Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας || “Το Μαγκάλι” ανάβει στο Θέατρο του Σαρακηνάδου

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των παραστάσεων η Πειραματική Σκηνή Καλαματας “ανάβει” και πάλι “ΤΟ ΜΑΓΚΑΛΙ”, τη θεατρική κωμωδία του Συγγραφέα-Δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Αυτή τη φορά έχουν την τύχη και τη χαρά να ταξιδέψουν στην όμορφη Ζάκυνθο για μία μόνο παράσταση, το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου και ώρα 9:00 το βράδυ στο θέατρο Σαρακινάδου.
Πέντε γυναίκες, χήρες όλες τους, σε μια βραδινή τους συνάντηση στο σπίτι της κυρά Καλλιόπης στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, συζητούν και κουτσομπολεύουν αναμασώντας αναμνήσεις από τους μακαρίτες συντρόφους τους. Με την κουβέντα γύρω από ένα μαγκάλι, βγάζουν στην επιφάνεια το βαθύ συντηρητισμό τους, τη θρησκοληψία τους, τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις με τα μικροσυμφέροντα που τις χαρακτηρίζουν και το άγχος της περασμένης ηλικίας τους. Όλα αυτά μέχρι που εμφανίζεται ένας όμορφος νέος άντρας… Τι ρόλο θα παίξει στη ζωή τους; …Θα το μάθουμε επί σκηνής…

“Ένα μαγκάλι στο κέντρο της κουζίνας του πατρικού μας και γύρω από αυτό τέσσερις πέντε γυναίκες μαυροφορεμένες, ένεκα χηρείας. Όσο για μένα μαζί με την αδελφή μου, να ακούμε παραμύθια και μύθους για άλογα του Ποσειδώνα μέχρι και την ιστορία του Τιτανικού, μιας και ο αδελφός της θείας μου Πηνελόπης, όταν ερχόταν από την Αμερική, ο Τιτανικός έπλεε προς το αναπάντεχο ναυάγιο του. […]. Ο μεταφυσικός αυτός χώρος, ήταν η αδυναμία της θείας Πηνελόπης και μάλιστα της άρεσε η διήγηση περί αυτής να πραγματώνεται, όταν λόγω νύστας οι άλλες τριγύρω της χήρες είχαν αποκοιμηθεί πάνω απ’ τα αναμμένα κάρβουνα. […]. Αυτή η ομήγυρη για την παιδική μου ψυχή δεν αποτελούσε το “Μαγκάλι της Χηρείας” αλλά τον “Καυστήρα του Σατανά”. Που και που καμιά από τις κυράδες έπεφτε στο μαγκάλι και ούρλιαζε απ’ το κάψιμο. Τότε όλες μαζί όρμαγαν επάνω της με ότι δροσερό υπήρχε, ντοματόπαστα ή καμιά πατάτα και την άλειφαν μπας και σταματήσει το μαρτύριο. […]. Αυτές οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν εμπρός μου, σαν είδα μία πρόβα της θεατρικής παράστασης “Το Μαγκάλι” ενός έργου που γράφτηκε ακριβώς για να θυμίσω σε μερικούς, την απλή λαϊκή καταγωγή μας, την επαρχιώτικη ζωή μας και το υπέροχο βίωμα της γειτονιάς”, αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημείωμά του ο συγγραφέας.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είναι ομαδική, η μουσική επιμέλεια της Τέτας Βασιλάκη και η διανομή των ρόλων έχει ως εξής: Μάρθα: Φανή Αλεξανδρίδη, Μαρίκα: Τέτα Βασιλάκη, Μαριγούλα: Γιώτα Βασιλειάδη, Βαγγελιώ: Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, Καλλιόπη: Λέττα Πετρουλάκη και Γιατρός: Ανδρέας Βρυώνης.
Ευχαριστούν θερμά το συγγραφέα που τους εμπιστεύτηκε το έργο του να το ζωντανέψουν και του: Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, Κατερίνα Πετρουλάκη και Βανετσάνο Μπαλόπουλο για τη βοήθεια τους. Σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει προπώληση εισιτηρίων και η είσοδος είναι: 5€.