Κουντουρά και Κοντονής στη Ζάκυνθο || Καυτά θέματα Ναυάγιο και Γαλάζιες Σημαίες

Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την από ξηράς και θαλάσσης αποκατάσταση του Ναυαγίου καθώς επίσης οι λόγοι για τους οποίους αφαιρέθηκαν από παραλίες του νησιού οι Γαλάζιες Σημαίες είναι τα καυτά θέματα που θα τεθούν επι τάπητος κατά την επίσκεψη στη Ζάκυνθο της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρα, η οποία θα συνοδεύεται από τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή του νησιού Σταύρο Κοντονή.
Παράλληλα, θα συμμετέχουν και απευθύνουν χαιρετισμό στην ετήσια, διεθνή συνάντηση όλων των χειριστών του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο Δήμος Ζακύνθου και οι Σύλλογοι Ξενοδόχων.
Από την επίσκεψη αυτή όλοι ελπίζουν ότι όσα συζητηθούν και αποφασιστούν θα οδηγήσουν πολύ σύντομα τη πιο διάσημη παραλία του πλανήτη, το Ναυάγιο, να λειτουργήσει ξανά ως ένας οργανωμένος, αξιοπρεπής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών επισκέψιμος προορισμός. Ενα θέμα, που θα έπρεπε να έχει λυθεί οριστικά, πριν από δεκαετίες, μπαίνει και πάλι στην διελκυστίνδα τοποθετήσεων και απόψεων.
Ο Καθηγητής Λέκκας, είπε το αυτονόητο και αναμενόμενο, αλλά και πολλές αλήθειες για το πώς φτάσαμε η κατολίσθηση των βράχων να αποτελέσει το “κερασάκι στην τούρτα” που ανέδειξε την διαχρονική αδιαφορία της αυτοδιοίκησης, του κράτους και των πολιτών στην προστασία και παγκόσμια ανάδειξη μιας μοναδικής και απόκοσμης ομορφιάς παραλίας.
Για άλλη μια φορά, με την λογική και νοοτροπία “διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον” αρκεστήκαμε σε διαπιστώσεις όχι όμως και ουσιαστικές προτάσεις αλλαγής πλεύσης – πλην εκείνων των επιστημονικών – προφανώς από το φόβο ότι, για μια ακόμη φορά οι αποφάσεις θα μείνουν “κίτρινο γράμμα στο συρτάρι”. Ματαιότης συναντήσεων… τα πάντα ματαιότης. Και το χειρότερο, όταν στις τοποθετήσεις τους αναλίσκονται σε μνημόσυνα με κροκοδείλια δάκρυα για αυτά που δεν έγιναν τόσα χρόνια… για τα χρήματα που πήγαν στράφι σε μελέτες… και τόσα ακόμα.

Η διαχείριση του Ναυαγίου
Στα “ψιλά” πέρασε, αν και τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση για δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, με συγκεκριμένο σχέδιο και οργανόγραμμα για να βάλει τάξη στην γενικότερη αταξία που επικρατεί στην παραλία και στο πλάτωμα.
Ενός Φορέα, που θα λειτουργεί ανταποδοτικά με ενδεικτικό αντίτιμο από τις επισκέψεις στο Ναυάγιο, τα οποία θα διατίθενται για να υπάρχει φύλαξη, ναυαγοσώστες, προστασία, να συντηρείται ο χώρος και να έχει εμφάνιση πολιτισμένου σημείου, να υπάρχουν άτομα τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες, πληροφορίες και μάλιστα σε πολλές γλώσσες, να δημιουργηθεί σταθμός πρώτων βοηθειών, τουαλέτες, να μπει τάξη στην αγκυροβόληση και στην προσέγγιση, προστασία στο σκαρί του “Παναγιώτη” και απαγόρευση στο να φεύγει καθένας με μια φλούδα από το σκουριασμένο σκαρί και ένα μπουκάλι άμμο ως σουβενίρ, να υπάρξει σοβαρή παρέμβαση πολιτισμένης εικόνας και υπηρεσιών στην πάνω πλατεία, οργανόγραμμα και προστασία του επισκέπτη, εξέδρα με προδιαγραφές… Απλά, αυτονόητα, λογικά.

