ΕΛΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ || Ζητά απόσυρση των αλλαγών στα Μουσικά Σχολεία

Την απόσυρση των διατάξεων που αλλάζουν ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία και αποστολή, ενός καταξιωμένου εκπαιδευτικού θεσμού, όπως είναι τα Μουσικά Σχολεία, ζητά και η Ένωση Λειτουργών μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου. Εκπέμποντας για το παρόν και το μέλλον του σχολείου επισημαίνουν πως το άρθρο 40, αποτελεί πλήγμα για τη μουσική και την καλλιτεχνική παιδεία γενικότερα.
Ειδικότερα όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου “το περιεχόμενο του άρθρου 40 που εισάγεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας “Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες διατάξεις” είναι άλλο ένα χτύπημα στα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία και επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία, το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό τους. Τα Σχολεία αυτά αντιμετωπίζουν με ευθύνη του Υπουργείου τεράστια προβλήματα που ξεκινούν από τη συνειδητή και σκόπιμη υποστελέχωσή τους σε προσωπικό και φτάνουν μέχρι την έλλειψη διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές”.
Διευκρινίζουν πως εκείνο που γίνεται σαφές από την αντίδραση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών είναι ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές είναι αρνητικές. και προσθέτουν “Η στόχευση που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σχέση με τη βελτίωση της κατάστασης στα Μουσικά Σχολεία, δηλαδή με την πλήρη κάλυψη σε εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας, Μουσικών οργάνων και άλλων ειδικοτήτων, την πιστοποίηση των σπουδών των αποφοίτων, τη χορήγηση δωρεάν βιβλίων για τα ειδικά μαθήματα, για την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες και η αγορά εκπαιδευτικού υλικού”.
Όσο για την πρόταση του Υπουργείου θεωρούν πως “μετατρέπει τη Μουσική Εκπαίδευση σε απλή ενθάρρυνση, ενώ επιπλέον καταργείται το αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα Αισθητικής Παιδείας. Φυσικά όλες αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων για να εμφανιστούν τα πολυδιαφημισμένα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού”.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, για μια ακόμη φορά τα έψαλλαν μετά… μουσικής σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκανα στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Σε Ψήφισμα που εξέδωσαν ανέφεραν τα προβλήματα που τους απασχολούν και παρουσίασαν λεπτομερώς εκείνα που πρέπει να δρομολογηθούν.
Ο θεσμός του Μουσικών Σχολείων έχει διακριθεί και δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια, ως απόλυτα επιτυχημένος. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν τα σχολεία αυτά την περίοδο της κρίσης και παρά τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμα, κυρίως σε ελλείψεις μουσικού διδακτικού προσωπικού, όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά έκαναν και βήματα προόδου. Δυστυχώς, λόγω διαχρονικής αξίας και επιπέδου, όταν ο πολιτισμός συναντάει την πολιτική, ο πρώτος είναι εκείνος που πάντα κερδίζει. Αντιθέτως, όταν η πολιτική συναντάει τον πολιτισμό, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως εξαφανίζεται ο δεύτερος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για τις κατ’ επανάληψη διακηρυγμένες προθέσεις να στηρίξουν και ενισχύσουν τον σπουδαίο θεσμό των Μουσικών σχολείων. Αλλά γιατί έναν επιτυχημένο θεσμό η Πολιτεία αντί να τον ενισχύσει, του βάζει εμπόδια;