“Με παρέα, Χρωματίζουμε τη ζωή” || Ποδαρικό με πεζοπορία στο Βασιλικό


φωτο: Ελένη Τράνακα

Πεζοπορώντας σε ένα καταπράσινο και μαγευτικό χωριό, τον οικισμό του Άνω Βασιλικού, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά που γνωρίζουν μόνο τις παραλίες του ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος πολιτιστικών περιπάτων εκείνων που συμμετέχουν στο “Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή”.
Ο Βασιλικός είναι ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει τα καταπράσινα δάση με τις μαγευτικές παραλίες. Είναι ένα υπέροχο κομμάτι της Ζακύνθου που διακρίνεται για το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της που αποτελείται από πευκόφυτα δάση, ελαιώνες, αμπελώνες και τοπικά αγροκτήματα. Κάτω από τα βουνά είναι κρυμμένες οι ομορφότερες αμμώδεις παραλίες όχι μόνο του νησιού αλλά και ολόκληρου του Ιονίου.

Η κυκλική πεζοπορία τους περιείχε πλούσιες εμπειρίες με εναλλαγές της φύσης από πεύκα, ύψωμα με θέα, μυρωδιές από θυμάρι και θρούμπι, αλάτι και φύκια, παραλία, καταπληκτικά τοπία με απεραντοσύνη και γαλήνη. Ξεκίνησαν από την παραλία του BANANA BEACH και προχώρησαν στο κέντρο του χωριού, ανεβαίνοντας προς το ύψωμα με την ονομασία Ντορέτες όπου υπάρχουν απέραντοι πευκώνες, κυπαρισσόλογγοι και ελαιώνες, μοναδικοί σκοίνοι και ασύγκριτες μυρτιές. Από ένα δρόμο αγροτικό κατευθυνθηκαν προς το Μέλα. Αρχίζοντας να κατεβαίνουν το λόφο βρέθηκαν στη παραλία του άνω Βασιλικού όπου η μαγεία των αμμουδιών με τ’ αυτοφυή κρινάκια του φθινοπώρου και τους απίθανους ασφαλαχτούς τους άφησαν άφωνους.
Η παρέα θα συνεχίσει τους περιπάτους σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Μια παρέα που δημιουργήθηκε από όλους μας και ανάλογα με τις διαθέσεις, θα μπορούσε να επεκταθεί σε κάθε τομέα της κοινωνικής, πολιτιστικής ακόμη και της οικονομικής ζωής του τόπου, προβάλλοντας την ανιδιοτέλεια απέναντι στην εκμετάλλευση, την αλληλεγγύη απέναντι στον ατομικισμό, την συνεργασία απέναντι στην διαπλοκή, το σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Οι περίπατοι αυτοί είναι μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς γωνιές του νησιού που δε υποψιάζεται καν ότι υπάρχουν, ακόμη και αν είναι ντόπιος. Εκτός από την ομορφιά των τοπίων που επιλέγονται κάθε φορά, οι τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες από κατοίκους των επισκέψιμων περιοχών ή και από συμμετέχοντες στους περιπάτους, ολοκληρώνουν την εμπειρία που δεν είναι ένα απλό πέρασμα μέσα από μονοπάτια, αλλά ένα αληθινό βίωμα της ιστορίας, της ζωής και του τοπίου της κάθε περιοχής.
Και για όσους δεν τους γνωρίζουν, είναι μια παρέα από ετερόκλητους ανθρώπους, κάθε κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Τις Κυριακές, όταν ο καιρός το επιτρέπει, συγκεντρώνονται και ξεκινούν τις εξορμήσεις τους, κυρίως εκτός των τειχών της πόλης και… χρωματίζουν τη ζωή τους.


φωτο: Ελένη Τράνακα