Η Ζάκυνθος τραγούδησε για τη Μακεδονία

Τελειωμό δεν έχουν οι ανά την Ελλάδα μουσικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το χορωδιακό τραγούδι και προβάλουν την καλλιτεχνική του σημασία και αξία. Μεταξύ αυτών και το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη στο οποίο συμμετείχε η μεικτή χορωδία του Συλλόγου “Το Όνειρο του Παιδιού” αποτελούμενη από 50 μέλη χορωδούς και μουσικούς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και ερμηνευτή Δημήτρη Κάνδηλα.
Πρόκειται για μια σειρά από εμφανίσεις με επτανησιακά τραγούδια, μελοποιημένα έργα Σολωμού, Κάλβου, Λάγιου, Αρβανιτάκη κ.α αφιερωμένες στη Μακεδονία. Η πρώτη εμφάνιση, έγινε στα πλαίσια της συμμετοχής της, στο 10ο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών, ορχηστρών και φιλαρμονικών, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή μουσικών σχημάτων από διάφορες χώρες και από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Η χορωδία μας εκπροσώπησε επάξια τη Ζάκυνθο και εισέπραξε τα εύσημα από τους διοργανωτές, τις υπόλοιπες χορωδίες και φυσικά από το κοινό των Θεσσαλονικέων (με το παρατεταμένο χειροκρότημα τους), που είχε κατακλίσει την λαμπρή αίθουσα του Μεγάρου.

Η δεύτερη εμφάνιση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπήρξε μια αυτοτελής εκδήλωση, αφιερωμένη στη Μακεδονία, με τίτλο: «Η Ζάκυνθος τραγουδά για τη Μακεδονία μας», υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Η χορωδία τραγούδησε επί δίωρο, στην κατάμεστη από Θεσσαλονικείς αλλά και Ζακυνθινούς της Θεσσαλονίκης αίθουσα, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, του τέως Περιφερειάρχη κ. Π. Ψωμιάδη, του πρώην βουλευτή κ. Κ. Ζαχαράκη, Περιφερειακών Συμβούλων και άλλων επισήμων, επτανησιακές καντάδες, μελοποιημένα έργα Σολωμού και Κάλβου, μεγάλους συνθέτες, όπως: Λάγιο, Αρβανιτάκη, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Χατζηνάσιο, Κατσαρό, Ζαμπέτα, Ξαρχάκο, Πάνου κ.α., υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτρη Κάνδηλα.
Οι Θεσσαλονικείς, με επικεφαλής τον κ. Α. Τζιτζικώστα, ενθουσιάστηκαν, καταχειροκρότησαν την εμφάνιση της χορωδίας και της ορχήστρας μας και υποσχέθηκαν να επισκεφτούν την Ζάκυνθο στο εγγύς μέλλον, για να γνωρίσουν την φιλοξενία, τις ομορφιές και τον πολιτισμό της, στηρίζοντάς την παράλληλα στο ζήτημα της δοκιμασίας της από τους πρόσφατους σεισμούς (προσωπική δέσμευση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας).
Καταχειροκροτήθηκαν και στην κυριολεξία αποθεώθηκαν από τους Μακεδόνες, το φιλόμουσο κοινό της “Νύφης του Θερμαϊκού” και τους επισκέπτες των άλλων αντιπροσωπειών που αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα Επτανησιακού πολιτισμού πέρα από τα στενά όρια του τόπου μας.
Η χορωδία ιδρύθηκε το 2011, αποτελείται από 50και πλέον μέλη (χορωδούς και μουσικούς) με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Δημήτρη Κάνδηλα. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα ύπαρξης και λειτουργίας της, έχει κάνει πάμπολλες εμφανίσεις, με τεράστια επιτυχία, σε πάμπολλες περιοχές εντός κι εκτός Ζακύνθου, με κορυφαία μεγάλη εμφάνιση, τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2015,ενώ έλαβε μέρος στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Φ.Χ.Ο. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2018 καθώς και στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.