Δημοτικό Δερματούσας || Ο χρόνος τελειώνει και η Έκθεση καταλληλότητας στα αζήτητα

Αντιστροφα μετρά ο χρόνος και όπως όλα δείχνουν λειτουργεί σε βάρος ενός σημαντικού έργου που δεν είναι άλλο από το νέο σχολικό συγκρότημα της Δερματούσας. Ένα σχεδόν χρόνο από την αρχική του απόρριψη από το πρόγραμμα ΙΟΝ50 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που απαιτείται και ακόμα δεν έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελος του έργου.
Οι μέρες περνούν, οι υποσχέσεις πολλαπλασιάζονται και οι γονείς εξακολουθούν να βρίσκονται στα όρια της υπομονής καθώς παραμένει η εκκρεμότητα σε ότι αφορά στην υποβολή από το Δήμο Ζακύνθου του νέου φακέλου.
Από το περασμένο καλοκαίριοπότε και έγινε αυτοψία από την Επιτροπή Καταλληλότητας, όπως ενημερωθήκαμε κατ΄ επανάληψη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Κόκλα, δεν έχει ακόμα αποσταλεί η σχετική Έκθεση με υπαιτιότητα των Κτηριακών Υποδομών (πρωην ΟΣΚ), καθόσον αρκετούς μήνες μετά δεν έχει συντάξει το πόρισμα καταλληλότητας για το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το συγκεκριμένο σχολείο. Πρόκειται για μια ακόμη ενέργεια με σκοπό την εκπλήρωση των εξειδικευμένων αναγκών που πρέπει να καλύπτει η κατάρτιση της μελέτης αλλά και το σύνολο του φακέλου που θα υποβληθεί για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέου σχολείου του σχολείου.
Η Δημοτική αρχή αποφάσισε εν τέλει να καταθέσει μόνο ένα σχολείο στο πρόγραμμα ΙΟΝ50, από εκεί που αρχικά είχε αναφέρει ότι θα γίνουν πολλές μικρό-παρεμβάσεις σε διάφορα σχολεία του νησιού. Ο λόγος για τον οποίο το έκανε ήταν για να εναρμονιστεί με όσα της ζητήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα δηλαδή στο να επικεντρωθούν μόνο στην ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στη Δερματούσα και όχι στις παρεμβάσεις στα ήδη λειτουργούντα διδακτήρια. Τόνισε επίσης πως σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ζακύνθου είναι έτοιμες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ προχωρούν προς την ίδια κατεύθυνση και για τα υπόλοιπα σχολεία. Επιπρόσθετα πως έχουν ήδη έτοιμη μελέτη και για κατασκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου στην Παναγούλα.
Η απόφαση απόρριψης υπάρχει από το Φλεβάρη σε αυτή αναφέρονται ελλείψεις που αφορούν τα τεχνικά δελτία, αναντιστοιχία των στοιχείων που υποβάλει ο Δήμος σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο site του Υπουργείου σε σχέση με την οργανικότητα του σχολείου αλλά και ελλείψεις που αφορούν την μελέτη του έργου, αφού όπως αναφέρεται υποβλήθηκε μόνο μια γεωτεχνική μελέτη με προϋπολογισμό διαφορετικό από αυτόν που περιελάμβανε η πρόταση.
Το οικόπεδο για το σχολείο της Δερματούσας, εμβαδού 4.500,38 τ.μ. στην θέση Ντικόπουλου Τραγακίου που προορίζονταν για την ανέγερση του Διδακτηρίου είχε αγοραστεί το 2006 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου ενώ με τον Καλλικράτη “κληρονομήθηκε” στη σημερινή Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Τρία χρόνια αργότερα είχε εκπονηθεί και η σχετική μελέτη, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη και έτσι πέρασαν αλλά οκτώ χρόνια.
Η ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου στη Δερματούσα, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την τύχη αρκετών άλλων έργων του δημοσίου που μοιάζουν με το “γιοφύρι της Άρτας”. Αν και αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, τα τελευταία 11 χρόνια είχε δυστυχώς εγκαταλειφθεί. Σήμερα στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτήρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, και σημαντικό κόστος για την μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο και αναμένεται, εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου, η μεταφορά τους σε νέο σημείο.

φωτο: anexarttitosblog