Με διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο απαντά ο ΦΟΔΣΑ

Με την παραδοχή πως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ο ΦοΔΣΑ λειτουργεί τα πάντα έτσι όπως θα ήθελε, ή ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες και, ότι δεν είναι δυνατόν στην προσπάθεια αυτές να αναδεχθούν να παρουσιάζονται ως πρωτοτυπία στην ελληνική επικράτεια, επιχειρεί να απαντήσει ο Πρόεδρος του Φορέα στις αιτιάσεις της δημοτικής παράταξης “Ζακυνθινή Αναγέννηση” ότι απαξιώνεται – καταρρέει η ανακύκλωση και γίνεται κακοδιαχείριση. Ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς προανήγγειλε μάλιστα πως θα καλέσει επισήμως τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο από την ίδρυση του έως το 2014 κα από το 2014 έως και σήμερα. Παράλληλα αναφέρει πως “παραλάβαμε τον ΦΟΔΣΑ με χρέη στο ΙΚΑ 3.300.000€ και στην εφορία 270.000€, και 500.000€ σε προμηθευτές, ρυθμιστήκαν και πληρώνουμε 40.000 μηνιαίως στο ΙΚΑ και στην Εφορία εκτός από της τρέχουσες υποχρεώσεις που καταβάλλονται κανονικά. Η οικονομική διαχείριση είναι κρυστάλλινη. Είναι πράγματι χρήσιμη η αγωνία και η προσμονή για την ορθολογική διαχείριση να καταγράφεται σε έναν τόπο που βασανίστηκε από εμμονές και προκαταλήψεις. Οφείλουμε όλοι μας, να διακρίνουμε την κριτική από την πλήρη απαξίωση, την ελπίδα για κάτι καλύτερο από την προεκλογική σπέκουλα, τη δράση στη καθημερινότητα από την θεωρεία, την ορθή αξιολόγηση αυτών που σας πληροφορούν από την πλήρη αποδοχή όσων λέγονται ιδιαίτερα από πρόσωπα που πιθανόν έχουν άλλο κίνητρο. Είναι βέβαιο πάντως ότι όλοι επιθυμούν την ικανοποιητική διαχείριση και την επίτευξη των σχεδιασμών που έχουν υλοποιηθεί από το ΦοΔΣΑ και έχουν εγκριθεί. Αρκεί να θυμηθούμε ότι οι σχεδιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν εύστοχοι και έγκαιροι, άσχετα αν η επαλήθευση και η αποδοχή τους είχε μια χρονική υστέρηση. Και βέβαια σε αυτό υπάρχει μια εξήγηση, “Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας (Φρ. Έγκελς)”.

Διαχείριση απορριμμάτων
και ανακύκλωση

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων προχώρα στην παράθεση στοιχείων και συγκεκριμένα πως “εντός τριών ετών ο ΦοΔΣΑ, αδειοδότησε τη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης με επεξεργασία απορριμμάτων, προμηθεύτηκε τον εξοπλισμό και ήδη επί ένα χρόνο την λειτουργεί. Ενέταξε το έργο της Ολοκληρωμένης διαχείρισης και λύσης (ΟΕΔΑ), έχει ολοκληρώσει την διαγωνιστική διαδικασία στα δυο υποέργα και δημοπράτησε τα άλλα δυο. Χρηματοδοτείτε για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων με την κατασκευή δύο Πράσινων Σημείων εντός του 2019 και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση των δημοτικών αποβλήτων. Ο κ. Κασσιμάτης ισχυρίζεται ότι η διαδικασία ανάθεσης της λειτουργίας του ΚΔΑΥ έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες. Να του θυμίσουμε ότι η προσφυγή του για το θέμα αυτό απορρίφθηκε. Ισχυρίζεται ότι η ανάθεση του ΚΔΑΥ έχει 100% κέρδος για τον ιδιώτη. Να του θυμίσουμε ότι η ανάθεση έγινε με μηδενική καταβολή στον ιδιώτη και πως το ΚΔΑΥ Ζακύνθου είναι το μοναδικό στην ελληνική επικράτεια ιδιοκτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα έσοδα επιδότησης της Ανακύκλωσης για το 2017, στο Σύνδεσμο, ανέρχονται σε 73.255,19 €. Πράγματι υπάρχουν θέματα με την λειτουργία του ΚΔΑΥ και την σχέση μας με τον Ανάδοχο και θα προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό”.

Για τα καύσιμα
Σε ότι αφορά στις πιστώσεις των καυσίμων και την κατανομή τους στα απορριμματοφόρα, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ προσθέτει πως “ο Δήμος ανάλαβε να διενεργήσει για τα έτη 2017 και 2018 δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τα καύσιμα (για λογαριασμό και του ΦοΔΣΑ). Εσείς λοιπόν να μας πληροφορήσετε για ποιο λόγο, δυο χρόνια μετά ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε. Είναι στη διάθεσή μας όλα τα παραστατικά, από το 2015 έως σήμερα. Πριν καταγγείλετε για “μαύρες τρύπες” κλπ ίσως θα έπρεπε να έχετε ζητήσει μια ελάχιστη έστω σχετική πληροφόρηση. Επιλέξατε όμως να κατασυκοφαντήσετε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων του ΦοΔΣΑ, κατά συνέπεια τα στοιχεία θα τα δείτε συνοδεία της δικογραφίας από την μήνυση που θα ακολουθήσει. Σας συνιστούμε κ. Κασσιμάτη να αποφεύγετε την φθηνή τακτική της συκοφαντίας, κάτι που ξανά επιχειρήσατε με της καταγγελίες σας για στημένους διαγωνισμούς, για τον εξοπλισμό, που στο τέλος ψηφήσατε την παραλαβή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναρωτιόμαστε πραγματικά, ο συμπαραστάτης σας κ. Ζήβας, σας ενημέρωσε εάν και πως πληρώνει το Λιμενικό Ταμείο το ΦοΔΣΑ για τη συλλογή των απορριμμάτων; H νέα ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων εξαιρεί τα απορρίμματα του Λιμενικού Ταμείου; H υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης δεν αφορά το Λιμάνι της Ζακύνθου; Tα χρήματα αυτά τα όφειλε ή όχι στο ΦοΔΣΑ; Tα χρήματα αυτά θα πάνε για την πληρωμή των εργαζομένων και στο εργολάβο του Λίβα, και στην επισκευή των οχημάτων και στους ζακυνθινούς προμηθευτές του ΦοΔΣΑ”.

Κάλεσμα…
Επίσης, καλεί τον επικεφαλής της “Ζακυνθινής Αναγέννησης” να ενημερώσει το ΦοΔΣΑ, τους ζακυνθινούς, και τους έλληνες πολίτες γενικότερα, “οι συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση σας με την FRAPORT τι ακριβώς προβλέπουν για την διαχείριση των απορριμμάτων των αεροδρομίων; οφείλουν να πληρώνουν ή όχι;”
Καταλήγοντας ο κ. Μυλωνάς ερωτά τον κ. Κασσιμάτη “τι θα λέγατε να αναλάβετε εσείς την κενή θέση του Αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ; Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε ανθρώπους και καταστάσεις δείχνει την παιδεία μας. Όχι τα πτυχία που έχουμε”.