Μικρή χωματερή αγανακτεί τους κατοίκους στην Υφαντουργείων

Με “γόρδιο δεσμό” θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων και κυρίως εκείνο που αποδεικνύει πως συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα ρίχνοντας σκουπίδια εδώ και εκεί δημιουργώντας μικρές χωματερές εντός και εκτός πόλης.
Μια από αυτές έχει δημιουργηθεί στη διασταύρωση των οδών Υφαντουργείων και Εθνομαρτύρων όπου έξω από μια παλιά και εγκαταλελειμμένη ξερά χόρτα και σκουπίδια που έχουν τοποθετηθεί δίπλα από άδειους κάδους αποτελούν “απειλή” για τους περιοίκους δεδομένου ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απευθυνθεί τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και στο Δήμο κάνοντας έκκληση για απομάκρυνση των απορριμμάτων και αποκατάσταση του χώρου.
“Θέλουν καθάρισμα. Είναι μια παρατημένη ιδιοκτησία και ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται. Είναι σκουπίδια, χόρτα. Έρχονται μέσα ναρκομανείς. Γίνεται χαμός, τα πάντα γίνονται εδώ. 100% είναι επικίνδυνο να πιάσουν φωτιά. Μπορούν να πιάσουν φωτιά τα σκουπίδια και τα χόρτα. Είναι και ξύλινα αυτά τα σπίτια. Ας μας ακούσει κάποιος και επιτέλους ας δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια”, μας δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Αναστάσιος Κοτσώνης που διατηρεί επιχείρηση.

Δυστυχώς και σε άλλα σημεία της πόλης της Ζακύνθου οι κάτοικοι ζητούν από τον Δήμο να μαζέψει τα σκουπίδια και να μην δημιουργηθούν εστίες μόλυνσης που θα μπορούσαν να έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Από τη μια μικρές και μεγάλες, αυτές οι εστίες μόλυνσης και απαξίωσης χρησιμοποιούνται σε γνώση των τοπικών αρχών που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως κάνουν ότι μπορούν. Από την άλλη, απασχολεί το ερώτημα, ποια είναι η ευθύνη των δημοτών στο πρόβλημα των απορριμμάτων και των μικρών χωματερών που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη και όχι μόνο.
Παρατηρούμε καθημερινά μια Ζάκυνθο γεμάτη από σκουπίδια, καφάσια, σκουπιδοσακούκες, στρώματα και κάθε λογής πράγματα σε σημεία που υπάρχουν κάδοι. Υπαίτιοι για την κατάντια μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αντί να μεριμνούμε, ο χώρος που ζούμε και αναπνέουμε να σφύζει από καθαριότητα, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τον βρωμίσουμε. Και μαζί με αυτόν, να βρωμίσουμε και την δική μας εικόνα, σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι. Εστίες μολύνσεων που εισβάλλουν στα σπίτια μας. Θυμόμαστε πριν λίγο καιρό που είχαμε το πρόβλημα με τα σκουπίδια, που οι πολίτες τσακωνόντουσαν και μετέφεραν κάδους και σκουπίδια από τη μία γειτονιά στην άλλη, για να μην τα έχουν δίπλα τους. Ότι και να πούμε, αν δεν έχουμε συνείδηση σαν πολίτες, δεν θα κάνουμε ποτέ βήματα μπροστά.