Ψηφίστηκε Τροπολογία || Αναστολή πλειστηριασμών για τα σεισμόπληκτα ακίνητα

Στην ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης στη Ζάκυνθο, και την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής ψήφισε χθες η Βουλή των Ελλήνων.
Η τροπολογία προβλέπει αναστολή των μέτρων εκτέλεσης για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ως τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δηλαδή έως τις 28 Ιανουαρίου 2019. Ακόμη, προβλέπεται η αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών έως τις 31.12.19, για τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές που πιστοποιήθηκαν έπειτα από σχετικούς ελέγχους.
Παράλληλα, υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης περιοχής, γεγονός που θα ανακοινωθεί άμεσα από τους
αρμόδιους φορείς και αφού προηγουμένως δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του πακέτου έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση του πληθυσμού ο οποίος δοκιμάστηκε τις πρώτες ώρες από τον σεισμό και ήταν μέτρα ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και βεβαίως την κήρυξη του νησιού για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενά, θα υπάρξει και τρίτο ήσσονος σημασίας περί το τέλος Νοεμβρίου.

Στ. Κοντονής: “Υλοποιείται
μια ακόμη δέσμευσή μας”

Ο κ. Κοντονής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε πως “η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε από έναν ισχυρότατο σεισμό και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γι΄ αυτό ακριβώς πρότεινα την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Διότι, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διεξάγονται πλειστηριασμοί. Όπως επίσης είναι αδιανόητο, να γίνονται πλειστηριασμοί σε ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές, γι΄αυτό πολύ σωστά προβλέπεται να γίνει αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου μέχρι το τέλος του 2019. Με την εφαρμογή του μέτρου για την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, υλοποιείται ακόμη μία δέσμευση της κυβέρνησης για την στήριξη του νησιού. Οι συμπολίτες μας, να είναι βέβαιοι ότι, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παρθεί κάθε πρόσφορο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων”.

Θεματικός τουρισμός
Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον θεματικό τουρισμό, ο κ. Κοντονής εξήρε το έργο του αρμόδιου Υπουργείου, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο, ρυθμίζονται καίρια ζητήματα που αφορούν το εύρος, τη θεματική και την ποικιλία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Υπερασπίστηκε την πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού που, με το νομοσχέδιο, προάγει τον εναλλακτικό, θεματικό τουρισμό
δίνοντας ώθηση στην διεύρυνση, τόσο χρονικά, όσο και ποιοτικά, του τουριστικού προϊόντος. Απαντώντας στην αντιπολιτευτική κριτική, “κατηγόρησε” την κ. Κουντουρά ότι δεν έχει φέρει αυτό το νομοσχέδιο – τομή εδώ και 30 χρόνια που κυβερνάει…

Άσκησε κριτική…
Ηχηρή, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση του για τις συνεχιζόμενες υποθέσεις πρωτοκλασάτων Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την τελευταία καταδικαστική απόφαση για τον κ. Ανθόπουλο. Επιπρόσθετα, άσκησε μομφή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα μικρά πρόστιμα που επέβαλλε στις εταιρίες που είχαν στήσει ολιγοπώλιο (τραστ) στην διανομή του τύπου, γεγονός που είχε τόσο οικονομικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες στο επίπεδο της ενημέρωσης και, συνεπακόλουθα, της δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, ζήτησε την κλήση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.