Εναλλακτικός τουρισμός || Η αλλαγή φιλοσοφίας θα φέρει στην κορυφή το νησί

Μια νέα φιλοσοφία που συνδυάζει συγκεκριμένες δραστηριότητες με συγκεκριμένο προορισμό αποτελεί ο εναλλακτικός τουρισμός. Στο νησί μας υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστές και μόνο αν τις αναζητήσει κανείς μπορεί να τις ανακαλύψει.
Εκτός από το Ναυάγιο, τις όμορφες παραλίες, και πολλά ακόμα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και άλλες πτυχές του νησιού. Ο ποδηλατικός, ο καταδυτικός και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μόνο μερικά από τα είδη τουρισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη και παρουσιάζουν προσδοκίες ανάπτυξης στο μέλλον.
Αλλά και εν γένει η Ελλάδα συγκαταλέγεται στον 8ο πιο περιζήτητο προορισμό που επιλέγουν οι ξένοι για τις διακοπές τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα εναλλακτικά ταξίδια.
Βάση λοιπόν της έρευνας αυτής όπως μας δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Θοδωρής Κολπονδίνος Πρόεδρος Ξενοδόχων στο Τσιλιβή “Η Ζάκυνθος σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν βρίσκεται σε επιθυμητή θέση όπως θα θέλαμε, αυτό σημαίνει όμως ότι υπάρχουν προοπτικές έτσι ώστε να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσβλέποντας σε έναν διαφορετικό επισκέπτη πιο ποιοτικό και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου γεγονός πού θα έρθει να συμπληρώσει το τουριστικό μας προιόν και να τονώσει την τοπική μας οικονομία περισσότερο. Τέτοιες μορφές τουρισμού μπορεί να είναι η γαστρονομία, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο θαλάσσιος, ο περιπατητικός κ.α. Πρόθεσή μας θα πρέπει να είναι να αναδείξουμε τον πλούτο του τόπου μας και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε τα οποία παραμένουν υποβαθμισμένα. Χρειάζεται επομένως στρατηγική και δουλειά από όλους μας”.
Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί λοιπόν μια πρωτοβουλία ιδιωτών και επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση θεματικών μορφών. Η κ. Τετράδη Χριστίνα Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά δήλωσε ότι “οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, κάνουν σημαντικές προσπάθειες να εξελίξουν το προϊόν τους και να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες, υψηλών προδιαγραφών με έμφαση στις εναλλακτικές δυναμικές μορφές τουρισμού. Υπόθεση όλων αυτών είναι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Όσον αφορά την Ζάκυνθο ο μέχρι στιγμής τουρισμός προσανατολίζεται στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” με την έντονη εποχικότητα και την εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών. Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί που προσφέρει απλόχερα χρώματα, αρώματα, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και δράσεις όλο το χρόνο. Αποτελεί ιδανικό τόπο για τον επισκέπτη κάθε ηλικίας, λόγω της πληθώρας των επιλογών και της δυνατότητας αξιοποίησης του χρόνου του όπως επιθυμεί. Υπάρχει ένα μεγάλο “απόθεμα” που πρέπει να μετατρέψουμε σε «προϊόν» και να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό brand name για να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου”, κατέληξε η ίδια.

φωτο: thessagenda.gr