Σεισμόπληκτη η Ζάκυνθος || Νέο πακέτο οικονομικών και θεσμικών μέτρων || Δείτε ποια…

Την κήρυξη της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτη περιοχή και την λήψη μιας σειράς θεσμικών και οικονομικών μέτρων ύψους 15.000.000€ περίπου, αποφάσισε η Κυβέρνηση μεσω της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προεδρεύοντος του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και τη συμμετοχή του πρώην υπουργού και Βουλευτή Ζακύνθου.
Το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των πολιτών που έχουν πληγεί που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κοντονής, περιλαμβάνει μέτρα, επιπλέον από εκείνα που πάρθηκαν πριν μερικές ημέρες και καλύπτουν σημαντικούς τομείς και αναγκαιότητες.
Πριν μια εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση του πληθυσμού ο οποίος δοκιμάστηκε τις πρώτες ώρες από τον σεισμό και ήταν μέτρα ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και βεβαίως την κύρυξη του νησιού για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενά, θα υπάρξει και τρίτο ήσσονος σημασίας περί το τέλος Νοεμβρίου.
Μια ακόμη θετική εξέλιξη που αποδεικνύει πως η Ζάκυνθος έχει Βουλευτή και πως είναι σπάνιες οι φορές που Ζακυνθινά πρόσωπα, κατάφεραν να αποτελέσουν σημαντικές προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την πολιτική ιστορία της χώρας.
Μπορεί κανείς να διαφωνεί σε πολλά μαζί του, ωστόσο κατά την παρουσία του, γίνονται σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις για σειρά ζακυνθινών ζητημάτων και ο καθένας έχει δικαίωμα να τις κρίνει όπως πιστεύει. Παρεμβάσεις σε σειρά ζητημάτων που “τρέχουν”, εξασφάλιση πιστώσεων και παρεμβάσεων για χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας.

Στα 179 τα προσωρινά
ακατοίκητα σπίτια

Ο κ. Κοντονής αιτιολόγησε το λόγο για τον οποίο κηρύχτηκε σεισμόπληκτη η Ζάκυνθος επισημαίνοντας πως “αυτήν την στιγμή μετά τους άμεσους ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο μηχανικών έχουν κριθεί ως ακατοίκητα 179 σπίτια. Απ’ ότι πληροφορήθηκα έχουμε σε εξέλιξη γύρω στις 150-200 αυτοψίες που εκκρεμούν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί και είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τα 200. Με βάση αυτό το δεδόμενο και ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης εξαιτίας του σεισμού η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι ανάγκη να κυρηχθεί σεισμόπληκτη. Και αυτή είναι προϋπόθεση για να ληφθούν τα μέτρα”.

Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε για λογαριασμό της Κυβέρνησης, ο κ. Κοντονής είναι:
•Επίσπευση της χρηματοδότησης του Δήμου Ζακύνθου από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με γρήγορους ρυθμούς και κατά προτεραιότητα.
•Αναστολή πληρωμών των δανείων των σεισμόπληκτων για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί αυτήν την αβάσταχτη ταλαιπωρία και τον πόνο να βλέπουν το σπίτι τους και να μην μπορούν να το κατοικήσουν και έχουν στεγαστικά δάνεια προς αποπληρωμή.
•Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών που έχουν αξιολογηθεί ως επείγουσες από κλιμάκια της ΜΟΜΚΑ που τίθενται σε επιφυλακή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί στη Ζάκυνθο για να επιληφθεί αυτών των ζημιών.
•Άμεση κατά προτεραιότητα, συμπλήρωση των κενών σε εκπαιδευτικούς στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα σχολεία είναι ασφαλή. Ορισμένες δευτερεύουσες ζημιές που παρατηρήθηκαν αποκαθίστανται συνεχώς και επανέρχεται η φυσιολογική ροή.
•Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 για κτίσματα που έχουν, αποδεδειγμένα, ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Άτοκες οι φορολογικές
και ασφαλιστικές εισφορές