Χρόνια απραξία
Τα τελευταία χρόνια θρηνήσαμε ανθρώπους που έπεσαν από τα βράχια για μια selfie, το σκαρί είναι ένα μάτσο σκουριασμένα σίδερα χωρίς φροντίδα, συντήρηση και κανόνες προφύλαξης…. η παραλία δεν έχει στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας, κ.α.
Στοιχεία που συντελούν πως, εάν είχε το σθένος ο Δήμος (κατά περιόδους δημάρχοι και αιρετοί), θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα και να προχωρήσει έστω σε στοιχειώδεις παρεμβάσεις. Έστω σε έναν ουσιώδη διάλογο με τους επιχειρηματίες που ζουν και εξελίσσονται, άμεσα από το Ναυάγιο.
Τάξη και οργάνωση που με μελέτη φέρουσας ικανότητας θα αποφέρει δεκαπλάσια οφέλη, στη Ζάκυνθο, στις τοπικές κοινωνίες, στους ενασχολούμενους και σε όλους όσους ζουν άμεσα και έμμεσα από τον παγκοσμίως διάσημο προορισμό.
Αρκούμαστε να αναλισκόμαστε στο μεγάλο “πόλεμο” για το ποιος θα ηγηθεί αυτού του Φορέα Διαχείρισης. Η Ευρώπη, το Κράτος, ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ζακύνθου, ΣΔΙΤ (συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα);
Σαφώς ο Δήμος έχει, και πρέπει να έχει, λόγο σε αυτό το νέο εγχείρημα, αλλά συμμετέχοντας και όχι ως επικεφαλής, καθόσον κάτι τέτοιο θα επιφέρει περισσότερα πλήγματα, μοιράζοντας χάρες, ελαστικότητα, μή τήρηση αξιολόγησης ικανότητας και αποτελέσματος. Υπό ένα τέτοιο καθεστώς, δεν πρόκειται να ελεγχθεί τίποτα αξιοκρατικά και με σεβασμό στην οργάνωση και τον επισκέπτη.

Στ. Κοντονής: “Υπεύθυνες και σοβαρές προτάσεις”
Την ανάγκη να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα της διαχείρισης του Ναυαγίου ούτως ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση και αφού κριθεί και ελεγχθεί η επάρκειά του θα προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη όλων των απαιτήσεων του, επανέλαβε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου.
Ο κ. Κοντονής αποκάλυψε πως κατόπιν επαφών που είχε με κυβερνητικά στελέχη, αυτά δηλώνουν την ετοιμότητά τους, εφόσον έχουν στα χέρια τους σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση να την υλοποιήσουν -όπως έγινε και με τις πυρκαγιές- και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
“Πρέπει να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με το ζήτημα της διαχείρισης του χώρου ευρύτερα και ειδικότερα του Ναυαγίου, διαδικασία που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Δυστυχώς συζητάμε με φόντο ένα αρνητικό περιστατικό για το οποίο η εφημερίδα σας επανειλημμένως έχει αρθρογραφήσει σχετικά και συλλογικότητες έχουν αναδείξει το θέμα” δήλωσε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε ότι “για άλλη μια φορά αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και της ανάδειξης ενός τόπου, πολύ δε περισσότερο εάν πρόκειται για ένα νησιωτικό προορισμό του μεγέθους της Ζακύνθου και θα λειτουργήσουμε ως αρωγοί και συμπαραστάτες προς την διαχείριση και επίλυσή τους”.
Ο κ. Κοντονής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Υπουργό Τουρισμού που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να βρεθεί στη Ζάκυνθο τη δεδομένη χρονική στιγμή και να εξετάσουν από κοινού τα σημαντικά ζητήματα του ναυαγίου και των γαλάζιων Σημαιών.

