Τα Ιόνια στη 3η θέση στην αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ

Την εικόνα που εμφανίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικά στο πρόγραμμα απορρόφησης έργων μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, παρουσίασε με στοιχεία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μετά από επερώτηση, κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, του επικεφαλής της παράταξης “Νέα Ιόνιος Πολιτεία” Σπυρου Σπύρου, ο οποίος χαρακτήρισε ως “κακή την πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020”.
“Ο κ. Σπύρου βάζει θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που αναδεικνύουν το δικό του έλλειμμα ως Περιφερειάρχης και τη δική του αγωνία να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο”, είπε στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης σχολιάζοντας τη στάση του κ. Σπύρου, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τη σημερινή δυναμική παρουσία της ΠΙΝ στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
“Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα: Όσον αφορά τις Προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις οι δικαιούχοι, το ποσοστό είναι 104%. Έχουμε δηλαδή υπερβεί το στόχο, ενώ εκδίδονται επιπλέον Προσκλήσεις που προκύπτουν στην πορεία, από τις ανάγκες του ίδιου του προγράμματος, των έργων και δράσεων που πρέπει να εκτελεστούν. Όσον αφορά στις Εντάξεις είμαστε στο 64% δηλαδή στα 2/3 των έργων για τα οποία έχουμε κάνει τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Οι Συμβάσεις (Νομικές Δεσμεύσεις) είναι στο 1/3 (δημοπράτηση- αναθέσεις αναδόχου και υπογραφή της συμβάσεως), είναι σε ποσοστό 35,4% και οι Απορροφήσεις βρίσκονται στο 18,4 %. Αυτά ο κ. Σπύρου τα θεωρεί ως αδυναμία του προγράμματος και κάνει κριτική”, σχολίασε ο κ. Γαλιατσάτος και πρόσθεσε “Στο σύνολο των 13 Περιφερειών η ΠΙΝ είναι στην 3η θέση όσον αφορά τις απορροφήσεις. Βρίσκεται και στην 3η Θέση όσον αφορά τις Προσκλήσεις τις οποίες έχει εκδώσει. Στην 5η θέση όσον αφορά τις Συμβάσεις και στην 6η θέση όσον αφορά τις Εντάξεις των έργων. Σε όλους τους δείκτες είναι πάνω από τη μέση, σε σχέση με τις 13 Περιφέρειες και στο θέμα των απορροφήσεων κατέχει την 3η θέση. Όταν παραλάβαμε την ΠΙΝ, βρισκόταν στην τελευταία θέση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί με τις μικρές δυνάμεις μας και πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, είμαστε σε αυτή τη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Άρα λοιπόν είμαστε σε καλό δρόμο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη και γίνονται και πολλά άλλα, με τη βοήθεια και του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των υπηρεσιών της Περιφέρειας”.
Μέχρι σήμερα έγινε αξιολόγηση 234 προτάσεων και εντάχθηκαν 137, προϋπολογισμού 230.000.000 ευρώ. Από αυτές που έχουν ενταχθεί, έργα και δράσεις, οι νομικές δεσμεύσεις είναι 83, ενώ οι 54 δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί, εκ των οποίων οι 41 αναφέρονται σε φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. Τέλος ο Περιφερειάρχης επεσήμανε, πως “η Περιφέρεια δε διαχώρισε τη στήριξή της, σε αρεστούς ή μη πολιτικά δημάρχους, αλλά εμπράκτως στήριξε τα αιτήματα όλων και τα ενέταξε με οποιαδήποτε τρόπο, είτε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε στο ΠΔΕ, είτε σε άλλο χρηματοδοτικό μέσο”.
Από τη μεριά του ο κ. Σπύρου στην Επερώτηση που έκανε, μεταξύ άλλων ανέφερε πως “Η εκτίμησή μας για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 δεν είναι καλή σύμφωνα και με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο σύστημα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 65% εντάξεις και 35% συμβάσεις ενώ οι πληρωμές δεν ξεπερνούν το 18%. Ανοικτές δε, παραμένουν πολλές προσκλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις 31-12-2018 καθότι σύμφωνα με την απόδοση αυτού του έτους θα κριθεί εάν θα συμμετάσχουμε στη διάθεση των αποθεματικών του 6%. Επίσης, ζητάμε να μας ενημερώσετε σε ποιους άξονες έχουμε την μεγαλύτερη καθυστέρηση αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων”.

φωτο: Newsbomb