•Επίσης, ανακοινώθηκε επέκταση των υφιστάμενων φορολογικών μέτρων ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ζάκυνθο ακόμα και εάν δεν έχουν έδρα το νησί για αυτό και μελετάται νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος στα μέτρα αποζημίωσης.
•Οτι μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες δόσεις εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές και όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται εντός του τριμήνου που η Ζάκυνθος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά το πέρας του τριμήνου ή εντός του χρόνου που η Ζάκυνθος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έαν κριθεί ότι αυτό το τρίμηνο πρέπει να επεκταθεί.
•Επίσης, η αναστολή όλων των πλειστηριασμών μέχρι την λήξη της κατάστασης έκτακτου ανάγκης και μέχρι 31/12/2019, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστωθεί τα κτίρια τους ως μη κατοικήσιμα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.
•Αναστέλλεται κάθε μορφή κατάσχεσης που γίνεται από την ΑΑΔΕ και επιστρέφονται τα χρήματα που είχαν εν τω μεταξύ κατασχεθεί υπερ αυτής

Ακατάσχετες οι επιδοτήσεις
Ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων οι οποίες θα καταβληθούν από τούδε και στο εξής. Γίνεται προσπάθεια να επιστραφούν όλες οι επιδοτήσεις που κατασχέθηκαν από την 26.10.2018 και όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό το μέτρο εφόσον η κατάσχεση έχει γίνει από την ΑΑΔΕ και όχι από Τράπεζα, τα χρήματα θα επιστραφούν. Ήδη δε η κυβέρνηση μελετάει και θα ψηφίσει μέχρι το τέλος του έτους το ακατάσχετο όλων των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι του ποσού των 12,000 ευρώ.

5.000€ για κάθε πληγείσα
οικία ή επιχείρηση

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 5,000 ευρώ θα λάβει κάθε πληγείσα οικία ή επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά δύναται να υποβάλλουν αίτημα αποζημίωσης το οποίο θα ικανοποιείται κατόπιν ελέγχου το συντομότερο δυνατό διότι η ικανοποίηση αυτή θα προκύψει μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

100.000€ στο νοσοκομείο
και αναστολή παραιτήσεων

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 100,000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών θα λάβει το Νοσοκομείο Ζακύνθου και αύξηση της πάγιας πίστωσης σε 80,000 – 100,000 ευρώ. Επίσης, όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλεται το δικαίωμα παραίτησης για το προσωπικό. Και προσθέτει ο κ. Κοντονής “Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ότι κλείνουν κλινικές στο νοσοκομείο είναι παντελώς αβάσιμα και αν προκύψει τις επόμενες ώρες και μέρες οποιοδήποτε πρόβλημα η Κυβέρνηση νομοθετικά θα επέμβει και θα απαγορέψει οποιαδήποτε παραίτηση του ιατρικού, νοσηλευτικού ή διοικητικού προσωπικού όσο χρόνο ισχύει το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης. Επίσης έχει δρομολογηθεί η πλήρωση των κενών θέσεων από την αρμόδια ΥΠΕ των Πατρών. Δεν θεωρώ ότι τελικώς θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για αυτό που σας είπα. Διότι πιστεύω ότι οι Ζακυνθινοί γιατροί που εργάζονται στο νοσοκομείο έχουν συναίσθηση του καθήκοντος τους και αυτές τις δύσκολες ώρες που δοκιμάζεται το νησί καθένας πιστεύω δεν βάζει κατά νου να προβεί σε άλλες προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές παρά μόνο την στήριξη του νοσοκομείο. Κάνω και μια δημόσια έκκληση προς όλους να σταματήσουν ορισμένοι κύκλοι, οι γνωστοί κύκλοι που είχαν παίξει έναν πασιφανή ρόλο στην προσπάθεια να κλείσει το νοσοκομείο, να κλείσουν τα χειρουργεία το προηγούμενο χρονικό διάστημα και να καταλάβουν ότι η προσπάθεια τους απέτυχε. Το νοσοκομείο ούτε έκλεισε, ούτε πρόκειται να κλείσει”.

