Ξενοπουλειος Βιβλιοθήκη || Τα παιδιά γέμισαν χρώμα την παλέτα της ζωής τους


“Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα!”, είναι ο τίτλος του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος που “τρέχει” η Ξενοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Σαν χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ετοιμάζει την χειμερινή δράση της με μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους εθελοντές της.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 μηνών, προτείνοντας ένα ξεχωριστό θέμα για κάθε μήνα για παιδιά ή σχολικές τάξεις. Όσον αφορά τον Νοέμβριο η θεματική έχει αλλάξει ξανά και αναφέρεται στο θέμα της κίνησης.
Με τους ήρωες της ιστορίας τους, την συναισθηματούλα και τον ζωγράφο, αλλά και τους μικρούς πρωταγωνηστές μας, τα παιδιά ανακάλυψαν την παλέτα των συναισθημάτων! Έπαιξαν, ζωγράφισαν, χόρεψαν και γέλασαν εμ την ψυχή τους και την καθοδήγηση της Χρυσούλας Λυκούρεση. Τα παιδιά δραματοποίησαν τα συναισθήματά τους μέσα απο τις Τέχνες. Μουσική – Χορός – Θέατρο – Ζωγραφική και ανακάλυψαν οτι δεν υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα αλλά όλα ειναι εξίσου σημαντικά στην παλέτα της ζωής τους, που τους αρέσει να είναι… πολύχρωμη.

Με το καινούργιο αυτό πρόγραμμα, που υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης. Το κυριότερο, όμως, είναι πως αριθμεί και ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων μαθητών δημοτικών σχολείων από την πόλη και τα χωριά του νησιού όπου με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να την επισκέπτονται, να ξεναγούνται και να ενημερώνονται για τα προγράμματα και τις δυνατότητες που αναπτύσσει.
Επίσης, η Ξενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη έχει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων και να μπορεί να γίνεται άνετα δανεισμός. Φύση, Περιβάλλον, Φιλία, Βιβλίο και Ανάγνωση, Θάλασσα, Πανανθρώπινες Αξίες έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν και καλλιεργημένους ενήλικες.
Ολες οι δράσεις, χειμερινές και καλοκαιρινές, έχουν σαν στόχο να φέρουν τα παιδιά, από μικρή ηλικία, μέσα στις Βιβλιοθήκες, να τα προσελκύσουν με τρόπους δημιουργικούς και ενδιαφέροντες, κυρίως μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Οι δράσεις της Ξενοπουλείου βιβλιοθήκης συνεχίζονται και όσοι ενδιαφέρονται δεν έχουν παρά να πάρουν μέρος, αφού μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγούν.