Δίκη B. Henderson || Νομικές αντιπαραθέσεις και ανάλυση των βίντεο


φωτο: Eurokinisi

Με την ανάλυση των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν τα όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του άτυχου Αμερικανού τουρίστα Μπακαρι Χέντερσον, πέρυσι στο Λαγανά, θα συνεχιστεί σήμερα η πολύκροτη υπόθεση στα δικαστήρια της Πάτρας.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση μαρτύρων, ωστόσο χαρακτηρίστηκε και αυτή την φορά από δικονομικές εντάσεις, σχετικά με το πως ξεκίνησε ο καβγάς, αλλά και το αν το θύμα, έφερε ή όχι ευθύνη για τον τσακωμό.
Ο δικηγόρος του Έλληνα, Δημήτρης Γκαβέλας μίλησε στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας πως “Στην σημερινή ακροαματική διαδικασία κατεδείχθη το περιστατικό από την αρχή μέχρι και το τέλος. Έγινε για πρώτη φορά σε αυτή τη δίκη λόγος για μια εν όλω ανάρμοστη συμπεριφορά του μετέπειτα παθόντος η οποία κορυφώθηκε με μια πράξη η οποία θα έφερε τον χαρακτήρα του κακουργήματος εάν ευρίσκετο εν ζωή ο άτυχος Αμερικανός Henderson Bakari. Αναφέρομαι σε ένα χτύπημα με μπουκάλι, το οποίο μάλιστα έσπασε. Άρα μπορεί ο καθένας να φανταστεί την ορμή του χτυπήματος, στο κεφάλι ενός Σέρβου υπηκόου, ο οποίος μάτωσε στο πρόσωπο. Αυτή η πράξη θα έφερε τον χαρακτήρα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης έως και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε αρχικό επίπεδο. Άρα λοιπόν έχουμε μια εν όλο ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι ότι το περιστατικό συνεχίστηκε έξω. Ο άτυχος Αμερικανός ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να σταματήσει ο ίδιος την εκδήλωση της δικής του τουλάχιστον ανάρμοστης συμπεριφοράς διότι ανάρμοστη συμπεριφορά υπήρξε και από την πλευρά των Σέρβων λοιπών κατηγορουμένων με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις δεν σταμάτησε, αντιθέτως προκαλούσε όπως κατεδείχθη στην ακροαματική διαδικασία με κινήσεις σώματος και ύβρεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί στα πρακτικά της δίκης. Με αυτά που λέγω βεβαίως και δεν έπρεπε να τιμωρηθεί εντός ή εκτός εισαγωγικών με θάνατο ο Αμερικανός υπήκοος, πλην όμως θα πρέπει το δικαστήριο να ζυγίσει ποια είναι η πραγματική συμπεριφορά κάθε κατηγορούμενου, διότι έχουμε το πρωτοφανές σε ποινικό δικαστήριο αντίθετο στο ποινικό δόγμα φαινόμενο να υπάρχει αντικειμενική ευθύνη των κατηγορούμενων, ενώ το ποινικό δόγμα λέει ότι ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου θα έπρεπε να είναι εξατομικευμένη”.

Ερωτηθείς ο κ. Γκαβέλας, τι περιμένει να δει από το βίντεο πρόσθεσε πως “το βίντεο θα δείξει το περιστατικό σε όλη του την έκταση. Δεν είναι μόνο ένα το βίντεο. Είναι το βίντεο του ξυλοδαρμού που κατέληξε στον θάνατο, είναι το βίντεο μέσα από το μπαρ που ξεκίνησε το περιστατικό, είναι το βίντεο που είναι έξω από το μπαρ που συνεχίστηκε το περιστατικό, είναι αρκετά. Για την υπεράσπιση του Έλληνα κατηγορούμενου στην υπόθεση αυτή το βίντεο θα δείξει την πραγματικότητα και δυστυχώς την ατυχή δικονομική μέχρι σήμερα επιλογή να είναι προσωρινά κρατούμενος, ενώ δεν έχει ακουμπήσει με κανέναν τρόπο το κεφάλι του Αμερικανού υπηκόου”.
Στο δε ερώτημα τι εκτιμά πως ήταν η αφορμή για όλο τον καβγά επεσήμανε “Η άδικη και αξιόποινη συμπεριφορά του Αμερικανού υπηκόου. Η ανάρμοστη συμπεριφορά των Σέρβων υπηκόων επίσης. Όλα αυτά είναι μια αιτία που οδήγησε δυστυχώς σε αυτό το περιστατικό και το οποίο σε ανθρώπινο επίπεδο όλοι οφείλουμε να λυπόμαστε”.
Την ίδια στιγμή η οικογένεια του άτυχου νέου πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Αμερική, για να επανέλθουν εκ νέου στην Πάτρα όταν θα πλησιάζει η ώρα της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου. “Δεν άντεξαν άλλο την πίεση. Θέλησαν να πάνε λίγο στην Αμερική, προφανώς θα γυρίσουν και μάλιστα σε λίγες ημέρες θέλουν να είναι εδώ πέρα και θέλουν να ακούσουν όλους αυτούς οι οποίοι φτάσανε σε σημείο να κατηγορούν τον γιό τους, ότι έπρεπε να δικάζεται ο γιος τους για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Θέλουν να ακούσουν τους κατηγορούμενους έναν έκαστο σε τι έφταιξε το παιδί για να φάει αυτές τις κλωτσιές με όποια συμμετοχή στην τελική αν θέλετε κατάληξη και θα είναι εδώ οι γονείς”, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Πάτσης.
Αναφερόμενος στην υπερασπιστική γραμμή της υπεράσπισης και των κατηγορουμένων ο κ. Πάτσης πρόσθεσε “Είναι μια δίκη που εξελίσσεται γρήγορα. Δυστυχώς σας είπα ότι οι γραμμές οι οποίες ακολουθούνται είναι προσβλητικές αν μη τι άλλο και απέναντι στο δικαστήριο και σε αυτό που λέμε δίκαιο αλλά και προς τον θανόντα. Νομίζω ότι φτάνοντας σιγά σιγά προς το βίντεο διότι ξέρετε μέχρι τώρα κρυβόμασταν από ένα βίντεο που δεν το είχαμε δει και σήμερα που μπήκαμε να δούμε την πρώτη τεχνική έκθεση ομολόγησε η υπεράσπιση ότι όντως ο Σέρβος τον χτύπησε πρώτος. Από εκεί και πέρα ειπώθηκαν και κάποια άλλα πράγματα. Νομίζω το βίντεο που θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα, σημείο-σημείο, λεπτό προς λεπτό για να καταδείξουμε την ευθύνη ενός εκάστου που λειτούργησαν ως αγέλη μαζί με την ιατροδικαστή που θα καταθέσει την Δευτέρα θα ρίξουν πλήρες φως σε όλη αυτήν την υπόθεση”.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται την Δευτέρα και η κατάθεση της ιατροδικαστικού Αγγελικής Τσιόλα, ενώ η Σερβικής καταγωγής γυναίκα που εμπλέκεται στην υπόθεση, ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο, καθώς έχει εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική, όπου παραμένει νοσηλευόμενη.