Πεθαμένο Λιμάνι || Τραγική η κατάσταση σε πολη και Αγ. Σωστη

“Έχετε ένα πεθαμένο λιμάνι που αποτελείται μόνο από νερό και λάσπη” είναι τα λόγια αλήθειας του επικεφαλής της Ομάδας Δυτών “We Dive – We Clean” που βρέθηκαν στη Ζάκυνθο μετά από πρόσκληση της Ομάδας Εθελοντών του νησιού προκειμένου να καθαρίσουν τα λιμάνια σε πόλη και Αγ. Σώστη. Ταυτόχρονα λόγια ντροπής για τις τοπικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα δεν έχουν πράξει τα αυτονόητα αλλά και για τους πολίτες που με ελαφρά την καρδία πετούν όπου βρουν ότι θεωρούν άχρηστο. Μια αποκαρδιωτική κατάσταση όχι με αυτά τα οποία αντίκρισαν, αλλά από το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους αφού αδύνατον να προχωρήσουν σε καθαρισμό εξαιτίας της μηδενικής ορατότητα στο βυθό.
Η εκδήλωση είχε την κωδική ονομασία “Project Zakynthos” αποτελούμενη από κλιμάκιο εθελοντών δυτών ύστερα από πολυετή δραστηριότητα στους τομείς έρευνας & ανέλκυσης με 140 δράσεις Υποβρυχίων καθαρισμών επιδίωξε με την χρήση κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού να απομακρύνει από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων. Επισημαίνεται πως έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία/τεχνογνωσία από την περισυλλογή 43 και πλέον τόνων στερεών απορριμμάτων σε ανάλογα εγχειρήματα που υλοποιεί εδώ και 6 χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Το έχουμε ξαναγράψει πως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μετράει και η νοοτροπία που δεν διορθώνεται με δημοσιεύματα ή πρόστιμα. Είναι ζήτημα καλαισθησίας, καταβολών, και προτεραιοτήτων. Και το χειρότερο είναι η διαπίστωση πως δεν υπάρχει κανένας σεβασμός. Χωρίς τη γνώριμη ευγενική Ζακυνθινή ψυχή, την ευαισθησία και τον πολιτισμό, αποδεικνύουμε πως δεν σεβόμαστε ούτε ιερό, ούτε όσιο.
Με εμπνευστή το Δικαστικό Επιμελητή, Διονύση Νικολόπουλο, μια ομάδα εθελοντών «χτενίζει» την πόλη και τα χωριά και αλλάζει τα στραβά και ανάποδά της. Μοναδικό κίνητρο, η αγάπη για την πόλη και η πεποίθηση ότι ο πολίτης μπορεί με μικρές, απλές δράσεις, να αλλάξει την καθημερινότητά του προς το καλύτερο, χωρίς να περιμένει τα πάντα από τις αρχές. Ο εθελοντισμός στην πράξη, από τους κατοίκους για τους κατοίκους. Μέσα στη γενική απαξίωση, απελπισία και μιζέρια που κυριαρχούν στο νησί μας, λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, η απόφασή τους αποτελεί μικρές αναλαμπές ελπίδας. Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής. Δείξε μου τη συμπεριφορά σου να σου πω ποιος είσαι!

Απογοήτευση για
ευρήματα και συμπεριφορές

Αρχικά τα μέλη της ομάδας βούτηξαν μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο βυθό του λιμανιού υπάρχει λάσπη που όχι μόνο εμποδίζει την ορατότητα, αλλά έχει σκεπάσει και τα σκουπίδια, παρά το πολύ μικρό βάθος που καταγράφεται. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη καθόσον για άλλη μία φορά η ορατότητα ήταν περιορισμένη για τους δύτες που έμειναν επίσης με τις χειρότερες εντυπώσεις από την συμπεριφορά ορισμένων βαρκάρηδων που αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις τους ώστε να είναι προσεκτικοί κατά την πρόσβαση τους στο λιμανάκι.
Πάνω από 50 λάστιχα αυτοκινήτων, μοτέρ, μπαταρίες αυτοκινήτων, φουρνάκια μικροκυμάτων, πλαστικοί κουβάδες και μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών, κονσέρβες, σαγιονάρες και παπούτσια, αναρίθμητες νάιλον σακούλες, παλιά εξαρτήματα κάθε είδους, γυάλινα μπουκάλια και μπιτόνια. Αντικείμενα για ανακύκλωση; Όχι! Όλα αυτά και πολλά ακόμη βρέθηκαν στο βυθό του λιμανιού του Αγίου Σώστη. Αυτό που έκανε εντύπωση στους δύτες ήταν και τα πολλά σκουπίδια εκτός θάλασσας, με τον Άγιο Σώστη να είναι σε απελπιστική κατάσταση.

