Αίτημα για την ενεργοποίηση μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τις ζημιές

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό που συντάραξε τη Ζάκυνθο ζήτησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάθεση της Ερώτησης, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, έγινε μετά από παρέμβαση της Ρόδης Κράτσα, υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τι χρονοδιάγραμμα απαιτείται για την παροχή υποστήριξης από την Επιτροπή και σε ποιο ύψος.
Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρει: “Η Ελλάδα είναι μία χώρα σεισμογενής που συχνά πλήττεται από ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς που πολλές φορές αφήνουν πίσω τους και πολλά αθώα θύματα.
Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 R έπληξε το νησί της Ζακύνθου που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος μία περιοχή που έχει πολλές φορές και στο παρελθόν δοκιμαστεί από ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.
Ευτυχώς ο ισχυρός σεισμός δεν άφησε πίσω του ανθρώπινες απώλειες αλλά δυστυχώς έπληξε υποδομές (λιμάνι, οδικούς δρόμους κ.λπ.) και επέφερε σημαντικές υλικές ζημιές σε νοικοκυριά, εκκλησίες, μνημεία και επιχειρήσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή: Θα ενεργοποιήσει άμεσα το μηχανισμό αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές και χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τι χρονοδιάγραμμα απαιτείται για την παροχή υποστήριξης από την Επιτροπή και σε ποιο ύψος;”

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2015 είχε εγκριθεί στο 100% χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων. Σε αντίστοιχη περίπτωση, στους καταστρεπτικούς σεισμούς που είχαν πλήξει την Ιταλία τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγκρίνει την επέκταση του υφιστάμενου υπολογισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο οποίος βασίζεται επί του παρόντος στις συνέπειες των ζημιών που προκαλεί ένα μεμονωμένο καταστροφικό συμβάν, ώστε να περιλάβει την σωρευτική εκτίμηση των ζημιών που προκαλούνται από σειρά φυσικών καταστροφών στην ίδια περιοχή σε ένα έτος. Τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και για να καλύψουν ορισμένες δαπάνες για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προσωρινά καταλύματα, επιχειρήσεις καθαρισμού και απορρύπανσης, καθώς και έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να ελαφρυνθεί η οικονομική επιβάρυνση των εθνικών αρχών την επαύριο των φυσικών καταστροφών.