Παλαιοί πρόσκοποι Ζακύνθου || Πρόσφεραν φασολάδα και ξύπνησαν μνήμες (φωτο) Προδρόμου

Την καθιερωμένη τους μελωμένη και άκρως απολαυστική φασολάδα ετοίμασαν και πρόσφεραν σε μεγάλες ποσότητες τα μέλη της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Ζακύνθου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στο Καταστάρι, σε ένα έθιμο που λαμβάνει διαστάσεις αληθινής γιορτής. Από νωρίς το πρωί κουβάλησαν τα καζάνια τους στους υπαίθριους χώρους της Μονής και μαγείρεψαν μεγάλες ποσότητες φασολάδας, ψημένη στη φωτιά, με μαστοριά, υπομονή και μεράκι και είναι πάντα αρκετή για τους επισκέπτες που ανηφορίζουν κάθε χρόνο στη Μονή.

Προηγήθηκε τέλεση της Θείας Λειτουργίας, και στη συνέχεια οι καλεσμένοι, με τραγούδια και χορούς, απόλαυσαν το φαγητό τους. Οι καλεσμένοι προσήλθαν κατάλληλα εξοπλισμένοι με το πιάτο ή το ταπεράκι τους, ενώ το κρασί, τα προσκοπικά και μη τραγούδια και οι χοροί έδωσαν μια διαφορετική νότα στην εκδήλωση. Η γιορτή έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικά χειμωνιάτικα δρώμενα του νησιού και συγκεντρώνει πάντα πολύ κόσμο. Μεταξύ των παλαιών Προσκόπων ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Στ. Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γ. Κόκλας κ.α.


Αφιερωμένη στο Δ. Βιλιάρδο…

Η φετινή γιορτή ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του παλαιού προσκόπου και μέλους της Ένωσης Διονυσίου Βιλιάρδου όπου το καλοκαίρι του 2018, η προσκοπική οικογένεια του νησιού έχασε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της. Ο αδελφός τους Νιόνιος ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας έφυγε από κοντά μας. Η απώλειά του λύπησε πολύ. Η προσκοπική αλυσίδα έχασε τον κρίκο που σηματοδοτούσε τον πολύτιμο αδελφό τους. Από την ένταξη του στο προσκοπικό σώμα διακρίθηκε για τη δραστηριότητά του σε στιγμές κρίσιμες για το νησί ιδιαίτερα στη σεισμοπυρκαγιά τα και τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας και παρέμεινε μέχρι την τελευταία του πνοή ενεργό μέλος της Ενωσης.

Παλιά παράδοση
Οι βετεράνοι πρόσκοποι της Ζακύνθου έχουν καθιερώσει τούτο το έθιμο εδώ και χρόνια. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, κουβαλούν τα καζάνια τους στους υπαίθριους χώρους της Μονής και μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες από μελωμένη, μοσχομυριστή και πεντανόστιμη φασολάδα, ψημένη στη φωτιά, με μαστοριά, υπομονή και μεράκι. Και είναι πάντα αρκετή για τις χιλιάδες των επισκεπτών που ανηφορίζουν κάθε χρόνο στη Μονή στο Καταστάρι.

Ψυχή του εθίμου και της όλης της διοργάνωσης, ο Βασίλης Μπάστας που δεν φεύγει στιγμή πάνω από τη μεγάλη μαρμίτα και μοιράζει ο ίδιος γενναίες δόσεις λαχταριστής φασολάδας, με τη μεγάλη κουτάλα, σε όλους.Τελευταία άρθρα