμόσυνο χτύπημα του καμπαναριού του Αγίου Διονυσίου γέμισαν σήμερα -09.12.2018- το απόγευμα, από άκρη σε άκρη το νησί της Ζακύνθου. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για το αντέτι του “πρώτου σένιου” που σημειολογικά θυμίζει στους Ζακυνθινούς ότι σε μία ακριβώς εβδομάδα από σήμερα γιορτάζει ο Προστάτης και Πολιούχος του ευλογημένου νησιού Άγιος Διονύσιος.

Είθισται, λοιπόν, την ώρα ακριβώς της δύσης του ήλιου, από την εκκλησία του Αγίου να ρίχνονται 12 κανονιές, οι οποίες συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου και τις μέρες που το σκήνωμα του προστάτη της Ζακύνθου μένει “στην θύρα του” για να τους ευλογήσει.

Όσο για το χτύπημα των καμπάνων γίνεται με το χέρι και το μοναδικό αριστοτεχνικό τρόπο που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά και σήμερα από το Γιάννη Χρυσικόπουλο. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι Ζακυνθινοί που έχουν αντέτι να συγκεντρώνονται κάτω από το καμπαναριό, στο πλάτωμα της εκκλησίας, για να παρακολουθήσουν από κοντά το σένιο.

Ωστόσο, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι Ζακυνθινοί που έχουν αντέτι να συγκεντρώνονται κάτω από το καμπαναριό, στο πλάτωμα της εκκλησίας, για να παρακολουθήσουν από κοντά το σένιο. Οι κάτοικοι της πόλης και του νησιού, όταν τα ακούσουν, στρέφονται προς την εκκλησία του, κάνουν το σταυρό τους και εύχονται: “Και του χρόνου. Με το καλό του Αγίου μας”.