Χωρίς αξιοποίηση μένει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αδέσποτα

Αναξιοποίητη φαίνεται πως θα μείνει μια ακόμη δυνατότητα που παρέχει στο Δήμο η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τη δυνατότητα να γυρίσει μια νέα “σελίδα”, που δεν ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε, πράξη αφού μέσω αυτής, μπορούν επίσης να υλοποιηθούν οι ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, όπως η περισυλλογή τους, η ηλεκτρονική τους σήμανση, η καταγραφή και η αποπαρασίτωση τους, η στείρωσή τους, ο εμβολιασμός τους η σίτισή τους, η υιοθεσία τους κ.α.
Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει, ενώ για το κόστος σίτισης των ζώων, η χρηματοδότηση αγγίζει το 50% των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.

Αίτηση στην Αντιπεριφέρεια
Ο δήμος που επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει. Σε αυτή, σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα και του υπεύθυνου εκπροσώπου του φορέα, με τον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι αρμόδιες αρχές (τηλέφωνο, fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φορέα, καθώς και οι αριθμοί ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των ζώων που διαχειρίστηκε ο φορέας το χρονικό διάστημα για το οποίο αιτείται χρηματοδότηση.

Σχέδια επι χάρτου
Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα οι κατά καιρούς αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για τη δημιουργία οργανωμένου καταφυγίου στο νησί, αποτέλεσαν σχέδιο επι χάρτου. Αυτό είχε ως συνέπεια να κρατήσει το δήμος εκτός των πρωτοβουλιών που διαχρονικά έλαβε το αρμόδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη τη χώρα. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά αφού και παλιότερα είχε μείνει εκτός οικονομικής επιχορήγησης, για ανάλογες με τις παρεχόμενες σήμερα δράσεις. Το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί κατά κύριο λόγο τα τελευταία χρόνια όπου η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει φλέβα. Οι ιδιοκτήτες τους μη μπορώντας να ανταποκριθούν οικονομικά στις οικονομικές ανάγκες των τετράποδων φίλων τους τα παρατούν στον δρόμο. Έτσι, τη σκυτάλη στην επίλυσή του παίρνουν αναγκαστικά οι φιλοζωικές οργανώσεις που καλούνται, να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού. Σήμερα εξακολουθούμε να μιλάμε για την ίδια κατάσταση χωρίς να ιδρώνει κανένα αυτί για το τι θα συμβεί εάν στη θέση κάποιου συμπολίτη μας ο οποίος δέχεται την επίθεση ενός αδέσποτου ζώου, βρεθεί κάποιος τουρίστας. Ελπίζουμε να δούμε άμεσα να ανοίγει η νέα σελίδα στην αντιμετώπιση του φαινομένου διότι θεωρούμε αναχρονιστικό και ξεπερασμένο να επανέλθουμε σε μεθόδους που οδηγούν τον πολίτη να ρίχνει φόλες.