Στέγη στο παλιό νοσοκομείο αναζητά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ζακύνθου

Το θέμα της παραχώρησης τμήματος των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου, και συγκεκριμένα της πρώην Παθολογικής Κλινικής, προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ζακύνθου επαναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βαγγέλης Τσώλας. Πρόκειται για μια δομή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το Νοσοκομείο σε δικές της εγκαταστάσεις δεδομένου ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει αφορούν κατά κύριο λόγο στα παιδιά.
“Οι συνάδελφοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας προσφέρουν τεράστιο έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε ένα κτίριο στο Κουκιεσι που τους έπεφταν οι σοφαδες στο κεφάλι. Σήμερα σε συνθήκες 1×1 σε ένα πρώην θάλαμο που έχει χωριστεί σε δυο συστεγαζόμενα γραφεία καλούνται να γνωματευσουν για ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας κυρίως παιδιών. Επίσης δεν μπορούν να εργάζονται δίπλα σε τμήματα που επισκέπτονται χρήστες ουσιών ή ψυχικά σοβαρά διαταραγμένοι. Ήρθε η ώρα να υπολοιηθεί η υπόσχεση του αντιπεριφερειάρχη για παραχώρηση μέρους της πρώην Παθολογικής Κλινικής ώστε να γίνεται απρόσκοπτα έργο ουσίας”, μας δήλωσε ο κ. Τσώλας

Μπήκε ο πρώτος “ένοικος”
Ωστόσο, μερικές από τις αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είναι τελικά ο πρώτος “ένοικος” των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου μετά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των χώρων. Μάλιστα, έχουν ξενοικιαστεί οι χώροι για τους οποίους καταβάλλονταν ενοίκιο ενώ διερευνάται εάν και κατά πόσο μπορεί μέσω της Εγνατίας να γίνει ανάθεση μελέτης για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από νοσοκομείο σε κτίριο στέγασης γραφείων.
Πρόκειτια επι της ουσίας για το πρώτο βήμα για την αξιοποίησή του και στη στέγαση σε αυτό υπηρεσιών και Φορέων για τις οποίες τώρα το δημόσιο πληρώνει ενοίκια, κάτι που διαπιστώθηκε και σε συνάντηση που έγινε στο Διοικητήριο.

Προχωρούν οι εργασίες
Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι πως τα προβλήματα της αλλαγής χρήσης που καθυστερούσαν τη μεταφορά ανήκουν στο παρελθόν. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών στέγασης όλων των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων στο νομό σε χώρους του Παλιού Νοσοκομείου που είναι εφικτό να διατεθούν προς χρήση.
Την ιδια στιγμή αρκετά έχουν προχωρήσει οι εργασίες αποκατάστασης των χώρων κυρίως ως προς την απολύμανση αλλά και την κατάλληλη διαμόρφωσή τους προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των υλικών της Πολιτικής Προστασίας και των Υπηρεσιών. Έχει προηγηθεί η απομάκρυνση ενός μέρους των τεράστιων όγκων από χαρτιά και φακέλους που είχαν εγκαταλειφθεί στις αίθουσες και η αποκατάσταση σε πόρτες και παράθυρα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για τα υλικά που θα μεταφερθούν και θα φυλάσσονται εκεί. Η μελέτη συνολικής διαχείρισης του χώρου προχωρά με ταχείς ρυθμούς και εκτιμά πως για τη μετακίνηση υπηρεσιών και την πλήρη αξιολόγηση, το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι ακόμη μεγάλο, αφού θα πρέπει να υπερπηδηθούν τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που συνοδεύουν τέτοιας κλίμακας δράσεις.

Καθυστερήσαμε…
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, μετά τις 19.06.2012, που μεταφέρθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις, είναι αποκαρδιωτική. Χρονικά περιθώρια καθυστερήσεων ή λαθών δεν υπάρχουν. Η διάθεση για αξιοποίησή τους από την Περιφερειακή Ενότητα σίγουρα αποτελεί φως στο τούνελ μέσα στη γενικότερη κατήφεια και οικονομική ένδεια που μαστίζει όλη την Ελλάδα. Εάν όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν σωστά ή όχι δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που απαιτείται είναι να κινηθούν ταχύτατα διότι οι ζημιές αυξάνονται και δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του.