Στη Ζάκυνθο ο Γ.Γ. Εργασίας || Εκδήλωση για κλαδικές συμβάσεις στον τουρισμό

Τη Ζάκυνθο αναμένεται να επισκεφτεί αυριο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης προκειμένου να μιλήσει σε εργαζόμενους, κυρίως από τον κλάδο του τουρισμού για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Με ενδιαφέρον αναμένονται Οι τοποθετήσεις του αναμένονται με ενδιαφέρον καθόσον θα εστιάσει στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και για την πάταξη της μαύρης αδήλωτης εργασίας που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζει τον ιδιωτικό τομέα στην αγορά εργασίας.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, θέμα της είναι “Η σπουδαιότητα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στον τουρισμό”. Η συνέντευξη θα είναι “ανοιχτή”, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό που θα παραβρεθεί, γι αυτό καλούνται να παραβρεθούν, κυρίως, οι εργαζόμενοι στον
τουρισμό, αλλά και όσοι άλλοι επιθυμούν. Η κυβέρνηση στην πρώτη μεταμνημνονιακή περίοδο δρομολογεί την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων: και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επεκταθούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στην ναυτιλία και στις τράπεζες.
Στο τουρισμό όπου πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό με την εργοδοσία του κλάδου. Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τελειώνει η σύγκριση των στοιχείων με αυτά της ΕΡΓΑΝΗΣ, για να πιστοποιηθεί το 50%+1. Μετά το πρώτο «κύμα» των επεκτάσεων, οι κλάδοι στους οποίους θα επικρατήσει η «κανονικότητα» των συμβάσεων θα απασχολούν συνολικά περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Μέσω των επεκτάσεων αυτών αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία επίσης επανήλθε μετά την έξοδο από τα μνημόνια και απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Νεφελούδης αναμένεται να επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΙΕΚ Ζακύνθου στην Παναγούλα, προκειμένου να μιλήσει με το προσωπικό και τους σπουδαστές.

φωτο: dikaiologitika.gr