Δεν αρκεί ο εθελοντισμός για να μειωθούν τα αδέσποτα

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η χθεσινή, και στο νησί μας αρκετοί ήταν εκείνοι που ευαισθητοποιήθηκαν αναρτώντας μηνύματα και φωτογραφίες θέλοντας να τιμήσουν τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης ζωών και του περιβάλλοντος.
Στο νησί μας βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τον αριθμό των αδέσποτων που παρά την μεγάλη προσπάθεια από τις φιλοζωικές οργανώσεις παραμένει μεγάλος και χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις και από τις τοπικές αρχές για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα οι κατά καιρούς αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για τη δημιουργία οργανωμένου καταφυγίου στο νησί, αποτέλεσαν σχέδιο επι χάρτου. Αυτό είχε ως συνέπεια να κρατήσει το δήμος εκτός των πρωτοβουλιών που διαχρονικά έλαβε το αρμόδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη τη χώρα. Τη δυνατότητα να γυρίσει μια νέα “σελίδα” για τα αδέσποτα, παρέχει και στο Δήμο του νησιού η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας χρηματοδότησης Δήμων.

Και μια ευχή…
Η ευχή όλων των φιλόζωων εδώ και χρόνια είναι να βρεθεί μια λύση στο θέμα των αδέσποτων και όλοι δίνουν τις δικές του συμβουλές για να μειωθεί το πρόβλημα. Όπως λένε η στείρωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και ο καθένας που παίρνει ένα σκυλί πρέπει να το φροντίζει και να μην το παρατάει στον δρόμο. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας περιπτώσεις ανθρώπων που αφήνουν αβοήθητα σκυλιά ή άλλα κατοικίδια και πρέπει οι φιλοζωικές οργανώσεις να παρέμβουν για να διορθωθεί η κατάσταση.
Αυτό που όλοι λένε είναι να αγαπάμε τα ζώα και να μην τα κακοποιούμε και να προσπαθήσουμε να τα βοηθάμε ώστε να ζούν και αυτά ασφαλή στον κόσμο και να τους παρέχεται ότι χρειάζονται όπως φαγητό, φροντίδα και αγάπη.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

“Καλό είναι που υπάρχει σαν γιορτή, αλλά καλό είναι να υπάρχει σαν συνείδηση μέσα στους ανθρώπους τι σημαίνει ζώο και πως το περιποιούμαι και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και στα καλά και στα κακά. Το ζώο δεν είναι αντικείμενο, δεν είναι στολίδι και μπιμπελό. Έχει ψυχή, συναισθήματα και ανάγκες. Θέλει την βόλτα του, την τροφή του και το σπίτι του. Αν δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά να μην παίρνουμε ζώο. Το βασικό με τα αδέσποτα είναι να μειωθεί ο αριθμός τους”

ΣΟΥΛΑ ΠΟΤΑΜΙΤΗ
“Εύχομαι αυτή η μέρα να είναι σημαδιακή για όλα τα ζώα και να κάνουμε μια καινούργια αρχή για αυτά. Να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους. Για όλους εμάς είναι όνειρο ζωής που ασχολούμαστε με αυτά. Στην επόμενη δεκαετία να μην υπάρχει αδέσποτο στον δρόμο. Το πρόβλημα τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει βελτιωθεί. Δεν επικρατεί το παλιό χάος, αλλά υπάρχουν ακόμα αδέσποτα και σκυλιά που ζουν σε βαρέλια και ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου να βελτιωθεί και με την συμβολή του κόσμου”

ΛΕΛΑ ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΟΥ
“Αφορμή με την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και στις ευθύνες που έχουμε και να φροντίσουμε για την καλύτερη ευζωία τους και να μην τα βασανίζουμε, τα κακοποιούμε και να τα αφήσουμε ήσυχα. Να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τις στειρώσεις και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις στην φύση και ίσως είναι μια υγιής παρέμβαση η στείρωση για να μειωθούν τα αδέσποτα στο νησί. Είναι η μόνη λύση για την Ζάκυνθο και πρέπει να προχωρήσει”

φωτο: ArmeniaNow