100.000€ στον ΟΔΑΖ
Η Κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη για έκτακτη ενίσχυση ύψους 100,000 ευρώ στον ΟΔΑΖ (Γηροκομείο – Ορφανοτροφείο) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να μπορέσει με άνεση να επιτελέσει αυτές τις ώρες το έργο του για την κάλυψη των αναγκών συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τους σεισμούς και έχουν πρόβλημα στέγης και σίτισης.

3.500.000€ για τα Στροφάδια
Κατά τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής διαπιστώθηκε η ανάγκη κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού χρηματοδότησης με το ποσό 3.500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ του έργου της αποκατάστασης ζημιών στον πύργο της Μονής Στροφάδων χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση με βάση την μέλετη, την οποία είχε παραδώσει η Μητρόπολη στο Υπουργείο Πολιτισμού και που κακώς, όπως ανέφερε ο κ. Κοντονής, επί δυο χρόνια δεν είχε ενεργοποιηθεί.

10.210.000€ για Κάστρο
Μουσείο και λιμενικά έργα

Για τις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι της Ζακύνθου στον τραπεζοειδή όσο και στην παραλιακή λεωφόρο Λομβάρδου με βάση τις ανακοινώσεις και την αυτοψία που έγινε από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουβέλη πριν μερικές μέρες προβλέφτηκε το ποσό των 10.000.000€ για λιμενικά έργα. Τέλος ανακοινώθηκε άμεση υλοποίηση για έργο ύψους 180,000 για το κάστρο Ζακύνθου και αναμένεται έκτακτη χρηματοδότηση για το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων ύψους 30,000 ευρώ.
“Αυτά είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε δεύτερη φάση για την στήριξη των συμπατριωτών μας και των δημοσίων οργανισμών στη Ζάκυνθοι για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους και οι συμπολίτες μας να είναι σε θέση από την πρώτη στιγμή να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους και συνδράμει σε αυτήν την δύσκολη στιγμή τους. Θεωρώ ότι όλα αυτά που ανακοίνωσαν και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται άμεσα είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αλλά τονίζω ότι οτιδήποτε παρουσιαστεί στις επόμενες 20 ημέρες ως κενό που θέλει συμπλήρωση η κυβέρνηση θα το πάρει με αυτό που σας είπα ένα τρίτο πακέτο μέτρων”, κατέληξε ο κ. Κοντονής.

Μήνυμα με αποδέκτες
Ο κ. Κοντονής στην τοποθέτησή του διευκρίνισε πως όταν η κυβέρνηση προβαίνει σε ανακοινώσεις για την λήψη μέτρων η οποιαδήποτε ολιγόωρη καθυστέρηση από την υπογραφή της απόφασης μέχρι την δημοσίευση της δεν αναστέλλει το μέτρο, ούτε θέτει εν αμφιβόλω την απόφαση του Υπουργού ή την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αυτό το τόνισε διότι “ορισμένοι κύκλοι εδώ στη Ζάκυνθο εξαιτίας μιας καθυστέρησης μερικών ωρών για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών βρήκαν την ευκαιρία γελοιοποιούμενοι να πουν ότι αυτά τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ισχύουν. Και δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες που η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και είχε όλα τα έννομα αποτελέσματα αναδρομικά. Η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη νομίζω, δεν συναντιέται πουθενά. Δεν τη συναντήσαμε και σε άλλες περιοχές που είχαν πληγεί από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Αλλά μου κάνει εντύπωση πως ορισμένοι κύκλοι οι οποίοι έχουν μια διάθεση να αμφισβητούν το παν προέβαλλαν ισχυρισμούς οι οποίοι ήταν παντελώς αβάσιμοι και θα έλεγα και αστείοι. Θα τους έλεγα, την έπαθαν μια φορά, μην το ξανακάνουν, διότι η γελιοποίηση θα έχει μεγαλύτερη διάσταση”.