Βραχνάς η καθυστέρηση στην εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης

Ένα από τα θέματα που συνεχίζει να μας απασχολεί έντονα είναι η περίφημη κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατεί στην πόλη μας κυρίως τις πρωινές ώρες και τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Η ανάγκη να καταστεί η πόλη μας λειτουργική για κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες αποτελεί πάντα μέλημα όλων, αρχών και πολιτών. Αντίθετα βραχνά αποτελεί για τους πολίτες η καθυστέρηση της εφαρμογής στην πράξη για την κυκλοφοριακή μελέτη.
Ερώτημα παραμένει και το που βρίσκεται η περίφημη κυκλοφοριακή μελέτη για την οποία ακούμε εδώ και κάποια χρόνια και την οποία έχει ανάγκη τόσο πολύ η πόλη για να καταστεί επιτέλους λειτουργική για όλους; Αναμένονται αλλαγές, εγκρίσεις; Υπάρχει ενημέρωση; Μια μελέτη που πέρασε από σαράντα κύματα, διαβουλεύσεις και επιτροπές αναζητώντας τη χρυσή τομή σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και τη γενικότερη εικόνα της πόλης βρίσκεται κρυμμένη σε συρτάρια γραφείων αφήνοντας ένα ακόμα καλοκαίρι να περάσει με αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται.
Το κυκλοφοριακό χάος, η άναρχη τοποθέτηση πινακίδων, τα απορρίμματα που σωρεύονται και η χωρίς μέτρο και αισθητική ανάπτυξη, τείνει να μετατρέψει τελικά τη στράντα μαρίνα σε ένα νέο δρόμο Λαγανά. Η Κανονιστική υπάρχει αλλά εφαρμόζεται μόνο από μερικούς και φαίνεται πως η ευπρέπεια, η καλαισθησία και κυρίως η λειτουργικότητα αυτού του δρόμου, βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο και θα αργήσει να καταστεί η ελκυστική βιτρίνα της πόλης.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά. Θέλουμε να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς πολίτες που επιθυμούν να κινηθούν μέσα στην πόλη ή στους θαμώνες μια καφετέριας που θέλουν να απολαύσουν με ηρεμία τον καφέ τους σε μια ιστορική πλατεία; Θέλουμε να κινούμαστε με ασφάλεια μέσα στα αυτοκίνητά μας και να μην καθυστερούμε στις υποχρεώσεις μας; Πού βρίσκεται η λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και παράλληλα θα σέβεται τις ανάγκες τους;
Οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να βρίσκεται στην τελευταία φάση της υλοποίησης της. Στη μελέτη όπως είναι φυσικό και αναμένεται με ανυπομονησία, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, προβλέπονται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά όπως είναι αναμενόμενο, εμπλέκεται στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.