Σκουπίδια και ογκώδη και βρομίζουν την πόλη

Το θέμα των απορριμμάτων και κυρίως εκείνο της οριστικής λύσης για τη διαχείρισή τους μάς απασχολεί εδώ και τρια σχεδόν χρόνια και θα συνεχίσει όπως δείχνουν τα πράγματα για πολύ ακόμα, αφου εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα και να ρίχνουμε σκουπίδια εδώ και εκεί δημιουργώντας μικρές χωματερές εντός και εκτός πόλης.
Τώρα που η αποκομιδή πραγματοποιείται σε όλα τα σημεία του νησιού, έρχεται να μας ενοχλήσει ένα ερώτημα. Ποια είναι η ευθύνη των δημοτών στο πρόβλημα των απορριμμάτων και των μικρών χωματερών που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη και όχι μόνο; Παρατηρούμε καθημερινά μια Ζάκυνθο γεμάτη από σκουπίδια, καφάσια, σκουπιδοσακούκες, στρώματα και κάθε λογής πράγματα σε σημεία που θα έπρεπε να υπάρχουν κάδοι. Φυσικά οι “αυτοσχέδιοι” κάδοι, περιέχουν τα πάντα, και τελικά άραγε, για την κατάντια μας ποιος φταίει;

Ωστόσο, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα παράπονα πολιτών από διάφορες περιοχές του νησιού, τουριστικές και μη, για ανυπαρξία των συμβατικών κάδων που σκοπό έχουν την εναπόθεση των οικιακών απορριμμάτων, αλλά και λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης ογκωδών.
Από την άλλη το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε σίγουρα καλά, είναι να κατηγορούμε τους άλλους και συνήθως τις αρμόδιες αρχές. Είναι λογικό οι αρχές να έχουν την ευθύνη σε ένα σημείο λίγο παραπάνω, αλλά και εμείς σαν πολίτες δυσκολεύουμε τα πράγματα, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Υπαίτιοι για την κατάντια μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αντί να μεριμνούμε, ο χώρος που ζούμε και αναπνέουμε να σφύζει από καθαριότητα, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τον βρωμίσουμε. Και μαζί με αυτόν, να βρωμίσουμε και την δική μας εικόνα, σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι. Εστίες μολύνσεων που εισβάλλουν στα σπίτια μας. Θυμόμαστε πριν λίγο καιρό που είχαμε το πρόβλημα με τα σκουπίδια, που οι πολίτες τσακωνόντουσαν και μετέφεραν κάδους και σκουπίδια από τη μία γειτονιά στην άλλη, για να μην τα έχουν δίπλα τους. Ότι και να πούμε, αν δεν έχουμε συνείδηση σαν πολίτες, δεν θα κάνουμε ποτέ βήματα μπροστά.