Τη σύνθεση του Φορέα αποκάλυψε ο Δήμαρχος
Συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμό θα επιδιώξει να έχει ο Δήμαρχος Ζακύνθου προκειμένου να την ενημερώσει για τα σημαντικά ζητήματα που τη φέρνουν στο νησί. Θα σταθεί σε θέματα υποδομών που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τη βελτίωσή τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
“Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η λήψη μέτρων για τη διάσωση του Ναυαγίου ως μνημείο της φύσης και σήμα κατατεθέν του νησιού και της χώρας. μετά την κατολίσθηση και τις διαπιστώσεις των Επιστημόνων θα πρέπει να εγκριθεί η μελέτη που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού, τον Καθηγητή κ. Λέκκα και την τεχνογνωσία που μας παραχώρησε η Πρεσβεία της Κορέας για την κατασκευή εξέδρας πάνω από το Ναυάγιο. Ετοιμάζεται ολοκληρωμένη μελέτη – πρόταση παρεμβάσεων για την ασφαλή επισκεψιμότητα από θάλασσα και ξηρά και σύσταση Φορέα που θα ηγείται ο Δήμος και στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια, το Δασαρχείο, η Επιτροπή Τουρισμού, το ΕΘΠΖ και το Λιμεναρχείο. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από το Δήμο, την Περιφέρεια, τους λοιπούς φορείς αλλά κυρίως το Υπουργείο Τουρισμού”, δήλωσε ο κ. Κολοκοτσάς.

Σοβαρή προσέγγιση και μελέτη
Είναι βέβαιο, πως η περιοχή χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη ευρωπαϊκού επιπέδου, ως προς την διαχείριση, ποιότητα, ασφάλεια και συντήρησης της.
Μελέτη φέρουσας ικανότητας και παράλληλα αξιοποίηση της επικοινωνίας των δισεκατομμυρίων προβολών παγκοσμίως.
Μια σύγχρονη μελέτη αξιοποίησης θα απογειώσει τη Ζάκυνθο σε νούμερα που κανείς δεν μπορεί σήμερα να πιστέψει. Έχουμε την καλύτερη παραλία του πλανήτη στις ακτές του νησιού μας και δεν την αξιοποιούμε. ούτε τη φροντίζουμε. Δουλεύει από μόνη της… μόνο ο τυχαίος επισκέπτης την αξιοποιεί, την ευχαριστιέται και την προβάλει. Και πάνω στην αδιαφορία, ένας απρόσμενος θάνατος μπορεί να την εξαφανίσει από το χάρτη. Αν “δεν σπάσεις αυγά… δεν κάνεις ομελέτα” και είναι κρίμα και άδικο, αφού βρισκόμαστε εν τη γενέσει μιας άλλης μεγάλης ευκαιρίας για restart, να μην αναγνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο επιβάλει τη λογική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η διεθνής συνάντηση
Παράλληλα η εναρκτήρια εκδήλωση της ετήσιας, Διεθνούς Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 9-10:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Zante Park Resort and Spa, στο Λαγανά Ζακύνθου. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν περίπου 60 εθνικοί χειριστές από 45 διαφορετικές χώρες, καθώς και προσκεκλημένοι από διεθνείς φορείς, που θα ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές από την εφαρμογή του Προγράμματος, προωθώντας τις απαραίτητες ενέργειες προς βελτίωση του. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου “Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, είναι ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ευαισθητοποίησης “Γαλάζια Σημαία”, ως εκπρόσωπος του διεθνούς χειριστή τους, του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης που έχει μέλη σε 76 χώρες παγκοσμίως. Το γεγονός ότι φέτος φιλοξενεί στη Ζάκυνθο, την Ετήσια Συνάντηση Εθνικών Χειριστών του προγράμματος, επιβεβαιώνει πως η Ζάκυνθος διαθέτει φυσικές ομορφιές, περιβαλλοντικό προφίλ και ποιότητα υπηρεσιών, ενώ ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού, προκειμένου να οργανώσουν τις ακτές, ώστε να είναι και πάλι υποψήφιες για βράβευση. Η προβολή του γεγονότος θα είναι ιδιαιτέρως έντονη, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα είναι διεθνές και θα είναι επαξίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια του τριημέρου”.