1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίου || Ευκαιρία για restart με σημαντικά έργα για τη Ζάκυνθο

Εξαιρετικής και σπουδαίας σημασίας ήταν τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Ιόνιο οι οποίες έφεραν τα Επτάνησα στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος σε μια εποχή προκλήσεων.
Στόχος του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν στο Αργοστόλι, το Περιφερειακό Τηλεοπτικό Κανάλι “ΙΟΝΙΑΝ”, η ιστορική εφημερίδα “Πελοπόννησος” της Αχαΐας, και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη όλων των σημαντικών φορέων της οικονομίας, παραγωγής και ανάπτυξης, ήταν η προσέγγιση και ανάδειξη καίριων ζητημάτων. Αποτελώντας μια ευκαιρία επανεκκίνησης εστίασαν σε εκείνα που απασχολούν την περιοχή του Ιονίου με σημαντικέ εξαγγελίας για τη Ζάκυνθο.
Οι εργασίες του συνεδρίου είχαν εποικοδομητικό και πολυθεματικό προσανατολισμό, δημιουργώντας ένα νέο μοχλό ανάπτυξης. Μέσα από το γόνιμο διάλογο, προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα για το προφίλ και τις διεκδικήσεις της περιοχής στους τομείς της οικονομίας, παραγωγής και ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για το δυτικό νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας και να παρουσιάσουν τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθόσον δεν επιτρέπουν στην περιοχή να απολαμβάνει ακόμα περισσότερα οφέλη.

Στόχευση και συνεργασία
Ο τουρισμός, οι εξελίξεις στις μεταφορές και βέβαια οι ενεργειακές προοπτικές από κοινού με την επενδυτική κινητικότητα και τις εξελίξεις στις υποδομές διαμορφώνουν νέους όρους περιφερειακής αντίληψης. Δημιουργούν νέα δεδομένα μεταξύ δυτικού άξονα και Επτανήσων, και άρα συναντίληψης κοινού βηματισμού. Ενεργειακά, Επιχειρηματικότητα, Υποδομές, Τουρισμός τέθηκαν στο επίκεντρο των εισηγήσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων.
Αυτό επισημάνθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΟΝΙΑΝ TV κ. Σπύρο Καμπιώτη, ο οποίος τόνισε πως “ο ρόλος του συνεδρίου αλλά και των τοπικών ΜΜΕ είναι να βοηθήσει τις κοινωνίες των περιφερειών να ξεφύγουν από την, κακώς εννοούμενη, τοπικότητα και μέσα από τη συνεργασία να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης”.

(από δεξιά) Θ. Γαλιατσάτος, Στ. Κοντονής, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη

Μεγάλη επένδυση στη Ζάκυνθο
ανακοίνωσε ο Στ. Κοντονης

Σημαντικές σε ότι αφορά στις υποδομές της Ζακύνθου ήταν οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής. Μια από αυτές αφορά σε υποδομές του νησιού που θα λύσουν το πρόβλημα της υπερφόρτωση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνοντας “Θα ήθελα να ανακοινώσω μια μεγάλη επένδυση που θα γίνει στη Ζάκυνθο. Η ΔΕΔΗΕ υλοποιεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό στη Ζάκυνθο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του φόρτου του δικτύου. Δηλαδή ενός ενδεχομένου μπλάκ άουτ μέσα στην τουριστική περίοδο γιατί το μπλακ άουτ δεν θα γίνει χειμωνιάτικα, τον Αύγουστο θα γίνει. Συγκεκριμένα θα ενισχύσει τον υποσταθμό της υπηρεσίας υλοποιώντας έργο συνολικού προϋπολογισμού 725,000 ευρώ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει αντικατάσταση των δυο μετασχηματιστών που προς το παρόν λειτουργούν παράλληλα με διπλάσιας ισχύος μετασχηματιστές. Συμπληρωματικά θα αντικατασταθούν και όλα τα μηχανήματα που χρειάζονται για την εγκατάσταση και λειτουργία αυτού του συστήματος. Ήδη έχει αναρτηθεί η διακήρυξη διαγωνισμού ανοιχτής διαδικασίας με ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών 29 Νοεμβρίου και όπως θα δείτε στην διακήρυξη η παράδοση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή σύμβασης”.

