“Πράσινα” σημεία στο νησί και εκκρεμότητα στις εγκρίσεις για το ΛΙΒΑ

Σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης με την εταιρεία Μεσόγειος προκειμένου να αναλάβει την λειτουργία των εγκαταστάσεων της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λίβα για τους επόμενους 21μήνες. Όπως έγινε γνωστό από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ζητήθηκαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία και απεστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο αναμένεται “το πράσινο φως” για την υπογραφή της σύμβασης.
Επίσης, λόγω κάποιων αλλαγών στους όρους προκήρυξης που τέθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέση με τον μελετητή και τον τεχνικό σύμβουλο για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο Λίβα οι διαγωνισμοί των παραπάνω έργων αναμένεται να καθυστερήσουν σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την χρηματοδότηση των 1.939.292,37 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη δημιουργία “πράσινων σημείων”. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που σχετίζεται άμεσα με την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ορθή αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Προτεραιότητα σε
τουριστικές περιοχές

Μέσα από το ΕΣΠΑ και το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 – 2020 έχει προκυρήξει μια σειρά από χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τους Δήμους προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν τις επιλογές τους στη διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. “Ειδικά για τη Ζάκυνθο έχουμε στηρίξει το Φορέα Διαχείρισης με τη χρηματοδότηση για τη μεταβατική φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και ταυτόχρονα στηρίζουμε και την ολοκληρωμένη διαχείριση με το κομμάτι της ανακύκλωσης το οποίο πρόσφατα χρηματοδοτήσαμε για το νησί, ούτως ώστε να προηγούνται ορισμένες διαδικασίες που δεν έχουν τόσο σχέση με την ύπαρξη εργοστασίου”, δήλωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεοδορής Γαλιατσάτος. Ο λόγος για τα δύο πράσινα σημεία σε Αεροδρόμιο και Λαγανά αλλά και για “μεταφερόμενα πράσινα σημεία που θα πηγαίνουν από περιοχή σε περιοχή για να συλλέξουν τα εκάστοτε ογκώδη”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νίκο Τσίπηρα. Επιπλέον, έχει γίνει γνωστό και ότι θα προμηθευτούν 1.100 οικιακοί κομποστοποιητές.

Οι διαδικασίες
Μετά την υπογραφή του έργου, ο εκάστοτε Δήμος καλείται να προχωρήσει σε υλοποίηση και ορθή αξιοποίηση της χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί και Δημοτικό Συμβούλιο αυτή τη Δευτέρα για την αποδοχή της χρηματοδότησης του έργου “Εξαρτάται από το δικαιούχο πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αλλά όλοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη Ζάκυνθο και πως θα έπρεπε να είχε γίνει χθες”, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Στόχος η δημιουργία πράσινων σημείων σε τουριστικές και άλλες περιοχές του νησιού και η προώθηση της ανακύκλωσης στη νοοτροπία αρχών και πολιτών. Στον τομέα της ανακύκλωσης το νησί παραμένει πίσω. Ωστόσο, και παρά την ύπαρξη των μπλε κάδων πολλοί Ζακυνθινοί δεν έχουν εντρυφήσει στη νοοτροπία, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το αν είναι θέμα διαπαιδαγώγησης, έλλειψης ενημέρωσης ή υποδομών;

φωτο: e-nomothesia