20 χρόνια “ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ” || Εντυπωσιακή η παράσταση “Αγγέλικα Νικλη-Σoλωμου, Η Διάφανη”

Μία συγκλονιστική παράσταση με θέμα τη ζωή της μητέρας του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του “Πλατύφορου”, ο οποίος εορτάζοντας τα 20 χρόνια ενεργής πολιτιστικής δράσης παρουσίασε την θεατρική παράσταση “Αγγέλικα Νίκλη-Σoλωμού, Η ΔΙΑΦΑΝΗ”. Συγγραφέας του έργου ο σκηνοθέτης Περικλής Μοσχολιδάκης και ερμηνεύει η Μάγδα Κατσιπάνου.
Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογο της Αγγέλικας, την οποία ενσάρκωσε με την καταπληκτική της ερμηνεία η Μάγδα Κατσιπάνου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Περικλή Μοσχολιδάκη, ξετυλίχθηκε η δραματική, άγνωστη ιστορία της γυναίκας, η οποία έφερε στον κόσμο τον εκφραστή του Ύμνου της Ελευθερίας των Ελλήνων, αλλά αυτή διασύρθηκε και απαξιώθηκε σε αντίθεση με τον αγαπημένο της γιο ο οποίος αναγνωρίστηκε και δοξάστηκε.

‘Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης: “Στην παράσταση, η Αγγέλικα, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού, μόνη κι έρημη πια, ντύνεται ‘κούκλα’, όπως έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της, μια κούκλα που την κακοποίησαν, την εκμεταλλεύτηκαν, τη διαπόμπευσαν και κάνει έναν απολογισμό της δραματικής ζωής της. Μιλά για την εξαθλίωση και τη φτώχεια, για τον έρωτα και τα παιδιά της, για την κακοποίηση του σώματος και της ψυχής της, για τον ποιητή γιο της και τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, για τον δημόσιο εξευτελισμό της στο δικαστήριο. Πρόσθεσα στο όνομα της Αγγελικής το προσωνύμιο διάφανη, γιατί στερήθηκε το δικαίωμα να έχει προσωπική ζωή. Διάφανη, αφού γεννώντας τον εθνικό μας ποιητή υποχρεώθηκε από την Ιστορία, όσο ζούσε, αλλά και μετά τον θάνατό της, να κουβεντιάζουν όλοι, πότε με κακεντρέχεια, πότε με περιέργεια, πότε με τρυφερότητα, τις λεπτομέρειες της ζωής της. Διάφανη, αφού έζησε τη ζωή της παρατηρώντας τον κόσμο πίσω από ένα διάφανο τζάμι, τζάμι κι η ίδια, εύθραυστο αλλά και σκληρό, θαμπό αλλά και καθάριο”.
Η θεατρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Σαρακινάδου σε δύο παραστάσεις, ενώ την γενική πρόβα προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθητές και φοιτητές.