Οι παρεμβάσεις σε τομείς
καθαριότητας και αποχέτευσης

Επίσης, ο κ. Κοντονής στο ζήτημα των υποδομών αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, σε ζητήματα καθημερινότητας με αναφορές σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και συγκεκριμένα πως “Τα Ιόνια Νησιά πάσχουν από αυτό που λέμε υποδομές. Πως είναι δυνατόν να ανακοινώνονται οι αιτήσεις για αδειοδότηση μεγάλων ξενοδοχείων όταν δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει ο βιολογικός καθαρισμός ενός νησιού ή να έχουμε μια κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων που να αγγίζει τα όρια της χολέρας; Επιχειρηματικότητα χωρίς υποδομές σημαίνει ότι θα έχουμε μια διαρκή δυσφήμιση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ένας τουρίστας που έρχεται στη Ζάκυνθο και βλέπει τα λύματα του βιολογικού να πέφτουν στην θάλασσα αυτός θα είναι αρνητικός προπαγανδιστής. Και ένας τουρίστας ο οποίος βλέπει τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα στους δρόμους δεν μπορεί να είναι θετικός προπαγανδιστής. Η κυβέρνηση έχει προκρίνει την δημιουργία υποδομών και την άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων. Ίδιως για τη Ζάκυνθο θέλω να πω ότι η κυβέρνηση χρηματοδότησε την ενδιάμεση και την τελική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να προβαίνει σε αυτού του ύψους τις χρηματοδοτήσεις και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να μην ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους. Αντιθέτως με ένα περίεργο και ακατανόητο τρόπο να προσπαθούν να μεταθέσουν και να μετακυλήσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν”.

Υποδομές και έργα σε τουρισμό
πολιτισμό, και παραγωγη

Ο κ. Κοντονής έκανε σαφή αναφορά στην έγκριση του Master Plan του λιμανιού της Ζακύνθου, ενω στάθηκε επίσης στο στοιχείο του Πολιτισμού και την ανάγκη να αναδειχθεί ως μοχλός ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Τουρισμό, διότι “έτσι δεν πετυχαίνουμε μόνο την αύξηση του επιπέδου των τουριστών διότι αλλιώς είναι ένας τουρίστας που έχει στην οπτική του να πάει στον Λαγανά ή κάπου αλλού και να ξεδώσει το βράδυ για να μην πω κάτι χειρότερο και αλλιώς ένας τουρίστας που θα επισκεφθεί τα μουσεία και θα έχει άλλη προσέγγιση για τον τουρισμό”. Στο τραπέζι του διαλόγου έβαλε την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και μείωσης του κόστους, το μεταφορικό ισοδύναμο στα Ιόνια Νησιά. κ.α.

Ο Περιφερειάρχης
Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, o CEO του ΙΟΝΙΑΝ Σπ. Καμπιώτης, η Υπουργός Διοικητικής
Ανασυγκρότησης
Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων
Χρ. Λαμπρίδης

Master plan, λιμάνι και
αποκατάσταση Στροφάδων

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στη Ζάκυνθο στάθηκε με ειδική αναφορά στην τοποθέτησή του ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης επεσήμανε πως “την διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών την έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 10.000.000€. Σύντομα θα έχουμε την ΣΑΕ για την ένταξη του έργου. Μέσα στο Δεκέμβρη από διαδικασία κλειστής διαπραγμάτευσης θα βρεθεί ο ανάδοχος για να κάνει τη μελέτη και σε τρεις μήνες θα έχουμε το αποτέλεσμα της μελέτης που θα μας δείξει το χρόνο που θα απαιτηθεί για να γίνει το έργο”.
Ξεχωριστή η αναφορά του για την έγκριση του Master Plan που αποτελούσε αντικείμενο που δεν υπήρχαν κοινές προσεγγίσεις από την τοπική κοινωνία. “Νομίζω είναι σημαντικό που έγινε και το επόμενο διάστημα δίνεται η δυνατότητα στο λιμάνι να προχωρήσει και να αναπτυχθεί με ένα τρόπο βάσει ενός σχεδίου το οποίο είναι εγκεκριμένο όπως και επίσης εγκρίθηκε το έργο στα Στροφάδια που ήταν σημαντικό να εγκριθεί όπως και επίσης από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δοθεί χρήματα στον λιμένα της Ζακύνθου”, ανέφερε ο κ. Λαμπρίδης.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου:
“Καθοριστικός ο ρόλος των Περιφερειών”

