Προτεραιότητα το Ερευνητικό Κέντρο και ο αντισεισμικός σχεδιασμός

Η αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε με τους σεισμούς στο Δήμο Ζακύνθου, η αξιολόγηση από την εφαρμογή του αντισεισμικού σχεδιασμού και η λήψη αποφάσεων για δράσεις που είναι απαραίτητες για το νησί ήταν το αντικείμενο της κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μετά από αίτημα που είχε καταθέσει η δημοτική παράταξη “Μαζί για τη Ζάκυνθο”. Σε αυτή συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης ο Δρ. Φυσικής – Ερευνητής Σεισμολογίας Γιάννης Κοπανάς και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δέσποινα Τσαρίδου.
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Ζακύνθου αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα που διαπιστώθηκε και τις πρώτες ενέργειες που έγιναν όπως ο έλεγχος των κτιρίων. Επίσης την προτεραιότητα αποκατάστασης των ζημιών σε σχολεία όπως το 1ο Γυμνάσιο και το νηπιαγωγείο των Αμπελοκήπων. Στάθηκε στην άμεση συνεργασία των υπηρεσιών, φορέων αλλά και το συντονισμό και ανταπόκριση του Βουλευτή, του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη, του κυβερνητικού κλιμακίου και των επιστημόνων.

Μάλιστα προανήγγειλε την επίσκεψη του Καθηγητή κ. Καρύδη αλλά και την πρόταση για τη διεξαγωγή τον Φεβρουάριο του 2019 επιστημονικού Συνεδρίου για τους Σεισμούς στην περιοχή.
Αμέσως το λόγο έλαβε ο κ. Κοπανάς οποίος αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του σεισμικού φαινομένου και πως “δεν θα πρέπει να τρίβουμε τα χέρια μας από ικανοποίηση επειδή δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά θα πρέπει να σηκώσουμε πολλές στροφές τα μανίκια μας και να ετοιμαζόμαστε για κάθε μελλοντικό σεισμικό φαινόμενο”. Χαρακτήρισε ομαλή τη μετασεισμική εξέλιξη από τη στιγμή που τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι δεν πάμε καλά, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα κάποιες δονήσεις στο μέγεθος των μετασεισμών που έχουν καταγραφεί.
Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να αντιληφθεί ότι “ο συγκεκριμένος σεισμός θα πρέπει να γίνει μια δοκιμή για το τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον από άποψη πρόληψης και αντιμετώπισης. Δεν αρκεί να παρακολουθούμε τους σεισμογράφους, αλλά να πάμε ένα βήμα πιο πέρα δεδομένου ότι η θραύση των πετρωμάτων δίνει πρόδρομα φαινόμενα και η καταγραφή τους μας κάνει να γνωρίσουμε καλύτερα τι γίνεται στο υπέδαφος”.

Δεν έμεινε μόνο σε αυτό αφού επεσήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης του αντισεισμικού σχεδιασμού ο οποίος θεσπίστηκε επι Ανδρέα Λαδικού και αναδιαρθρώθηκε επι Γιάννη Αγαλιανού. παράλληλα έθεσε θέμα διευθέτησης του κυκλοφοριακού με ειδικές αναφορές και σχέδια στην Κυκλοφοριακή μελέτη.
Σαφώς και δεν έλειψε η αναφορά του για ύπαρξη βοήθειας από την πολιτεία και την περιφέρεια (τα γνωστά ΕΣΠΑ), για να εγκαταστήσουν όργανα που θα τους επέτρεπαν να τον παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την πορεία του αναμενόμενου σεισμού, όσον αφορά τις παραμέτρους γένεσής του, τα πρόδρομα φαινόμενα και τα χαρακτηριστικά τους, που θα επέτρεπαν να προσεγγίσουν το χρόνο εκδήλωσής του. Και πρόσθεσε “Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η θέση της περιοχής που διερράγη ήταν ευνοϊκή για τη Ζάκυνθο, κάτι που ενδεχομένως να μη συμβεί σε άλλους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να ζητάμε με επιμονή, την αδιάκοπη ενημέρωση του πληθυσμού, των σχολείων και των επισκεπτών μας, την ετήσια πραγματοποίηση ασκήσεων και επιτέλους την δημιουργία στη Ζάκυνθο Ερευνητικού Σεισμολογικού Κέντρου που θα στεγάσει την μέχρι τώρα υπάρχουσα εμπειρία και επιστημονική γνώση και θα αξιοποιήσει την «προνομιούχο» σεισμολογικά θέση του νησιού μας”.

Στη συνεδρίαση τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας έκανε η Προϊσταμένη κ. Ασπασία Σούλη, ενώ την εμπειρία της από το νοσοκομείο μοιράστηκε η κ. Τσαρίδου.
Στο σύνολό τους, όλοι διαπίστωσαν πως θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα στον τομέα της πρόληψης δεδομένου αν αναλογιστεί κανείς πως ζούμε σε ένα σεισμογόνο χώρο και τόπο και δεν υπάρχουν σκηνές ή δεν λειτουργεί η σειρήνα ενημέρωσης των πολιτών.