Στην Ξενοπούλειο βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουν θέμα

“Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα!”, είναι ο τίτλος του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος που “τρέχει” η Ξενοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Σαν χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ετοιμάζει την χειμερινή δράση της με μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους εθελοντές της.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 μηνών, προτείνοντας ένα ξεχωριστό θέμα για κάθε μήνα για παιδιά ή σχολικές τάξεις. Ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα με θέμα τους “Λογοτεχνικούς Τόπους”.
“Λογοτεχνικός Τόπος είναι ο τρόπος ανάδειξης των τόπων που μπορεί να είναι πραγματικοί- φανταστικοί μέσα από λογοτεχνικά κείμενα δηλαδή τις ιστορίες. Γι’ αυτό κάθε φορά προτείνονται 4 δράσεις από την Εθνική Βιβλιοθήκη και εμείς από την πλευρά των εθελοντών επιλέγουμε ποια δράση θα ακολουθήσουμε”, δήλωσε στην εφημερίδα μας η Υπεύθυνη της Ξενοπούλιους Βιβλιοθήκης κ. Άντα Κατσαίτου.

Εστίασε σε τρεις από αυτές τις δράσεις με θέμα “Φτιάξε μια ιστορία για έναν τόπο που ξέρεις ή φαντάζεσαι”, “Ένας χάρτης μια ιστορία. Ιστορίες με χάρτες ” στις 25 Οκτωβρίου στις 6:30μμ της οποίας την επιμέλεια θα αναλάβει η ίδια η κ. Κατσαίτου και στις 30 Οκτωβρίου “Η Αθήνα του 1940 και της κατοχής” μέσα από τα βιβλία της κ. Ζέη και του Ζόρζ Σαρύ, που θα αναλάβει η κ. Διονυσία Σούρμπη.
Όσον αφορά τον Νοέμβριο η θεματική θα αλλάξει ξανά και θα αναφέρεται στο θέμα τις κίνησης. Με το καινούργιο αυτό πρόγραμμα, που υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης. Το κυριότερο, όμως, είναι πως αριθμεί και ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων μαθητών δημοτικών σχολείων από την πόλη και τα χωριά του νησιού όπου με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να την επισκέπτονται, να ξεναγούνται και να ενημερώνονται για τα προγράμματα και τις δυνατότητες που αναπτύσσει.

Επίσης, η Ξενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη έχει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων και να μπορεί να γίνεται άνετα δανεισμός. Φύση, Περιβάλλον, Φιλία, Βιβλίο και Ανάγνωση, Θάλασσα, Πανανθρώπινες Αξίες έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν και καλλιεργημένους ενήλικες.
Ολες οι δράσεις, χειμερινές και καλοκαιρινές, έχουν σαν στόχο να φέρουν τα παιδιά, από μικρή ηλικία, μέσα στις Βιβλιοθήκες, να τα προσελκύσουν με τρόπους δημιουργικούς και ενδιαφέροντες, κυρίως μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Οι δράσεις της Ξενοπουλείου βιβλιοθήκης συνεχίζονται και όσοι ενδιαφέρονται δεν έχουν παρά να πάρουν μέρος, αφού μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγούν.