Σε επαγγελματικό “συναγερμό” οι ξενοδόχοι του Λαγανά

Την ανάγκη να υπάρξει ένας “επαγγελματικός συναγερμός” για να διαφυλαχτεί και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου, επεσήμανε στη Γενική Συνέλευση των Ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρηματιών του Λαγανά, η πρόεδρός τους και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη.
Αρχικά στάθηκε στο γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του εισοδήματος στο νησί προέρχεται από τον τουρισμό, δίνοντας εργασία άμεσα ή έμμεσα σε πάνω από 15.000 επαγγελματίες και αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε “Η φετινή χρονιά θα κλείσει με μικρή αύξηση στις αφίξεις, σαφώς χαμηλότερη από αυτή της προηγούμενης χρονιάς. Αυτή δεν αντικατοπτρίζεται και στα έσοδα, ενώ πρέπει να καταγραφεί και η μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής. Παράλληλα, άνοιξαν οι αγορές της Τουρκίας, Αιγύπτου και Τυνησίας, οι οποίες είναι και οι κύριες ανταγωνίστριες μας και για αυτό χάθηκαν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής “last minute”, ενώ σε πολλά συμβόλαια υπήρχαν κενά δωμάτια. Η παράνομη μίσθωση τουριστικών κατοικιών (AIRBNB) έχει αυξηθεί επικίνδυνα και έχει εξελιχθεί σε πληγή για τον τουρισμό, με μεγάλη επίπτωση όχι μόνο στα έσοδα των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και του κράτους”.
Αναφορά έγινε και στα Πνευματικά Δικαιώματα και ειδικότερα, στους κύριους άξονες των πάγιων θέσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ που είναι η καταβολή μιας ενιαίας αμοιβής από τα ξενοδοχεία σε ένα φορέα, η οριοθέτηση των φορέων συλλογικής διαχείρισης τους και η πρόβλεψη ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αμοιβών.

Δούνε χωρίς λαβείν…
Αναφέρθηκε, επίσης, στην άγρια φορολογία που “σκοτώνει” το τουριστικό προϊόν και το καθιστά μη ανταγωνιστικό, δηλώνοντας πως “η άγρια φορολογία μας εξοντώνει κυριολεκτικά, ακυρώνοντας την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Οι επιχειρηματίες πληρώνουμε μισθούς, εργοδοτικές εισφορές ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος διανυκτέρευσης, πνευματικά δικαιώματα”.
Ειδική ήταν η αναφορά στα προβλήματα τόσο των υποδομών, όσο και της νοοτροπίας μας (σκουπίδια, βιολογικός, παραβατικότητα και γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος) και στην αδιαφορία των υπευθύνων να δώσουν λύσεις σε αυτά τα σημαντικά θέματα.
Θέλοντας να βάλει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, η κ. Τετράδη επεσήμανε πως “εμείς πληρώνουμε για να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους και να πάνε στο ΧΥΤΑ, για να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός, για να αγοράσουμε νερό, για να φιλοξενήσουμε και σιτίζουμε τους Πυροσβέστες για τις φωτιές, τους Αστυνομικούς για την αστυνόμευση όταν τα φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δυσφημίζουν το νησί μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να σιτίσουμε τους λαθρομετανάστες που έρχονται ενώ με δική μας πρωτοβουλία φιλοξενούμε το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις “Γαλάζιες Σημαίες”.

Κάλεσμα συστράτευσης
Εκείνο που προτάθηκε είναι να βγουν οι ίδιοι μπροστά, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ασχοληθούν με τα προβλήματα που “σκοτώνουν” τον τουρισμό. Έστειλαν το μήνυμα “οικονομική ανάκαμψη με την ποιότητα ζωής, για τη Ζάκυνθο”, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης απόλυτα εναρμονισμένο σε αυτό.
Για αυτό η κ. Τετράδη, προέτρεψε τους συναδέλφους της ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού ότι θα πρέπει “ενωμένοι με μια φωνή να ενημερώσουμε την κοινωνία μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να συμμετέχουμε στις αποφάσεις για να υπάρξει συνέχεια στον τουριστικό κλάδο” και κατέληξε “ανάπτυξη με ποιοτική αναβάθμιση είναι η μόνη κατεύθυνση που ανοίγεται μπροστά μας. Πρέπει να απαιτήσουμε την υλοποίηση τους. Διαφορετικά το τουριστικό μας προϊόν συνεχώς θα υποβαθμίζεται ποιοτικά και στο τέλος θα καταρρεύσει. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα μας για να δώσουμε στη Ζάκυνθο την εικόνα που πραγματικά αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη”.