ΤΟ ΕΠΑΛ Λεχαινων στα μονοπάτια της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο

Η διάσωση της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου το 1943, είναι, αναμφίβολα, μία από τις πιο σημαντικές και συγκλονιστικές σελίδες της ιστορίας του τόπου. Το θάρρος, ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι αψήφησαν τη γερμανική θηριωδία και δεν πρόδωσαν ούτε έναν Εβραίο, αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα γενναιότητας και φιλανθρωπίας.
Η “Ιστορική Μνήμη” αποτελεί το επίκεντρο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Europeans For Peace” που “τρέχει” το Γερμανικό Ίδρυμα “Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον” (EVZ – Erinnerung, Verantwortung und Zukunft) και στο οποίο συμμετέχει το Επαγγελματικό Λύκειο Λεχαινών σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Σχολείο BBS 1 της πόλης Kaiserslautern.
Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Λεχαινών θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί της Ζακύνθου με σκοπό μαθητές και εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και Γερμανία να γνωρίσουν την υποδειγματική στάση, το θάρρος (civil courage) και την ανθρωπιά των Ζακυνθινών που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στους Εβραίους συμπατριώτες τους γλιτώνοντάς τους από το βέβαιο θάνατο. Βασικά σημεία της επίσκεψης είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και το μνημείο της Εβραϊκής Συναγωγής. Οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της συμπόνιας και, μάλιστα, με κίνδυνο της ίδιας σου της ζωής δεν είναι απλά ένα σενάριο. Είναι μια πραγματικότητα, που την αναγνωρίζουν οι Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο. Αυτή την παροιμιώδη γενναιότητα που επέδειξαν οι Ζακυνθινοί σε κρίσιμες ώρες, την κατέγραψε η σύγχρονη ιστορία.
Η Ζάκυνθος είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής επίσκεψης ενω θα ακολουθησει η εναρκτήρια εκδήλωση στο ΕΠΑ.Λ. Λεχαινών με μια εβδομάδα εκπαιδευτικών εργαστηρίων γύρω από την ιστορική μνήμη, τις βιογραφίες θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής ομάδας στην ετήσια εκδήλωση μνήμης των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις 13 Δεκεμβρίου.
Η συνέχεια του προγράμματος θα δοθεί στο γερμανικό σχολείο BBS1 στην πόλη Kaiserslautern τον Ιανουάριο 2019, όπου 8 Έλληνες μαθητές και 2 καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. Λεχαινών θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια, θα επισκεφτούν μνημεία και στρατόπεδα συγκέντρωσης, και θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση για τη Διεθνή ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).
Σκοπός του προγράμματος είναι η κριτική αντιμετώπιση του παρελθόντος καλλιεργώντας παράλληλα μία πιο υπεύθυνη στάση για το μέλλον. Συντονιστής για το ΕΠΑΛ Λεχαινών είναι ο εκαπιδευτικός Γιώργος Δελημπέης και συντονίστηρια για το BBS1 Kaiserslautern η Doris Lax.