Το Αθηναϊκό κοινό απόλαυσε την “Επαφή” του Τ. Λυκουρέση

Τη δικιά του… επαφή πραγματοποίησε το Αθηναϊκό κοινό με τη νέα ταινία του συμπατριώτη μας πρωτοπόρου και διακεκριμένου σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση “Επαφή” με τον Χρήστο Λούλη και τη Νένα Μεντή, που παρουσιάστηκε στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που διοργανώνεται ως και τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ο Τώνης Λυκουρέσης επιστρέφει μια δεκαετία μετά τους “Σκλάβους στα Δεσμά τους”, με μια σπονδυλωτή ταινία που διαδραματίζεται στο ταραγμένο σήμερα, αλλά που χάνει γρήγορα και πριν το τέλος ολοκληρωτικά την αμεσότητά και το αίσθημα του επείγοντος που θέλει να μεταφέρει στο θεατή. Εξακολουθεί να μιλάει για άλλους “σκλάβους” στα δεσμά μιας καθημερινότητας σε μια χώρα που αλλάζει, μένει ίδια, κάνει συνεχώς το δικό της κύκλο στα πώς και τα γιατί των ανθρώπινων επιθυμιών, απογοητεύσεων, αποφάσεων ζωής και αποφάσεων θανάτου.
“Η “Επαφή” παρουσιάστηκε στο 31ο Πανόραμα, αυτή ήταν μια πρώτη επαφή με το Αθηναϊκό κοινό και νομίζω πήγε καλά. Οι εντυπώσεις μετά την προβολή ήταν ενθουσιώδεις. Πιστεύω ότι η ταινία δημιούργησε ένα σημαντικό ενδιαφέρον για συζητήσεις και σχόλια” δήλωσε στην εκπομπή “Χαμηλή Πτήση” του ΙΟΝΙΑΝ κ. Λυκουρέσης.

Η ταινία αφορά τις ιστορίες ανθρώπων που ακινητοποιούνται σε πέντε διαφορετικά ασανσέρ κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης διακοπής ρεύματος. Σταδιακά οι συνθήκες του εγκλεισμού οδηγούν στην ανάδυση συναισθημάτων, καταστάσεων και αντιδράσεων απρόβλεπτων που θα οδηγήσουν σε πραγματικά ακραίες συμπεριφορές .
“Είναι μια ταινία που διαδραματίζεται όλη σε κλειστούς χώρους. Δεν είναι κλειστοφοβική αλλά είναι μια κλειστή ταινία. Η βασική ιστορία είναι η περιπέτεια διαφορετικών ανθρώπων την στιγμή ενός black out. Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε ακινητοποιημένα ασανσέρ οπότε έπρεπε να μεταφέρουμε αυτήν την ατμόσφαιρα στους θεατές. Όλα αυτά είχαν μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες αλλά τα καταφέραμε” τόνισε ο Σκηνοθέτης.
Το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου φέτος έχει θέμα τον κόσμο της γυναίκας και επαναφέρει τους ποικίλους ρόλους της μέσα από τον κινηματογράφο, όχι μόνο τον πρόσφατο, αλλά και τον παλιότερο. Η “Επαφή” ήταν μια από τις έξι ταινίες φετινής παραγωγής, που παρουσιάστηκαν σε avant-premiere στο τμήμα του φεστιβάλ με θεματική “Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή”. Όσο για εμάς, πλέον, περιμένουμε να την δούμε και στη Ζάκυνθο.