15.000.000€ έκτακτη ενίσχυση διεκδίκησε για το νησί ο Στ. Κοντονής

Την έκτακτη ενίσχυση ύψους 15.000.000€ περίπου και μια σειρά θεσμικά μέτρα για το νησί, επιπλέον από εκείνα που ήδη ανακοινώθηκαν, διεκδίκησε από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προεδρεύοντος του Υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου. Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων που εκπόνησε η Κυβέρνηση για τη Ζάκυνθο και το οποίο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κοντονής στα πλαίσια της διυπουργικής εξετάστηκαν και μέτρα που σε δεύτερη φάση πρέπει να ληφθούν για το νησί.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες λήφθηκαν μια σειρά από αποφάσεις με άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού και εντολές που δόθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς που περιλαμβάνουν αναστολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ μετά την παρέλευση του εξαμήνου της αναστολής πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχεται η δυνατότητα νέας εξάμηνης ή δωδεκάμηνης ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε έκτακτη χρηματοδότηση 100.000 ευρώ τους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019. Παράλληλα υπήρξε προαγγελία για επίσπευση στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Με βάση την απόφαση, στις πληγείσες επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:
1.Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
2.Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
3.Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Όσον αφορά στο νοσοκομείο εντός των επομένων μηνών, μέχρι του πέρατος του τρέχοντος έτους θα εκταμιευθεί το ποσό των 100,000 ευρώ για έκτακτη ενίσχυση του. Μια απόφαση, ωστόσο, που δεν συνδυάζεται με τους σεισμούς γιατί η απόφαση είχε ληφθεί πριν το γεγονός.
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στους αγρότες, για τους οποίους με παρέμβασή του, είχε ζητήσει από τον Υπουργό, παρουσία του Διευθυντή του ΕΑΣΖ και κατόπιν σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο κ. Αντίοχο την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων.
Οι πληρωμές έγιναν ωστόσο είχαν πιστωθεί αρκετά χρήματα των επιδοτήσεων σε λογαριασμούς που δεν είχαν κριθεί ακατάσχετοι και υπήρξε σε πρώτη φάση κατάσχεση ορισμένων χρημάτων.
Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση προώθηση έργων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στον τραπεζοειδή προβλήτα του λιμανιού, αλλά και στα Στροφάδια, ως άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης κάτι που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας, κατά την επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη Ζάκυνθο.
Ο κ. Κουβέλης έθεσε και το θέμα της αποκατάστασης και διάσωσης του ιστορικού μνημείου ψηλά στην ατζέντα του εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για την προώθηση και την αντιμετώπισή του. Ξεκαθάρισε πως εκεί πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, και πάλι σε περίοδο που θα καταγραφεί ύφεση των σεισμικών δονήσεων, προκειμένου να αποκτήσουν κι ένα λιμένα και κυρίως να σωθεί αυτό το εξαιρετικού ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μοναστήρι που υπάρχει εκεί.