Στην Κύπρο ο Στ. Κοντονης για την 44η Επέτειο Τουρκικής Κατοχής

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει σαφές μήνυμα ότι η επιστροφή της Μόρφου πρέπει να ισχύσει όπως προβλέπει το πλαίσιο Γκουτέρες, πραγματοποιήθηκε η 38η αντικατοχική εκδήλωση και η πορεία προς το οδόφραγμα Αστρομερίτη. O Δήμος Μόρφου και οι κατεχόμενες κοινότητες του διαμερίσματος επαναβεβαίωσαν την πίστη τους για επιστροφή στην κατεχόμενη πατρώα γη με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα τεσσάρων χρόνων από την τουρκική κατοχή.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε στην αντικατοχική εκδήλωση ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής που μετέφερε στην Κύπρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαου Βούτση ότι ο αγώνας για λύση και επανένωση της Κύπρου είναι κοινός, “ο δίκαιος αγώνας σας, ο δίκαιος αγώνας μας”, θα παραμείνει κοινός μέχρι την τελική λύση.
Ο κ. Κοντονής είπε ότι μετέβη χθες στην κατεχόμενη Μόρφου και η συγκίνηση που ένιωσε μετασχηματίστηκε σε οργή και αποφασιστικότητα για συνέχιση των προσπαθειών απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών. Και πρόσθεσε “Είναι ώρα να κοιτάξουμε τι συνέβη κατά το παρελθόν και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκληματική στάση της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ φέρουν ευθύνη για την κατοχή και την προσφυγιά που βιώνει ο κυπριακός λαός εδώ και σαράντα τέσσερα χρόνια. Η Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή στέκονται διαχρονικά στο πλευρό της Κυβέρνησης και του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για να δοθεί μια λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία που θα κατοχυρώνει ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, οι οποίες ακυρώνουν την ανεξαρτησία”.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πορεία προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου στο μνημείο παρά το οδόφραγμα έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, εψάλη ο εθνικός ύμνος και επιδόθηκε το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη. Στην εκδήλωση παρέστησαν αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων με τον Δήμο Μόρφου Δήμων, από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, της ελληνικής πρεσβείας και εκπρόσωποι ελεύθερων δήμων της Κύπρου. Το πρόγραμμα των ετήσιων εκδηλώσεων περιελάμβανε επίσκεψη στην κατεχόμενη Μόρφου, επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα και επίδοση Ψηφίσματος.
Η Μόρφου ανήκει στα εδάφη που τελούν υπό Τουρκική κατοχή επί 43 χρόνια, μετά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή του 1974, με τους κατοίκους της, αν και διασκορπίστηκαν στα ελεύθερα Κυπριακά εδάφη, να παραμένουν δημότες Μόρφου και σε κάθε εκλογική διαδικασία να συνεχίζουν να εκλέγουν δημοτική αρχή. Οι εκδηλώσεις Μνήμης ολοκληρώθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, με ενημέρωση για το κυπριακό ζήτημα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.