Τέλος της χρονιάς αναμένεται η απόφαση για τα “Ξύγκια”

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δημοσιευτεί το ΦΕΚ με την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού με την οποία θα πιστοποιείται ως ιαματική η πηγή στην περιοχή “Ξύγκια”. Την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της μελέτης πιστοποίησης με σκοπό την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης είχε ζητήσει ο Δήμαρχος από την Υπουργό Τουρισμού.
Αυτό έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στον οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Ζακύνθου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης Philoxenia.
Αυτό σημαίνει πως ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην τελική έγκριση του φακέλου και την δημοσίευση σε ΦΕΚ της άδειας για την αξιοποίηση και ανάδειξη της. Την ίδια στιγμή με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, έχουν καθοριστεί οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στη βάση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα που αποτέλεσε προτεραιότητα στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική, την ανάπτυξη νέων θεματικών τουριστικών προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.
Ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα μας με εκείνες που αφορούν στην υγεία να έχουν μεγάλες προοπτικές. Και αυτό γιατί όχι μόνο συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά παράλληλα συνεπάγονται επενδύσεις σε νέους τομείς, εμπλουτισμός του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και ποιοτική βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Για τα ωφελήματα και τα πλεονεκτήματα, που έχει να κάνει κυρίως με τον ιαματικό τουρισμό, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στο παρελθόν και να συζητήσουν οι κάτοικοι των Ορθονιών κατά τη διαβούλευση που προκάλεσε στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκου Τσίπηρα, αλλά και του μελετητή, Σεραφείμ Σκοβολά. Επίσης, συμμετείχε ο πρώην Δήμαρχος Ελατίων, Νίκος Ακτύπης αφού το θέμα είχε ξεκινήσει το 2002-2006 επί θητείας του, μαζί με τον πρόεδρο των Ορθονιών και τον πρώην μελετητή.
Η περίπτωση της Ζακύνθου αφορά ιαματικές πηγές με πολύτιμα μεταλλικά συστατικά με θεραπευτική δράση. Τέτοιες πηγές είναι και αυτές στα Ξύγκια, στην ιστορική πηγή του Ηρόδοτου στο Κερί, στη Λιθακιά που βγάζει νερό θειούχο και στα Πηγαδάκια.
πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία για να μπορέσει η πηγή να μείνει στα χέρια του Δήμου και κατ΄ επέκταση στο νησί, διότι διαφορετικά η πηγή θα περνούσε στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια σε χέρια ιδιώτη. Έχοντας στο νησί μας μία πηγή ανεκμετάλλευτη, ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες, με γεωλόγους και επιστήμονες για την πιστοποίηση, η οποία δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Υπήρχε πίεση χρόνου, λόγω προθεσμιών που θα επέτρεπαν στο Ελληνικό Δημόσιο να την πουλήσει προς αξιοποίηση.
Το επόμενο βήμα, μετά την πολυπόθητη κατοχύρωση, είναι η αξιοποίηση της πηγής. Οπως είναι γνωστό, η πηγή αναβλύζει μεγάλες ποσότητες από θείο και κολλαγόνο γνωστά για τις ιδιαίτερες ιαματικές τους ιδιότητες για μια σειρά από παθήσεις του δέρματος, των αρθρώσεων, του μυοσκελετικού συστήματος και άλλες. Η αξιοποίηση της πηγής θα αναδείξει μια από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού και βέβαια θα διαφημίσει τη Ζάκυνθο ως προορισμό πέρα από το Ναυάγιο και το Λαγανά.