Αποχετευτικό Καλαμακίου-Λαγανά || Δουλειά αναλαμβάνει η Επιτροπή Παραλαβής

Όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει με το έργο του αποχετευτικού δικτύου Δήμου Λαγανά και της αποχετευσης του οικισμού Καλαμακίου αποτελεσε το αντικείμενο της τεχνικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο. Στόχος, όπως μας επισημάνθηκε από το Δήμαρχο, είναι η Επιτροπή παραλαβής που πρόσφατα οριστηκε από το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει δουλειά και να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Πρόκειται για μια επιβεβλημένη εξέλιξη για την παραλαβή ενός έργου, που έρχεται από το παρελθόν, μετρά δέκα και πλέον χρόνια και όχι απλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά ούτε καν έχει παραληφθεί. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους, προϋπολογισμού τότε 4.500.000 εκατομμυρίων, για το οποίο το 2009 έγινε μια προσωρινή παραλαβή. “Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι υπήρχαν κακοτεχνίες και ένα μεγάλο κομμάτι πάνω από 500 μέτρα είναι προβληματικό και δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ συγχρόνως η εισροή όμβριων υδάτων δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του βιολογικού. Μετά από εννιά χρόνια και αφού το θέμα ετέθη και στους ελεγκτές δημοσίων έργων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που μας επισκέφθηκαν και σχηματίζουν την σχετική δικογραφία. Εμείς ως Δήμος και με τις τεχνικές υπηρεσίες πρέπει να κάνουμε το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής το οποίο θα αναφέρει ότι δεν παραλαμβάνεται το έργο. Οι σχετικές εγγυητικές επιστολές των εργολάβων είναι στο ταμείο και δεν τις παραδίδουμε”, μας δήλωσε ο Δήμαρχος.

Προηγήθηκαν οι Επιθεωρητές
Το περσινό καλοκαίρι, έχει προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τον κ. Κολοκοτσά να δηλώνει πως “ανασυγκροτήσαμε την επιτροπή παραλαβής του έργου με νέα πρόσωπα σύμφωνα με τον νόμο, η οποία θα κάνει αυτό το πρακτικό και εν συνεχεία με έγγραφο ο Δήμος θα απευθυνθεί στους ελεγκτές δημοσίων έργων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο ΥΠΕΚΑ να αναφέρουμε ότι ανεξάρτητα με την πορεία της δικαιοσύνης πρέπει να δοθεί η άδεια στο Δήμο να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες γιατί είναι σε μια από τις καλύτερες τουριστικές περιοχές το Καλαμάκι και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Βιολογικού”.

Παραμένει η αντιδικία
Επιπρόσθετα είναι γνωστό πως υπάρχει αντιδικία του Δήμου με τον ανάδοχο που είχε αναλάβει την κατασκευή τμήματος του έργου από το 2012 καθώς πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της μεταξύ τους σύμβασης και ο Δήμος αποφάσισε μετά από εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, να τον κηρύξει έκπτωτο λόγω προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στο έργο που παραδόθηκε. “Θα μας καθοδηγήσουν και οι δικαστές. Περιμένουμε να μας πουν ναι φτιάχτε τα και ότι η δικαστική έρευνα προχωράει και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα τελειώσει το ποινικό θέμα για να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος.
Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση η οποία απορρίφθηκε και το επόμενο βήμα ήταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η προσφυγή έγινε τον Ιούλιο του 2013 στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών και πολλά χρόνια αργότερα ορίστηκε η δικάσιμος για τον Μάρτη του 2018. Την ημέρα της δίκης ζητήθηκε αναβολή και δεν έγινε γνωστό πότε ορίστηκε η νέα δικάσιμος.

φωτο: enypografa.gr