Αναστάτωση και κατολισθήσεις προκαλούν οι μετασεισμοί

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μετασεισμικής ακολουθία στο νησί με τρεις δονήσεις, μεγέθους 4.9, 4.4, και 4.3 με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ήρθαν να αναστατώσουν τους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες προφυλάξεις σε ότι αφορά στα σχολεία στα οποία δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα αφού αποδείχθηκε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν και συνεργάστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την πρώτη στιγμή.
Την ίδια στιγμή αναφέρθηκαν αποκολλήσεις βράχων στην περιοχή Κεριού στις “Μυζήθρες” αλλά και την περιοχή “Αγαλιώτης” προς τον Αγαλά. Το ίδιο δεν συνέβη, όμως, και με το βράχο που βρίσκεται αποκολλημένος πάνω από τρεις κατοικίες στην περιοχή της “Παναγούλας” όπου παρόλο τις δονήσεις το μόνο που δημιουργήθηκε ήταν μικρές αποχωρήσεις χώματος.
Απολύτως καθησυχαστικός με αφορμή τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. “Από την πρώτη ημέρα που εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός, είχαμε πει ότι αναμένουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα παράγει ισχυρά μετασεισμικά γεγονότα”, είπε ο κ. Τσελέντης. Και πρόσθεσε: “Οι δύο αυτές δονήσεις δεν με εκπλήσσουν και εκτιμώ πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κι άλλες δονήσεις της τάξεως του 5 ή και παραπάνω. Το ρήγμα είναι ακόμα φορτισμένο, δεν έχει εκτονωθεί τελείως”. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, “οι μετασεισμοί αυτού του μεγέθους είναι απολύτως φυσιολογικοί και θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται κι άλλοι τέτοιοι”.
Στην έδρα της Περιφέρειας θα μεταφερθεί η συζήτηση για τους σεισμούς, καθώς στην Κέρκυρα θα συνεδριάσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.Στα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η ενημέρωση για τη λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου της ΠΕΔΙΝ που θα γίνει από τον καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Καρακώστα. Στην Κέρκυρα θα βρίσκεται για να συμμετέχει στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς ο οποίος και θα ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας μετά το μεγάλο σεισμό.