217.000€ για αναβάθμιση παιδικών χαρών στη Ζάκυνθο

Μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας αποτελεί η νέα χρηματοδότηση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος “ΦιλόΔημος ΙΙ”.
Για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του δήμου Ζακύνθου προβλέπονται 217.000€ για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων. Ποσό που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο των 240.000€ που είχε παραχωρηθεί πριν από έξι μήνες.
Επι της ουσίας, επιδίωξη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στη λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών στη βάση των νέων, σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας οι οποίοι αυστηροποιούν τις προδιαγραφές για την προστασία των παιδιών. Η προαναγγελία της ενίσχυσης έχει ήδη γίνει δεκτή ιδιαίτερα θετικά από τους αιρετούς του νησιού, ωστόσο, το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν θα κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό Παιδικών Χαρών με τη βοήθεια της πολύπλευρης χρηματοδότησης και τις ουσιαστικές διαδικασίες που προβλέπονται. Μέχρι σήμερα, δεδομένης και της προηγούμενης χρηματοδότησης δεν έχει διαπιστωθεί ότι άλλαξε κάτι στο υφιστάμενο καθεστώς.

Περιμένει το χρήμα
Την ένταξη 8 νέων παιδικών χαρών αλλά και τη συντήρηση και κατασκευή των υπολοίπων στο Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ο Δήμος Ζακύνθου ως απάντηση σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας μας περι της κατάστασης της οποίας βρίσκονται τα τελευταία χρόνια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “το υπουργείο Εσωτερικών έχει εντάξει στο εν λόγω πρόγραμμα τον Δήμο Ζακύνθου και υπολείπεται η διάθεση πίστωσης, προκειμένου να δημοπρατηθεί και να προχωρήσουμε στην κατασκευή τους. Παράλληλα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν κατασκευάσει την παιδική χαρά στο σχολείο του Άμμου με φορέα το Λιμενικό Ταμείο, ενώ υπάρχει μελέτη για κατασκευή καινούργιας παιδικής χαράς πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, η οποία βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”.

Η πραγματικότητα
Η ουσία είναι πως έχουν περάσει χρόνια και χρόνια και κάθε φορά ακούμε για εντάξεις, υποσχέσεις, χρηματοδοτήσεις και “πράσινα άλογα”. Οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τραγικές εικόνες και η πρόσβαση στις παιδικές χαρές από ενήλικες είναι γεγονός, δεν φαίνεται όμως να ενοχλεί αρχές και αρμόδιους. Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε χρηματοδοτικά προγράμματα και να ξεπεράσουμε γραφειοκρατίες, υπηρεσίες, αιγιαλούς, παραλίες, κεραίες και ακτινοβολίες για να φτιάξουμε μια αξιοπρεπή παιδική χαρά. Αντί, λοιπόν, να μας απασχολεί πως θα προχωρήσει η υλοποίηση νέων δομών, ασχολούμαστε με το ποιος το οραματίστηκε, ποιος το παρήγγειλε, ποιος το ξεκίνησε, ποιος έδωσε το πρώτο ευρώ, σε τι κόμμα ανήκει εκείνος που βοηθά, ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο “χωριάτης”, και ου το καθεξής. Η Ζάκυνθος δεν μπορεί να εξακολουθήσει για πολύ να είναι αποδέκτης των θαυμάτων του Αγίου Διονυσίου. Πόσο ακόμη θα περιμένουμε το χέρι του να μας ξελασπώνει; Αλήθεια έχει καθίσει κάποιος να αθροίσει τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που επενδύθηκαν για την κατασκευή και την ανακατασκευή παιδικών χαρών την τελευταία 15ετία;
Αν το κάνει σίγουρα θα οδηγηθεί μπροστά σε τουλάχιστον χιλιάδες ευρώ που πήγαν στράφι και παιδικές χαρές που δεν έχουμε! Έχουμε όμως δημοτικούς άρχοντες γεμάτους διάθεση να τις φτιάξουν.