Στο “καρτέρι” οι εργαζόμενοι για να δουν πόσα θα εισπράξουν


φωτο: amna

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι το θέμα του κατώτατου μισθού, αφού τα χρήματα που παίρνουν ανέρχονται περίπου στα 560 ευρώ και δεν φτάνουν για τις πολυάριθμες υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα εξήγειλλε ο Πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το ύψος της αύξησης είναι άγνωστο, αφού είναι σε διαδικασία οι διαδικασίες της διαβούλευσης με φορείς. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η αύξηση πιθανόν να είναι της τάξεως των 24 ευρώ και ο νέος κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 610 ευρώ, από 586 ευρώ, που είναι σήμερα.
Στο ίδιο μήκος και η Υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου η οποία αναφερόμενη σε αυτό το κομμάτι που θα πάρει σάρκα και οστά σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2019 επισημαίνει πως “αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων”.

“Δεν φτάνουν για να ζήσουμε”
Η γνώμη των συμπολιτών μας πάντα έχει ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αξία. Οι περισσότεροι χαιρέτισαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο τόνισαν ότι πρέπει να δούμε και πόσα περισσότερα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Όπως σημείωσαν εννοείται ότι ειδικά οι νέοι πρέπει να πάρουν πιο πολλά λεφτά, αλλά αν η αύξηση τους είναι στα 20 ή στα 30 ευρώ δεν θα έχει καμία σημασία για αυτούς.
Να σημειώσουμε ότι το γεγονός ότι πολύ άνθρωποι είναι χαμηλόμισθοι τους αναγκάζει να εργάζονται για πολλές ώρες την ημέρα και να μην παίρνουν τα λεφτά που δικαιούνται, ενώ κάποιοι κάνουν και δυο και τρεις δουλειές για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως λένε οι περισσότεροι πολίτες, ενώ όλα αυξάνονται δεν γίνεται το ίδιο με τους μισθούς που μένουν σε χαμηλά επίπεδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

“Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει η αύξηση. Είναι ντροπή να δουλεύουν οι άνθρωποι για 560 ευρώ, να ανεβαίνουν τα τρόφιμα και τα πάντα. Δεν υπάρχει πουθενά που να μην γίνεται αύξηση και ο κατώτατος μισθός είναι στα 560 ευρώ. Είναι λογικό να γίνει κάποια αύξηση. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο καλύτερα”

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΜΗΣ
“Πρέπει να γίνει γιατί κάποιοι νέοι που έχουν ανάγκη και θέλουν να δουλέψουν πρέπει να έχουν ένα μεγαλύτερο και καλύτερο εισόδημα. Αν ένας νέος θέλει να νοικιάσει ένα σπίτι ή οτιδήποτε ένα μέσο εισόδημα που παίρνει λόγω ηλικίας και δουλειάς δεν του φτάνει και θα ήταν καλό να γίνει μια αύξηση. Αυτό είναι το πιο δύσκολο για έναν νέο. Υπάρχουν και αυτοί που δουλεύουν από μικρές ηλικίες”

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΑΖΗΣ
“Νομίζω ότι είναι καλό μέτρο αυτό αν θα γίνει. Το κατά πόσο θα βοηθήσει εξαρτάται από το μέγεθος των χρημάτων που θα παίρνουν. Αν πάρει αύξηση 20 ευρώ το μήνα δεν θα βοηθήσει. Θα περιμένουμε από πότε θα ισχύσει και πόσα χρήματα θα παίρνει ο κόσμος. Νομίζω δεν φτάνει αυτό και δεν ξέρω αν θα βοηθήσει καν. Αυτή την στιγμή η κοινωνία μας περνάει πολύ δύσκολα και δεν φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου”