Οδος Φωσκολου || Άλλη μια περίοδος εορτών με λακκούβες και λάσπες

Ο χειμώνας προχωρά, οι γιορτές βρίσκονται μια ανάσα, και ο καιρός δεν έχει δείξει ακόμη τις άγριες διαθέσεις του, διαφορετικά η κατάσταση μέσα στην πόλη θα ήταν για άλλη μια φορά εντελώς απελπιστική. Παρά για τις περι του αντιθέτου εξαγγελίες, ουδέν νεότερο υπάρχει για το τι μέλλει γενέσθαι με την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού μέσω του εθνικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων στην οποία προχώρησε ο Δήμος Ζακύνθου για την ανάθεση του έργου της αποξήλωσης και αποκατάστασης του οδοστρώματος και των τεχνικών παρεμβάσεων στην οδό Φωσκόλου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και άμεσο χρονικό προσδιορισμό εκκίνησης.
Ωστόσο είτε με τη βροχή, είτε με την ξηρασία οι καταστηματάρχες και οι πολίτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν τους φτάνει η οικονομική κρίση, τα χαράτσια και η μειωμένη αγοραστική κίνηση στα μαγαζιά τους, ταλαιπωρούνται και από τις πάσης φύσεως φθορές και κακοτεχνίες του δρόμου. Μια ισχυρή νεροποντή, είναι ικανό στοιχείο να αναδείξει τα προβλήματα και να δημιουργήσει τον τέλειο εκρηκτικό μηχανισμό που θα κάνει καθένα τους να εξαντλήσει την υπομονή του αφού προηγουμένως να πολεμήσει με λάσπες και νερά. Το ίδιο όμως συμβαίνει, ίσως σε μικρότερο βαθμό, όταν σταματήσουν οι βροχές και το λασπόχωμα του χειμώνα μετατραπεί σε σκόνη.

Μέχρι σήμερα
μόνο μπαλώματα

Το καταπονημένο οδόστρωμα, γεμάτο λακκούβες και σπασμένα σημεία στην άσφαλτο, “μπαλώθηκε” πολλές φορές πρόχειρα με μικροποσότητες πίσσας, παρά τις διαμαρτυρίες των περίοικων πως πρόκειται για μία ακόμη προχειρότητα. Ηταν φυσικό επακόλουθο τα μπαλώματα αυτά να παρασυρθούν από τα βρόχινα νερά του χειμώνα και, στη συνέχεια, να ξηλώσουν ακόμη περισσότερη επιφάνεια οδοστρώματος, σε όλο το πλάτος του δρόμου.
Οι πολίτες της περιοχής, έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως και λόγω της αδιαφορίας των δημοτικών αρχών, προσπαθούν μόνοι τους να ελέγξουν την κατάσταση, τοποθετώντας πανιά μπροστά από τα καταστήματά τους, κουβάδες, σκούπες και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν πως η κατάσταση παραμένει ίδια αρκετά χρόνια τώρα, αλλά οι λακκούβες έχουν ανοίξει για ακόμη μια φορά. Για τα διερχόμενα οχήματα ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος. Η μεγάλη λακκούβα που έχει σχηματιστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε όχημα αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ανατροπή δίκυκλου με πιθανό τραυματισμό του αναβάτη της.

Προς κάθε αρμόδιο…
Και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνουμε να μετράμε εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους τις υποσχέσεις τους και την υποχρέωση για το αυτονόητο. Με τη μόνη διαφορά να τύχουν ορθής αντιμετώπισης και διαχείρισης διότι κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έγιναν παρεμβάσεις αλλά εκ του αποτελέσματος έλαβαν μηδέν εις το πηλίκο. Η λακκούβα που χάσκει για χρόνια στο ίδιο σημείο, χλευάζει τον πολίτη, του δείχνει πόσο μηδαμινή σημασία έχει ο ίδιος, ως οντότητα, για τις αρχές. Δείχνει ότι συχνά τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα γίνονται για την υστεροφημία του πολιτικού τοπικού άρχοντα και όχι για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ετσι κι αλλιώς, ποιος θυμάται π.χ. ένα δήμαρχο γιατί έκλεισε όλες τις λακκούβες; Ενώ για τα “μεγάλα έργα πνοής”… δίνουν και το ένα τους νεφρό.