Κυβερνητικά στελέχη, διοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα πραγματοποίησης συνεδρίων διοτι έτσι τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση, τα ζητήματα που αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.
Αναφέρθηκε στο θέμα του συνεδρίου σχολιάζοντας το ως επίκαιρο ευρωπαϊκά, καθώς “είναι σημαντικό γιατί βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια και οι περιφέρειες καλούνται να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο και σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πορεία και τέτοιου είδους ευκαιρίες. Έχει ανοίξει η συζήτηση στη Ευρωπαϊκή Ένωση για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές και για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, εκεί που οι Περιφέρειες της Ευρώπης, και αυτή των Ιονίων Νήσων καλείται να συνεισφέρει και να μπορέσει να συμμετάσχει δημιουργικά και παραγωγικά. Μέσα από μια προγραμματική συζήτηση με αποτίμηση ταυτόχρονα της πορείας και των αναγκών και των προοπτικών που θα συνδιαμορφώσει τον συνολικό σχεδιασμό”.

Οι κ.κ. Σπ. Καμπιώτης, Λ. Νιοτόπουλος, Θ. Γαλιατσάτος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Αφρ. Θεοπεφτάτου και Φ. Βάκη

Θ. Γαλιατσατος: “Πλοηγός μας,
τα συμπεράσματα του Συνεδρίου”

Την ικανοποίησή του για την μαζική συμμετοχή και την ανταπόκριση στην πρόσκληση για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για ζέοντα ζητήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις και ενέργειες για την κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, την ανάδειξη ως κυρίαρχου στοιχείου της νησιωτικότητας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, την επίλυση του προβλήματος των θαλασσίων μεταφορών, το μεταφορικο ισοδύναμο, την προστασία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τη στήριξη της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας. Επίσης τόνισε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενω αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα για ενίσχυση και προβολή των τοπικών προϊόντων. Και πρόσθεσε “τα συμπεράσματα θα αξιολογηθούν γιατί είναι γεγονός ότι είχαμε μια εντυπωσιακή συμμετοχή σε ένα διάλογο που πήραν μέρος άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ειδικοί επιστήμονες, επιχειρηματικοί κύκλοι και εκπρόσωποι φορέων. Αυτή η διαδικασία διαλόγου είναι ένα ζητούμενο που εκπληρώθηκε και δείχνει τον βαθμό της επιτυχίας του. Μας οδηγεί σε μια συνολική εκτίμηση ότι αυτό το συνέδριο είναι μια καλή αρχή για να εξειδικεύσει τα θέματα που συζητήθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κέρκυρα πριν ένα χρόνο. Πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά, να οδηγηθούμε σε πράξεις για να αντιμετωπίσουμε ή να χαράξουμε νέες πολιτικές και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και στο μέλλον”.

(από αριστερά) Ρ. Κράτσα, Ν. Βαλλιανάτος, Λ. Νιοτόπουλος, ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς Δημήτριος και ο Αλ. Παρίσης

Ρ. Κράτσα: “Ανάπτυξη με όραμα
και υπευθυνότητα”

Τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του Συνεδρίου και την ανάγκη να μελετηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης στα Ιόνια Νησιά σε μια περίοδο που η χώρα και τα Επτάνησα βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι για την πορεία που θα ακολουθήσουν εξήρε και η πρώην Ευρωβουλευτής / Αντιπρόεδρος του ΕΚ και υποψήφια Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα. Και δήλωσε “Τα χαρίσματα που έχουμε είναι πολλά, αλλά και τα σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν αντίστοιχα. Λυπάμαι που τα πολύ βασικά στοιχεία για τους πυλώνες της ανάπτυξης δεν ακούστηκαν από τον Περιφερειάρχη που έκανε έναν απολογισμό για το έργο του χωρίς να μιλήσει για το αύριο και που θα βασιστεί η ανάπτυξη των Ιόνιων Νησιών. Σοβαρές επενδύσεις πρέπει να γίνουν και οι αρχές οφείλουν να δείξουν επενδυτικό κλίμα που βοηθάει εγχώριους και ξένους επενδυτές να πιστέψουν ότι κάτι αλλάζει στα Ιόνια νησιά, ότι υπάρχει ένα όραμα ανάπτυξης με σύγχρονους ρυθμούς. Υπάρχουν πολλά έργα εν εξελίξει που δίνουν προσβασιμότητα από την Δυτική Ελλάδα, την Κεντρική Ευρώπη, προς τα Ιόνια Νησιά και όλα αυτά είναι σημαντικά για την περιφέρεια μας”.
Η κ. Κράτσα αναφερόμενη στη δικιά της πρόταση έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που φέρνει τα πάντα σε ισορροπία. Και πρόσθεσε “βασιστήκαμε πολύ στην πεπατημένη, αλλά κάτι τέτοιο ξεπερνάει την φέρουσα ικανότητα. Είδαμε και στη Ζάκυνθο φέτος την ιστορία με τα λύματα, με το να φεύγουν οι “γαλάζιες σημαίες”. Αυτά δεν είναι θετικά και αισιόδοξα στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε μια τουριστική ανάπτυξη με ποιότητα και βιωσιμότητα και λυπάμαι που δεν αναφέρθηκαν καθόλου αυτά τα θέματα. Οι προκλήσεις είναι πολλές και αυτά πρέπει να τα αναγνωρίσουμε, να τα ομολογήσουμε, να εξηγήσουμε γιατί φτάσαμε εδω και πως θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με ολοκληρωμένο σχέδιο με σεβασμό στους κατοίκους και με εξασφάλιση συνθηκών ελκυστικότητας και αξιοπρέπειας για τους τουρίστες μας”.