Αρνητικά σχόλια
για τις αρχές

Λουόμενοι, ψαράδες και ιδιοκτήτες σκαφών φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η θάλασσα δεν είναι χωματερή… Οι δύτες όμως έμειναν δυσαρεστημένοι και από το γεγονός ότι οι αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν για την δράση τους και απείχαν από την προσπάθεια τους να καθαρίσουν τους βυθούς του νησιού μας. Παρόλα αυτά η προσφορά τους ήταν σημαντική, αφού καθάρισαν και έστειλαν το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να ενδιαφερθούμε για το περιβάλλον και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε καλύτερο. Μια ομάδα εθελοντών που αλλάζει τα στραβά και ανάποδά της. Μοναδικό κίνητρο, η αγάπη για την πόλη και η πεποίθηση ότι ο πολίτης μπορεί με μικρές, απλές δράσεις, να αλλάξει την καθημερινότητά του προς το καλύτερο, χωρίς να περιμένει τα πάντα από τις αρχές. Ο εθελοντισμός στην πράξη, από τους κατοίκους για τους κατοίκους. Μέσα στη γενική απαξίωση, απελπισία και μιζέρια που κυριαρχούν στο νησί μας, λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, η απόφασή τους αποτελεί μικρές αναλαμπές ελπίδας.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΟΡΜΠΑΣ

“Στο Λιμάνι της Ζακύνθου έχει πάνω από 30- 40 πόντους λάσπη. Είναι ένα πεθαμένο λιμάνι. Δηλαδή θέλει εκβάθυνση και άλλες διαδικασίες. Πλέον δεν έχει τίποτα. Έχετε ένα λιμάνι που έχει νερό και λάσπη. Και ο Άγιος Σώστης έχει μια ίδια περίπου κατάσταση με το λιμάνι αλλά κάναμε κάποια καλή δουλειά η οποία θα φανεί και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε στην εναλλαγή που κάναμε. Βρήκαμε τα κλασσικά λάστιχα που ρίχνουν οι ψαράδες αλλά και είδη αλιείας. Εκτός ότι είναι δύσκολο για την ναυσιπλοΐα, δηλαδή μπορεί να θέλει να δέσει κάποιος και να ρίξει μια άγκυρα και το δεύτερο είναι ότι βγάζουν μεζόλη όλα αυτά, λόγω του χημικού από τα λάστιχα. Δεν το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι αλιείς, εμείς προσπαθούμε να τους το δείχνουμε”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
“Το συμπέρασμα είναι δυστυχώς ότι είναι άσχημη η κατάσταση των νερών και του λιμανιού και ειδικά του πυθμένα. Υπάρχει ένα ίζημα 20-30 πόντους και υπάρχουν σίγουρα θαμένα σκουπίδια κάτω από εκεί και δεν μπορείς να τα προσεγγίσεις. Για το αν πρέπει να είναι όλα αυτά τα υλικά στο νερό δεν πρέπει να είναι κάποιος σοφός. Όλα αυτά είναι ξένα για την θαλάσσια ζωή και την χρήση του λιμανιού. Ο καθένας από την μεριά του πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Αυτοί που κάνουν την χρήση της θάλασσας, είτε επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες αλιείς και σκάφη αναψυχής πρέπει να είναι προσεκτικοί και να πετάνε τα απορρίματα στους κάδους. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν είναι δυνατό η Ζάκυνθος να διαθέτει τέτοια κατάσταση”

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
“Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έγινε ξανά στη Ζάκυνθο αλλά δυστυχώς είμαι πλήρως απογοητευμένος. Έπεσαν σε δυο λιμάνια που ήταν επιεικώς χάλια. Είδαν πράγματα που μου είπαν δεν έχουν ξαναδεί. Κάνουν καταδύσεις σε πολλά σημεία της Ελλάδας, αλλά αυτό το χάλι που επικρατεί στο νησί μας είναι απογοητευτικό με ότι αυτό συνεπάγεται. Εμείς όλα αυτά τα κάναμε και είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων μας. Δυστυχώς η Ζάκυνθος έχει πάρει την κατηφόρα εδώ και πολύ καιρό και δεν έχουμε πάτο. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πράγμα σαν Εθελοντική Ομάδα και βγαίνουν άλλα πενήντα. Ένα ευχαριστώ στην ομάδα των δυτών που ήρθαν εδώ και εύχομαι την επόμενη φορά που θα του καλέσουμε τα πράγματα να έχουν διορθωθεί”