Παλιό νοσοκομείο || Αίτημα άμεσης αξιοποίησης θέτουν οι “Ποπολάροι”

Το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου με τη μεταστέγαση μιας σειράς Υπηρεσιών που θα απαλείψουν τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ, τέθηκε για μια ακόμη φορά μετ΄ επιτάσεως κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία “Οι Ποπολάροι” στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου.
Ειδικότερα, ζητήθηκε πλήρης ενημέρωση με τον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η μεταστέγαση της Δ.Ο.Υ, της Κτηματικής, του Τελωνείου, αλλά και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στο ισόγειο του παλιού Νοσοκομείου είναι προτεραιότητα.
Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες είναι χαμηλές, καθόσον εκτός από την μελέτη αξιοποίησης απαιτείται και εκείνη της στατικής επάρκειας, διαδικασίες που είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
Πόσω μάλλον μετά την επιβάρυνση που υπέστη το κτίριο μετά και τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί.

Ο πρώτος “ένοικος”
Ωστόσο, μερικές από τις αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είναι τελικά ο πρώτος “ένοικος” των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου μετά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των χώρων. Μάλιστα, έχουν ξενοικιαστεί οι χώροι για τους οποίους καταβάλλονταν ενοίκιο ενώ διερευνάται εάν και κατά πόσο μπορεί μέσω της Εγνατίας να γίνει ανάθεση μελέτης για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από νοσοκομείο σε κτίριο στέγασης γραφείων. Πρόκειται επι της ουσίας για το πρώτο βήμα για την αξιοποίησή του και στη στέγαση σε αυτό υπηρεσιών και Φορέων για τις οποίες τώρα το δημόσιο πληρώνει ενοίκια, κάτι που διαπιστώθηκε και σε συνάντηση που έγινε στο Διοικητήριο.
Την ίδια στιγμή έχει ζητηθεί η στέγαση τόσο της Φιλαρμονικής του Δήμου όσο και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, κάτι που θα διευκολύνει τη λειτουργία τους.

Εξετάζονται οι δυνατότητες
Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι πως τα προβλήματα της αλλαγής χρήσης που καθυστερούσαν τη μεταφορά ανήκουν στο παρελθόν. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών στέγασης όλων των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων στο νομό σε χώρους του Παλιού Νοσοκομείου που είναι εφικτό να διατεθούν προς χρήση. Την ιδια στιγμή αρκετά έχουν προχωρήσει οι εργασίες αποκατάστασης των χώρων κυρίως ως προς την απολύμανση αλλά και την κατάλληλη διαμόρφωσή τους προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των υλικών της Πολιτικής Προστασίας και των Υπηρεσιών. Έχει προηγηθεί η απομάκρυνση ενός μέρους των τεράστιων όγκων από χαρτιά και φακέλους που είχαν εγκαταλειφθεί στις αίθουσες και η αποκατάσταση σε πόρτες και παράθυρα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για τα υλικά που θα μεταφερθούν και θα φυλάσσονται εκεί. Η μελέτη συνολικής διαχείρισης του χώρου προχωρά με ταχείς ρυθμούς και εκτιμά πως για τη μετακίνηση υπηρεσιών και την πλήρη αξιολόγηση, το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι ακόμη μεγάλο, αφού θα πρέπει να υπερπηδηθούν τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που συνοδεύουν τέτοιας κλίμακας δράσεις.

Καθυστερήσαμε…
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, μετά τις 19.06.2012, που μεταφέρθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις, είναι αποκαρδιωτική. Χρονικά περιθώρια καθυστερήσεων ή λαθών δεν υπάρχουν. Η διάθεση για αξιοποίησή τους από την Περιφερειακή Ενότητα σίγουρα αποτελεί φως στο τούνελ μέσα στη γενικότερη κατήφεια και οικονομική ένδεια που μαστίζει όλη την Ελλάδα. Εάν όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν σωστά ή όχι δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που απαιτείται είναι να κινηθούν ταχύτατα διότι οι ζημιές αυξάνονται και δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του.