Στο πάνελ (από δεξιά) Δ. Μπάστας, Ι. Κονταράτος, Β. Βαρδή, Χρ. Σπάης, Στ. Σπαθής, Σ. Σκιαδαρέσης

Θεματικές Ενότητες
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν:
1.Αναπτυξιακές προοπτικές Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
2.Πολιτικές Ενέργειας στο Ιόνιο
3.Τουριστική Ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά
4.Μεταφορές – Συγκοινωνίες – Νησιωτικότητα
5.Υποδομές – Απασχόληση – Επιχειρηματικότητα
Τις ομιλίες για τις θεματικές ενότητες ακολούθησε work shop για τις “Επενδυτικές ευκαιρίες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσα από το τοπικό πρόγραμμα CLLD / LEADER: Καλές πρακτικές Νησιωτικής Ανάπτυξης”.

Οι συμμετέχοντες
Στις εργασίες του συμμετείχαν και συνεργάστηκαν τοπικοί και κρατικοί Φορείς, παράγοντες της κοινωνικής, οικονομικής ζωής και της περιφέρειας, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής.
Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Κεφαλονιας κ.κ. Δημήτριος, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Ζακύνθου Στ. Κοντονής, οι Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδης, Λιμένων Χρ. Λαμπρίδης, Τουρισμού Ευρ. Κουρνέτα, οι βουλευτές Κεφαλονιάς – Ιθάκης Αφρ. Θεοπεφτάτου, Κέρκυρας Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης, ο Περιφερειαρχης Θ. Γαλιατσατος, οι αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιάς – Ιθάκης Π. Δρακουλόγκωνας, Ζακύνθου Ελ. Νιοτόπουλος και Λευκάδας Θ. Χαλικιάς, Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτος, Επιχειρηματικότητας Δ. Μπάστας, οι Δήμαρχοι Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης, Ιθάκης Δ. Στανίτσας, ο Έπαρχος Ιθάκης Σπ. Τσιντήλας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Βαγγελάτου, Σ. Πεφάνη, Ν. Βαλιαννάτος, Λ. Κατωπόδη, Γ. Τσιλιμιδός και Σ. Κουρής, η Γενική Δ/ντρια Τουριστικής Πολιτικής Π. Διονυσοπούλου, η πρωήν Ευρωβουλευτης / Αντιπρόεδρος του ΕΚ και υποψήφια Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα, ο πρώην Υπουργός Απ. Κράτσας.
Από τα Επιμελητήρια συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Λευκάδας και του ΕΟΑΕΝ Σ. Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της Κεφαλονιάς & Ιθάκης Στ. Σπαθής, ο υπεύθυνος σύμβουλος επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Ζακύνθου Ι. Κονταράτος και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Σπ. Σπαής και Στ. Μέξας, ο πρόεδρος ΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης ΤΕΕ Αλ. Παντελειός.
Επίσης πλήθος ακαδημαϊκών, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ Α. Ζεληλίδης (καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών), Γ. Παπαθεοδώρου (καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Πατρών), Α. Τσελέντης (καθηγητής ΕΚΠ), Γ. Γρηγορίου (Δ/νων Σύμβουλος ΕΛΠΕ), Μ. Μπερέτσος (Ελληνικό Δίκτυο Leader).