Στη Ζάκυνθο ο Φ. Κουβέλης για λιμενικές υποδομές και Στροφάδια

Τη Ζάκυνθο θα επισκεφτεί αύριο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να επισκεφτεί, ενημερωθεί και εποπτεύσει όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις με σκοπό την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επισκεφτεί το τραυματισμένο αλλά αγέρωχο Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, που άντεξε στη σφοδρότητα του ισχυρού σεισμού και εξακολουθεί να στέκει όρθιο.
Την προαναγγελία της επίσκεψης του κ. Κουβέλη έκανε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής ο οποίος θα συναντηθεί μαζί του σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα τον συνοδέψει στο νησί
“Για τα Στροφάδια έχει γίνει έλεγχος. Τα Στροφάδια είναι ένας τόπος που όχι μόνο συνδέεται με την ζωή και με τον ασκητικό βίο του Αγίου Διονυσίου όποτε χρήζει σεβασμού και προσοχής, αλλά είναι και ένας ιστορικός χώρος γιατί έχουμε ένα μοναστήρι που χρονολογείται από την εποχή των Παλαιολόγων. Τι είχαμε κάνει εμείς. Και με την βοήθεια της Μητρόπολης που είχε συντάξει μια μελέτη. Για να υλοποιηθεί αυτή η μελέτη και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ έπρεπε πρώτα και κύρια να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι των Στροφάδων. Διαφορετικά αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι χωρίς αυτό το προαπαιτούμενο δεν ήταν δυνατό να ενταχθεί αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ. Για αυτό ήταν και σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια και δικαίως διαμαρτύρεται η εκκλησία ότι ενώ υπάρχει μελέτη γιατί δεν προχωράει η υλοποίηση της. Εμείς περάσαμε από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το ΕΣΑΛ το ζήτημα του λιμανιού πρέπει όμως εξαιτίας του σεισμού να επισπευστούν οι διαδικασίες και οι εργασίες. Και θεωρώ ότι ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο Φώτης Κουβέλης που έχει ευαισθησίες θα ενεργοποιηθεί, έχω ραντεβού μαζί του την Τετάρτη για να του θέσω αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουμε”, δήλωσε ο κ. Κοντονής.
Ενημέρωση για το θέμα ζήτησε από την πρώτη στιγμή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κ. Γαλιατσάτο που πρόσθεσε “αυτό που έχω να σημειώσω είναι το εξαιρετικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για το μνημείο, ο οποίος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μου για τα συμβάντα και τις επιπτώσεις για τον σεισμό, όταν ενημερώθηκε για την μερική καταστροφή του είπε ότι και αυτός είναι διαθέσιμος να συμβάλει με όποιον τρόπο του ζητηθεί προκειμένου να βρούμε όλες τις λύσεις για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του μνημείου. Το θεωρώ πολύ σημαντική στιγμή γιατί υποδηλώνει ότι η πολιτεία με τον κορυφαίο της εκπρόσωπο που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει αυτό το ενδιαφέρον”.
Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών της αποκατάστασης και διάσωσής του έχει εκφράσει μεγάλος επιχειρηματικός Όμιλος, με τον κ. Γαλιατσάτο να σχολιάζει πως “δεν έχω υπόψη μου κάτι, αλλά θα πρέπει να ζητηθούν και ευκαρίες από τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδρύματα που έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορεί να συμβάλουν σε τέτοιες ενέργειες”.

φωτο: Naftemporiki