Λιμεναρχείο και ναυτικοί τίμησαν τον προστάτη τους

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του προστάτη των ναυτικών και του Λιμενικού Σώματος, Αγίου Νικολάου. Σύσσωμο το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ζακύνθου παραβρέθηκε στη δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ. Διονυσίου. Η σχέση του Πολεμικού μας Ναυτικού με τον Άγιο Νικόλαο, συνιστά μία αλήθεια, που εκφράζεται μέσα από μία βαθιά και μακραίωνη βιωματική σχέση. Τη μέρα αυτή ξυπνούν σε κάθε Έλληνα μνήμες Εθνικής υπερηφάνειας που εκπορεύονται από τη ναυτική εποποιία της Ελλάδας στο διάβα των αιώνων.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, Δήμαρχος Παυλος Κολοκοτσάς, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Άκης Ζήβας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ζάκυνθο”, Γιώργος Αρμένης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαγδαληνή Μπουζιάνου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, απόστρατοι αξιωματικοί του ΛΣ καθώς και πλήθος κόσμου.

Οι παριστάμενοι ευχήθηκαν χρόνια πολλά στα υπηρετούντα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς, υγεία, ευτυχία, ευημερία, τύχη καλά ταξίδια και καλές θάλασσες. Μετά ακολούθησε η καθιερωμένη συνάντηση στο café “Μπαστούνι του Αγίου”, κάτω από το Λιμεναρχείο, όπου δεξιώθηκαν αρχές και πολίτες.
Εκτός από τους ναυτικούς, τη δικιά τους ξεχωριστή γιορτή πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι κρεοπώλες του νησιού μας στο ομώνυμο Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Μακελλαραίων -όπως είναι γνωστός- που βρίσκεται στους Κήπους.

Σε ένα εκκλησάκι με ιστορία καθώς αποτελεί ιδιοκτησία του συλλόγου κρεοπωλών οι οποίοι με ιδιαίτερη ευλάβεια φροντίζουν κάθε χρόνο να τιμούν τις παραδόσεις. Πολλές πληροφορίες δεν υπάρχουν για αυτό το ναό πέραν την αναφοράς που γίνεται στο βιβλίο του Ντίνου Κονόμου, “Εκκλησίες και μοναστήρια στη Ζάκυνθο”, (Αθήνα 1967, σ. 104), πως ο Άγιος Νικόλαος των Μακελλαραίων είναι εκκλησία στους Κήπους, όπου συνεδρίαζε επί Βενετοκρατίας η συντεχνία των κρεοπωλών, στην οποία το 1843 ήταν εφημέριος ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος και ιστοριοδίφης Νικόλαος Κατραμής.
Ναός όν ο Μιχελής Βρυώνης δίδει τη 30 Οκτωβρίου 1631 τοις Σταματίω Σολωμώ και Νικολώ Μπάλδω προς ανακαίνισιν να τον κάνουν αδελφάτον.